buraki - 8865 przepisów (strona:187/591)

Puszysty omlet ze szpinakiem, liśćmi buraka, szczypiorkiem i pomidorkami 141

ogródku zrobiło się zielono, więc postanowiłam przygotować omlet z tego, co akurat mam. Jest więc szpinak, liście buraka, szczypiorek, pietruszka i dla urozmaicenia koloru czerwone pomidorki koktajlowe i cebula. Omlet jest bardzo puszysty i sycący. SKŁADNIKI 6 jajek 1 mała cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 5 średniej wielkości liści buraka 2 garście świeżego szpinaku pęczek szczypiorku (lub szczypior z cebuli(...)WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać olej, wymieszać i smażyć, aż cebula się lekko przypiecze. Następnie dodać umyte i posiekane liście szpinaku i buraka. Doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć kilka minut mieszając. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, mleko, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Następnie doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać. Masę

Passions hobbies life
Sałatka z czerwonych buraczków 90

Sałatka z czerwonych buraków to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Moim domownikom często serwuję buraczki zasmażane, ale sałatki czy surówki również są mile widziane. Do zrobienia tej sałatki użyłam ugotowanych już buraczków, przygotowuje się ją naprawdę szybko. Trzeba tylko poczekać chwilkę aż najdzie smakiem. Buraki albo ugotujcie sami albo kupcie gotowe ugotowane, próbowałam i … Czytaj dalej

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z botwiną i fetą 102

gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe) 100g sera feta 1 ząbek czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody(...)listki szałwii Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. Botwinę dobrze opłukać. Łodygi i buraki pokroić drobno. Liście grubo posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać botwinę, smażyć mieszając przez kilka minut, następnie przykryć i dusić ok 5 minut

Obiad gotowy
Chłodnik litewski na bogato z jajkiem sadzonym FIT 62

Składniki na 6-8 porcji: – 1,5l kefiru – 500ml zsiadłego mleka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g buraków gotowanych – 2 pęczki botwiny – 1 pęczek rzodkiewki – 1 ogórek długi – 1 pęczek koperku – 3 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: jajka(...)pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Do ostudzonej botwiny dolewamy kefir (w razie potrzeby dolewamy więcej). Następnie dodajemy czosnek, rzodkiewki, ogórka, starte na dużych oczkach buraki wraz z sokiem i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy sok z cytryny, schładzamy. Podajemy z sadzonym jajkiem, ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem/szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Chłodnik litewski

Be Fit Be Strong
Botwinka z kaszą jęczmienną 58

smarowania" koperek Instructions Botwinkę umyć, odciąć buraki, które należy pokroić na ćwiartki, liście z łodygami drobno posiekać. Zagotować bulion i dodać do niego kaszę i pokrojone na ćwiartki buraki, gotować pod przykryciem. Marchew obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do gotującego się wywaru. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i liście botwinki

SprawdzonaKuchnia.pl
Gravlax II 66

gravlax poznaliście już przy okazji poprzedniego wpisu, ale postanowiłam zaproponować jeszcze jeden przepis. Dziś pyszny łosoś tym razem w odrobinie innej kompozycji smakowej. Nuta pomarańczy w połączeniu z czerwonymi burakami aromatem kopru i odrobiną likieru Cointreau to z pewnością niecodzienne połączenie, ale zapewniam, że bardzo smaczne . Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować łososia gravlax domowej roboty, to namawiam(...)likieru Cointreau 1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach Instructions Rybę umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu. Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem , rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem . Na koniec rozłożyć buraki , dokładnie docisnąć do ryby

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczony burak na cieście francuskim 100

Pieczony burak na cieście francuskim W prostocie siła i tym razem. W związku z tym, że ostatnio robiłem chutney z rabarbaru , to zostało mi sporo pysznego, czerwonego wina, które “musiałem” wypić. Pomyślałem, że przydałaby się jakaś zacna przystawka do niego. Hummus zawsze staram się mieć w lodówce, do tego upiekłem buraka, rozłożyłem ciasto francuskie i po upieczeniu subtelnie(...)udekorowałem. Tak powstał pieczony burak na cieście francuskim , który sprawdzi się np. jako wspomniana już wcześniej przystawka do wina, czy jako część romantycznej kolacji 😊 Jakiego hummusu użyć? U mnie był to klasyczny, domowy hummus. Jeśli jednak chcesz, możesz również przygotować lub kupić wersję smakową. Nie wiesz jak go ukręcić? Sprawdź mój wpis jak zrobić hummus , obejrzyj nagranie i ciesz się

