buraki - 8865 przepisów (strona:187/591)

Risotto z pieczonymi buraczkami 70

aczkolwiek uważajcie z parmezanem. Nasz był bardzo intensywny (nr 4 w 5-cio stopniowej skali) i dużo go dać do dania nie można. Chyba, że lubicie 🙂 Składniki: 500 g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia(...)minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca, polej znów odrobiną octu, wymieszaj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż buraczki będą miękkie. (Pamiętajmy, że jeśli buraki pokroimy drobno, szybciej się upieką. Jeśli kawałki będą większe, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku). W między czasie przygotuj risotto. Szeroki rondel rozgrzej na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy

Moja Delicja
Zupa z botwinki z cielęciną 58

selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji Zupa z botwinki z cielęciną – Przygotowanie: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso(...)cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia. W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Zupę z botwinki z cielęciną podawaj z jajem ugotowanym na twardo, posypaną posiekanym

Moja Delicja
Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym 120

esienne smoothie choć bardziej deser z pieczonego buraka i pieczonego jabłka, doprawiony cynamonem i anyżem z chipsami z jabłek 🍎 To smoothie lub jak kto woli koktajl zachwycił mnie smakiem. Może też posłużyć jako deser. Zrobiony przy okazji pieczenia jabłek i buraków np. do obiadu. Dodałam szczyptę anyżu i cynamonu. Jedliśmy z chipsami jabłkowymi. Można też robić z surowym jabłkiem(...)samo smaczne. SKŁADNIKI: pieczone jabłko  - 2 szt. pieczone buraki - 2 szt. chipsy jabłkowe opakowanie anyż - 1 szczypta cynamon - 1 szczypta Z miksować razem na gładko wszystkie składniki. Podawać z chipsami jabłkowymi

AZgotuj!
Sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim – budda bowl z batatami i burakami 146

Upiec resztkę warzyw, wymieszać z zieleniną i posypać serem. Powstaje wtedy np. pyszna sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim – taki budda bowl, który ja przygotowałam z pieczonych buraków i batatów. na czasu #kuchniawczasachzarazy polecam wyjątkowo! Pieczone warzywa to Read More Artykuł Sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim – budda bowl z batatami i burakami pochodzi

Flymetothespoon
Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 146

niejednokrotnie. Nic dziwnego, bo to moja najulubieńsza sałatka, którą mogłabym jeść codziennie. Podstawą jest oczywiście mnóstwo warzyw, począwszy od liści różnych sałat, pomidorów, ogórka czy papryki, a kończąc na buraku. Tak! To właśnie burak odgrywa tu główną rolę razem z serem feta i kaszą. Zwieńczeniem całości jest klasyczny dressing winegret. Po prostu pycha. ⇨  Przeglądając ofertę sklepu Tadar natrafiłam(...)praktyce.  NA ZDJĘCIU  ⇾   komplet akcesoriów kuchennych   |  wyciskarka do cytrusów ręczna   |   pojemnik na cytrynę   |   talerz obiadowy SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, BURAKIEM I SEREM FETA Składniki (1 porcja): 40 g kaszy gryczanej niepalonej 2 garście miksu sałat 2 ugotowane buraki 50 g sera feta pomidor ogórek papryka natka pietruszki Dressing

Zdrowie na języku :P
ZUPA BURACZKOWA 129

łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Zupa buraczkowa podana ze śmietanką i świeżo posiekanym koperkiem smakuje najlepiej. Zupa buraczkowa SKŁADNIKI: 1,250 l bulionu lub rosołu 5 niedużych buraków – 500 g 3 ziemniaki – 330 g 2 korzenie pietruszki 1 mała cebula 1 marchewka 1 kawałek pora – jasna część 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego(...)kulka ziela angielskiego do podania koperek PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania zupy wybieram garnek o pojemności 2,5 – 3 litrów. Marchewkę, pietruszki oraz ziemniaki obieram i kroję w niedużą kostkę. Buraki myję, obieram, kroję w małą kostkę – polecam założyć jednorazowe rękawiczki, by nie ubrudzić dłoni. W garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim obrane i posiekane w kosteczkę

Zasmakuj Kuchni
Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty 66

kolorze i znudziła Ci się sałata oraz ogórki, to zerknij na chwilę w nasz przepis. Polecamy! Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty składniki: 1/2 kg kapusty białej 4 ugotowane buraki 2 czerwone cebule 1 duże jabłko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku sok z cytryny Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty wykonanie: 1. Poszatkowaną kapustę wrzucamy(...)wrzątek i gotujemy 10 minut. Potem odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. 2. Ugotowane buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy razem z kapustą. Na koniec dodajemy olej, sól i pieprz do smaku, oraz sok z cytryny. Odstawiamy na 10 minut i sałatka gotowa. Smacznego!   Artykuł Sałatka obiadowa

