buraki - 8865 przepisów (strona:196/591)

Barszcz czerwony 171

zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 plastry selera - ok. 1/3 pora - 1 cebula - przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku,  - kwas z kiszonych ogórków - 1 łyżeczka oleju kokosowego Do gotującej się wody dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania, dzięki temu barszcz nabiera nieco gęstości. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotuję

Wielopokoleniowo
Zakwas buraczany 145

Składniki: 1 kg buraków przegotowana letnia woda skórka z chleba razowego główka czosnku 2 listki laurowe Sposób wykonania: Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoja. Dodajemy skórkę z chleba, listki laurowe i czosnek (z łupinami). Zalewamy wszystko przegotowaną, letnią wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. w międzyczasie kiszenia słój odkręcamy i zdejmujemy powstałą

Qchnia po prostu
Koktajl z pieczonych buraków z jabłkiem i płatkami jaglanymi 119

zdrowie i wygląd skóry, włosów, czy paznokci.  Dodatkowo, ich atutem jest brak zawartości glutenu, co czyni je idealnym produktem dla osób chorujących na celiakię. (1 porcja) 2 buraki(...)pieczone (średnie; przepis tu - klik ) 1/2 jabłka (najlepiej kwaskowatego, u mnie Granny Smith) 1 łyżka płatków jaglanych (u mnie z eSłoneczka )  Dodatkowo: woda mineralna, mleko lub jogurt probiotyczny Buraki i obrane jabłko pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - dolewając odrobinę wody lub jogurtu (aby koktajl był płynny i nadawał

Di gotuje
Barszcz czerwony 388

lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki Majeranek Sól, pieprz 1 cytryna Sposób przygotowania: Na początku żeberka myjemy i wkładamy(...)dużego garnka. Do tego dodajemy obrane 3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy przez 25-30 minut. W tym czasie marchewkę, buraki, seler, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru. Całość gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy żeberka i gotujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka ziemniaczana z buraczkiem 134

Sałatka ziemniaczana na buraczano, czyli inna niż zwykle. Kolor buraczkowy bardzo ożywia ziemniaki, a smak buraka dodaje lekkiej słodkości. Dla dbających o linię polecam zastapienie majonezu śmietaną. Składniki: • 4 ziemniaki • 2 buraki • pęczek zielonej piertuszki • sól, pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Ugotowane w łupinach buraki i ziemniaki

To co kocham
Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej 218

ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy.  Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka(...)zostawiamy na około 10  minut pod przykrycie żeby odpoczęła i wchłonęła resztę wody. Komosa jest gotowa gdy ziarenka robią się szkliste z wyraźnymi białymi ogonkami. Warzywa (marchewki, buraka i cebulę) kroimy w słupki i układamy na blaszce. Oliwę i miód mieszamy z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i cynamonem. Skrapiamy mieszaniną warzywa na blasze i pieczemy około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz czerwony na zakwasie 165

bardzo prosty do przyrządzenia, ale niestety wymaga długiego czasu kiszenia (co najmniej 7 dni).  Składniki: 0,5-0,7 l domowego zakwasu buraczanego 1,5 l wody 4 buraki 1 marchewka(...)cebula 4 ząbki czosnku  kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu opcjonalnie kilka suszonych grzybków* do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Suszone grzyby zalać wrzącą wodą. Buraki umyć, odciąć końcówki, dokładnie obrać i przekroić na 4 części. Marchewkę umyć, obrać i przeciąć na 2 części. Cebulę i czosnek obrać. Do garnka przełożyć warzywa, odsączone grzyby, listki laurowe

Ugotować
Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem i test robota planetarnego Silvercrest 175

Jadłam już ciasta z marchewką, cukinią, szpinakiem... wszystkie smakowały rewelacyjnie. Więc gdy tylko natknęłam się na przepis z wykorzystaniem buraka, nie omieszkałam się go użyć. Robiłam je po raz pierwszy. Jeszcze po upieczeniu byłam przekonana, że nie wyszło, że w środku będzie "breja". Po przestudzeniu konsystencja całkowicie się zmieniła, a gdy kilka godzin później rozkroiłam, zaskoczyło mnie totalnie. Dodaję(...)sumie to zachęcił mnie do tego nowy robot, o którym słów kilka już za moment. Najpierw ciasto! Składniki: 150g mąki pszennej 350g surowych, startych i odciśniętych z nadmiaru soku buraków 50g kakao 100g gorzkiej czekolady ok 120g ksylitolu (200g cukru) 4 jajka 60ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka olejku waniliowego kilka kostek posiekanej gorzkiej