Blendman
BOTWINKA 80

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekka wiosenna zupę, botwinkę. Trudno mi wyobrazić sobie wiosnę bez tej zupy. Młode, delikatne liście buraka i młode buraczki, o tej porze roku, są pełne smaku i aromatu. Zupa ta dla mnie to również wspomnienia z dzieciństwa. SKŁADNIKI: 1.5 – 2 L WYWARU WARZYWNEGO LUB MIĘSNEGO 2 PĘCZKI BOTWINKI OKOŁO(...)ŚREDNI BURAK 1 MARCHEW MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 KORZEŃ PIETRUSZKI MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻKA MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻKA MASŁA 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY 18 % PĘCZEK KOPERKU SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY 1 ŁYŻKA LUBCZYKU 1 ŁYŻECZKA CUKRU OPCJONALNIE GOTOWANE NA TWARDO JAJKA *BOTWINKĘ MOŻNA UGOTOWAĆ Z ZIEMNIAKAMI LUB PODAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Łosoś pod botwinkową pierzynką podany z buraczanym risotto i słodko-kwaśną surówką 127

owoców morza botwinkowa pierzynka 2 pęczki młodych liści z buraka ćwikłowego 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła (25 g) + 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml) sól, pieprz buraczane risotto 1/2 szklanki ryżu do risotto 2-2,5 szklanki wywaru warzywnego bądź rosołu 1/2 cebuli 2 młode buraki z botwinki 1/4 kostki masła(...)lekko zgęstnieje). Na drugiej patelni (najlepiej szerokiej, np. typu wok)  rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać buraki pokrojone w drobną kostkę. Warzywa posolić, chwilę razem przesmażyć, a następnie przesunąć na bok patelni. W pozostałe puste miejsce wsypać surowy ryż.  Zwiększyć ogień, całość wymieszać i ryż

Ugotować
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 96

oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas(...)naczynia miksującego i dodać czosnek - gotować czas 10 min/ temp 100 st / obr łyżeczka * do koszyczka włożyć resztę składników i włożyć do naczynia miksującego * dolać trochę wody (żeby buraki były przykre delikatnie) i gotować czad 40 min / temp 100 st / obr 1 * doprawić ewentualnie do smaku I gotowe :) Smacznego

Gotowanie z pasją
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 113

oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas(...)naczynia miksującego i dodać czosnek - gotować czas 10 min/ temp 100 st / obr łyżeczka * do koszyczka włożyć resztę składników i włożyć do naczynia miksującego * dolać trochę wody (żeby buraki były przykre delikatnie) i gotować czad 40 min / temp 100 st / obr 1 * doprawić ewentualnie do smaku I gotowe :) Smacznego

Gotowanie z pasją
Krem z buraka i kaszy jaglanej 98

Składniki: 1/2 skrzydła indyka (można pominąć) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora (zielona część) 5 buraków 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżki granulowanego czosnku 1/2 łyżki kurkumy 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Sposób wykonania: Do dużego garnka wlewamy około 2,5 litra wody, zagotowujemy. Dodajemy obraną włoszczyznę(...)obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki oraz mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz zielem angielskim, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 25 minut. Gdy warzywa i kasza będą miękkie odławiamy z zupy mięso, dodajemy ocet, czosnek oraz kurkumę. Całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Garnek ustawiamy

Qchnia po prostu
Różowe jajka na Wielkanoc 86

jajek 3 średnie buraki 200 ml octu winnego (lub jabłkowego) 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 5 ziarenek kolorowego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 300 ml zimnej wody oraz ocet winny, wsypać przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Odstawić

niecodziennikpary
Proste przepisy na Wielkanoc 88

ciepłym miejscu (aż wyrośnie do poziomu formy). Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut i jemy po ostudzeniu. Hummus z czerwonej soczewicy z burakiem Soczewica ma ten plus, że nie trzeba jej namaczać wcześniej i jest lekkostrawna. Taką pastę robi się dosłownie chwilkę. Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy ugotowany lub upieczony burak – obrany(...)przekrojony na pół ząbek czosnku przetarty przez praskę po dużej szczypcie soli, pieprzu, zataru i kuminu 3 łyżki tahini Przepis na hummus z czerwonej soczewicy z burakiem Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę buraka zostawić do dekoracji a 2 połowę zmiksować z ugotowaną soczewicą i pozostałymi składnikami. Przełożyć do miseczki lub prosto na kanapki i udekorować pokrojonym

Ugotowane pozamiatane
PYSZNA SZYBKA ZDROWA SAŁATKA Z BURAKÓW 74

Pyszna, szybka, zdrowa a przede wszystkim pyszna salatka z burakow i kiszonego ogórka. Świetna jako przystawka lub smaczny dodatek do obiadów. Smacznego. SKLADNIKI: 5 ŚREDNICH BURAKÓW 1 ŚREDNIA CEBULA 2 OGÓRKI KISZONE 2 ŁYŻKI MAJONEZU LUB JOGURTU SÓL I PIEPRZ DO SMAKU ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: OGÓRKI I CEBULĘ ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. CEBULE OBRAC I POKROIC

Pani M - kuchnia smakowita