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka jarzynowa z buraczkami. 76

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z buraczkami. Jeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka jarzynowa lub jeśli uwielbiacie buraki pod każdą postacią to ta sałatka jest dla Was. Wyśmienita sałatka na imprezę, urodziny, imieniny, święta. Jest po prostu bardzo smaczna. Jeśli nie lubicie czosnku można go pominąć i dodać np. łyżeczkę musztardy dla zaostrzenia smaku lub pominąć całkowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Sałatka jarzynowa z buraczkami Składniki 2 średnie marchewki 3 jajka 3 średnie buraki 3 ogórki kiszone puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki sól pieprz Instrukcje Buraczki myjemy, gotujemy lub owijamy folią spożywczą i pieczemy w temp.200 stopni przez godzinę, marchewkę gotujemy do miękkości. Marchewkę i buraczki obieramy, jajka gotujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Barszcz czerwony 62

Podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami jest po prostu wyśmienity. Obok zupy grzybowej jest to moja ulubiona świąteczna potrawa. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony Składniki 1 kg buraków 2 litry wody 2 dkg (garść) suszonych grzybów leśnych 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 3 goździki 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól pieprz(...)cytryny kwas buraczany Instrukcje Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry, dorzucamy grzyby, ziele i liść, goździki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę opalamy nad gazem (jak do rosołu) i dokładamy do pozostałych składników. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu około pół godziny, wyłączamy i odstawiamy na 2 godziny. Przecedzamy przez gazę. Dodajemy sól

To co lubię - gotuję i polecam
Buraczki ze śliwką 87

warzywa królują w mojej kuchni. Pierwszy pomidor. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że mój dzień zaczyna się od soku pomidorowego. Drugim warzywem jest burak. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych bez sałatki z buraków. Lubię eksperymentować, więc kolejny odniósł pożądane efekty.  Składniki: 500 g buraków 150 g śliwek węgierek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka bazylii

R'n'G Kitchen
Puszysty omlet ze szpinakiem, liśćmi buraka, szczypiorkiem i pomidorkami 135

ogródku zrobiło się zielono, więc postanowiłam przygotować omlet z tego, co akurat mam. Jest więc szpinak, liście buraka, szczypiorek, pietruszka i dla urozmaicenia koloru czerwone pomidorki koktajlowe i cebula. Omlet jest bardzo puszysty i sycący. SKŁADNIKI 6 jajek 1 mała cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 5 średniej wielkości liści buraka 2 garście świeżego szpinaku pęczek szczypiorku (lub szczypior z cebuli(...)WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać olej, wymieszać i smażyć, aż cebula się lekko przypiecze. Następnie dodać umyte i posiekane liście szpinaku i buraka. Doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć kilka minut mieszając. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, mleko, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Następnie doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać. Masę

Passions hobbies life
Sałatka z czerwonych buraczków 89

Sałatka z czerwonych buraków to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Moim domownikom często serwuję buraczki zasmażane, ale sałatki czy surówki również są mile widziane. Do zrobienia tej sałatki użyłam ugotowanych już buraczków, przygotowuje się ją naprawdę szybko. Trzeba tylko poczekać chwilkę aż najdzie smakiem. Buraki albo ugotujcie sami albo kupcie gotowe ugotowane, próbowałam i … Czytaj dalej

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z botwiną i fetą 98

gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe) 100g sera feta 1 ząbek czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody(...)listki szałwii Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. Botwinę dobrze opłukać. Łodygi i buraki pokroić drobno. Liście grubo posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać botwinę, smażyć mieszając przez kilka minut, następnie przykryć i dusić ok 5 minut

Obiad gotowy
Chłodnik litewski na bogato z jajkiem sadzonym FIT 57

Składniki na 6-8 porcji: – 1,5l kefiru – 500ml zsiadłego mleka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g buraków gotowanych – 2 pęczki botwiny – 1 pęczek rzodkiewki – 1 ogórek długi – 1 pęczek koperku – 3 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: jajka(...)pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Do ostudzonej botwiny dolewamy kefir (w razie potrzeby dolewamy więcej). Następnie dodajemy czosnek, rzodkiewki, ogórka, starte na dużych oczkach buraki wraz z sokiem i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy sok z cytryny, schładzamy. Podajemy z sadzonym jajkiem, ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem/szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Chłodnik litewski

Be Fit Be Strong
Botwinka z kaszą jęczmienną 58

smarowania" koperek Instructions Botwinkę umyć, odciąć buraki, które należy pokroić na ćwiartki, liście z łodygami drobno posiekać. Zagotować bulion i dodać do niego kaszę i pokrojone na ćwiartki buraki, gotować pod przykryciem. Marchew obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do gotującego się wywaru. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i liście botwinki

SprawdzonaKuchnia.pl