Kuchnia w czekoladzie
Szczęki wampira czyli kanapka z buraczanym hummusem i fetą 172

konsystencji pasty Wykonanie: 1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać. 2. Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody. 4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części(...)Chleb należy posmarować buraczanym hummusem, ułożyć serowe zęby i przykryć kolejnym kawałkiem chleba z hummusem. W wersji dla bardzo zapracowanych można wykorzystać gotowy hummus a nawet kupne, gotowane buraki

Atlas Smaków
Czekoladowe ciasto buraczane 155

Dziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie martwcie się, są absolutnie niewyczuwalne. Dodatkowym atutem ciasta jest to, że długo zachowuje świeżość, chociaż nie wiem, czy będzie Wam dane się o tym przekonać ;) Polecam serdecznie ;)  Składniki:  50 g kakao

Czerwona Porzeczka
Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 159

Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym to nic innego jak tzw. Burocorz. Jest to potrawa z regionu świętokrzyskiego, wpisana na listę produktów regionalnych. W czasie wojny i również po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. Ciasto ma dość specyficzny smak i nie każdemu od razu posmakuje, ja osobiście go po prostu uwielbiam. Tradycyjnie burocorz powinien bardziej przypominać(...)dziadek zawsze piekł go jako ciasto, które jest bardzo podobne do zwykłego ciasta drożdżowego z kruszonką. Najlepiej smakuje posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem. Jeśli macie możliwość zdobycia gdzieś buraków cukrowych zachęcam to wypróbowania takiego specjału. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Kiszone warzywa na zimę. 330

kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej kapusty . Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki, bo chciałam aby warzywa pięknie się zabarwiły. Efekt końcowy sfotografuję za kilka dni i wtedy przekonacie się jak wyglądają ogórki w kolorze buraczkowym(...)Warzywa po ukiszeniu Składniki na 5 litrowy słój: 6-9 ogórków gruntowych 1/2 kalafiora garść fasolki szparagowej (zielona, żółta) 2 buraki 5 średnich patisonów 1 duża główka czosnku kilka liści chrzanu kilka kwiatostanów kopru zalewa - składniki na jedną porcję, na 5 l słój potrzeba 2 lub 3 porcji: 1 litr zimnej wody 1 i 1/3 łyżki soli (konieczne sól

Codziennik Kuchenny
Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 158

włoskimi Składniki: Ciasto francuskie – 1 opakowanie Buraki – 2 sztuki (średniej wielkości) Botwina – 1 pęczek Ser gorgonzola – 200g Orzechy włoskie – 2 garści Miód – 3 łyżki Oliwa z oliwek Wykonanie: Buraki obrać i pokroi w cienkie plastry. Skropić oliwą z oliwek i miodem, a następnie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę z papierem(...)pieczenia, zawinąć rogi i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach. Następnie na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć podpieczone plastry buraka i posypać umytą i pokrojoną botwiną. Wszystko posypać pokruszonym serem gorgonzola, orzechami włoskimi i polać miodem.  Piec przez 30-40 minut w 180 stopniach, aż do uzyskania złotego koloru

Kuchnia Bon Appetit
CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ 133

bardzo proste w przygotowaniu i smakują wspaniale.   Do masy możecie dodać pokrojone kawałki czekolady, a do bezików sok z cytryny.  Składniki: 200 g obranych i ugotowanych buraków  150 ml oleju rzepakowego  3 jajka + 1 białko(...)kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki  150 g cukru + 70 g  szczypta soli 1 łyżka ulubionej konfitury  Przygotowanie: Buraki pokrój w kostkę i zmiksuj z olejem na gładką masę. Mąkę wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem.  Ciasto przełóż do papilotek. Piecz

Kukuleczki
Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę 216

Jedna z najlepszych sałatek na zimę, robionych do słoików. Być może dlatego, że tak lubię buraki, albo dlatego że jest tak dobra :) Przygotowanie buraczków na ciepło wymaga czasu, więc często sięgam po taki słoiczek. Tylko podgrzewam i już dodatek do obiadu gotowy. 3 kg buraczków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 1 szklanka octu(...)napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Przetwory na słono , sałatki i surówki Tagged: buraki , cebula , papryka , zalewa

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania