Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed(...)tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła lub kiełki (opcjonalnie) Pestki delikatnie podprażyć na suchej patelni. Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki wraz z oliwą, octem, szczyptą imbiru – wymieszać, posolić oraz doprawić pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu komosę wymieszać z pestkami, plasterkami
Even Better FoodBarszcz czerwony Składniki: 6 buraków pół cebuli 4 ząbki czosnku sól pieprz kumin koperek kurkuma majeranek liść laurowy siemie lnianie(...)ocet jabłkowy ziele angielskie oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego zakwas gryczano - ryżowy jogurt kokosowy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem. Na sam koniec dodałam zakwas i gotowałam jeszcze 2 minuty. Do zupy dodałam jogurt kokosowy
nietadietaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne), 3 średnie marchewki, kawałek selera, 3 średnie pietruszki, kawałek pora, 4 ząbki czosnku, cebula, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela ang., majeranek, sól, 3 ziarenka pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina cukru(...)gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku. Warzywa obieram, cebulę opalam nad ogniem. Wkładam do garnka (jednego buraka zostawiam), dodaję przyprawy, zalewam około 1,2 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin. Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach. Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka
JejKuchniaKilka słów na temat właściwości buraka. Zdrowe słodkie ma to do siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe? Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka(...)dzieła! :) Składniki: 100 gramów mąki ryżowej 50 gramów mąki migdałowej 200 gramów mąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKilka słów na temat właściwości buraka. Zdrowe słodkie ma to do siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe? Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka(...)dzieła! :) Składniki: 100 gramów mąki ryżowej 50 gramów mąki migdałowej 200 gramów mąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej
Szczęśliwa kuchniapęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Buraki obieramy i kroimy(...)kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, liście botwinki, wraz z łodygami dokładnie myjemy i siekamy 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków, podsmażamy, następnie dorzucamy pokrojone buraki, smażymy całość chwilę, po czym zalewamy bulionem lub woda, dodajemy ziele, liście laurowe i ocet, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, warzywa powinny ugotować się al dente, następnie dorzucamy
Słodki Kompromisokazji Święta Niepodległości, a przede wszystkim z okazji tego, że mój wujek był akurat w okolicy i przywiózł mi buraki cukrowe, za co chciałbym mu oficjalnie podziękować, danie pochodzące z regionu, w którym bawiłem się za młodu :) Oczywiście po Akcji Wisła ciężko powiedzieć na ile niektóre miasta są jeszcze kaszubskie demograficznie, ale na pewno terytorialnie. Swego czasu region zasłynął(...)rodzajem wzornictwa, gdzie za pomocą kilku kolorów można dowolnie przedstawić każdy kwiat. Oto moja wariacja na temat dwóch ulubionych, bo najbardziej użytecznych kwiatów tj. kalafiora i bukietnicy Arnolda:) Składniki: - buraki cukrowe - mąka - drożdże - mleko - cukier Wykonanie: Całą rzecz należy zacząć od dupy strony, a właściwie fjuta:) Buraka trzemy na tarce, zalewamy wodą do niepełnej wysokości i gotujemy
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiam buraki i jako dodatek do obiadu - najczęściej przyrządzam je na ciepło ( klik ) lub z majonezem ( klik ). Moja rodzinka tak lubi. Jednakże wersja z olejem także jest przez nas baaardzo lubiana i do tego... zdrowsza. Przeważnie używam różnych rodzai olejów, ale tu zastosowałam olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy), który w ostatnich czasach(...)nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno; klik ) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ). Przyznam, iż świetnie współgra z buraczkami. Pychotka! 3-4 upieczone buraki (średnich; przepis tu - klik ) 1 cebula (mała) Dodatkowo: 2 łyżki oleju (u mnie rydzowy ) sok z cytryny/ocet jabłkowy (wg smaku) cukier (opcjonalnie) sól, pieprz Upieczone buraczki obrać i zetrzeć
Di gotujerównież pyyyszna! (1 duża miska) 350-400 filetów śledziowych solonych a'la Matjas (u mnie SEKO ) 130g żółtego sera 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 2 gotowane/ pieczone buraki 1 por (mały; biała część) Sos: 100 ml śmietany 5-6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku pieprz Dodatkowo: sól Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno(...)posiekanym czosnkiem. (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.) Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu. Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora. Warstwy powtórzyć według powyższego schematu. Na samej górze powinien
Di gotujezbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 plastry selera - ok. 1/3 pora - 1 cebula - przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku, - kwas z kiszonych ogórków - 1 łyżeczka oleju kokosowego Do gotującej się wody dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania, dzięki temu barszcz nabiera nieco gęstości. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotuję
WielopokoleniowoSkładniki: 1 kg buraków przegotowana letnia woda skórka z chleba razowego główka czosnku 2 listki laurowe Sposób wykonania: Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoja. Dodajemy skórkę z chleba, listki laurowe i czosnek (z łupinami). Zalewamy wszystko przegotowaną, letnią wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. w międzyczasie kiszenia słój odkręcamy i zdejmujemy powstałą
Qchnia po prostuzdrowie i wygląd skóry, włosów, czy paznokci. Dodatkowo, ich atutem jest brak zawartości glutenu, co czyni je idealnym produktem dla osób chorujących na celiakię. (1 porcja) 2 buraki(...)pieczone (średnie; przepis tu - klik ) 1/2 jabłka (najlepiej kwaskowatego, u mnie Granny Smith) 1 łyżka płatków jaglanych (u mnie z eSłoneczka ) Dodatkowo: woda mineralna, mleko lub jogurt probiotyczny Buraki i obrane jabłko pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - dolewając odrobinę wody lub jogurtu (aby koktajl był płynny i nadawał
Di gotujelekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki Majeranek Sól, pieprz 1 cytryna Sposób przygotowania: Na początku żeberka myjemy i wkładamy(...)dużego garnka. Do tego dodajemy obrane 3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy przez 25-30 minut. W tym czasie marchewkę, buraki, seler, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru. Całość gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy żeberka i gotujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSałatka ziemniaczana na buraczano, czyli inna niż zwykle. Kolor buraczkowy bardzo ożywia ziemniaki, a smak buraka dodaje lekkiej słodkości. Dla dbających o linię polecam zastapienie majonezu śmietaną. Składniki: • 4 ziemniaki • 2 buraki • pęczek zielonej piertuszki • sól, pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Ugotowane w łupinach buraki i ziemniaki
To co kochamogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka(...)zostawiamy na około 10 minut pod przykrycie żeby odpoczęła i wchłonęła resztę wody. Komosa jest gotowa gdy ziarenka robią się szkliste z wyraźnymi białymi ogonkami. Warzywa (marchewki, buraka i cebulę) kroimy w słupki i układamy na blaszce. Oliwę i miód mieszamy z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i cynamonem. Skrapiamy mieszaniną warzywa na blasze i pieczemy około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarny