buraki - 8865 przepisów (strona:186/591)

Zakwas z czerwonych buraków 73

Idealny do wigilijnego barszczu, połowa grudnia to odpowiedni moment by nastawić zakwas z czerwonych buraków. Artykuł Zakwas z czerwonych buraków pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka śledziowa z buraczkami. Zawsze robimy na święta. PRZEPIS 221

smak. Sałatka śledziowa z buraczkami świetnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt. Sałatka śledziowa z buraczkami Składniki: 600 gramów filetów śledziowych alla matias, 2 cebule (mogą być czerwone), 2 średnie buraki, 300 ml śmietany 18 proc., 3 łyżki dobrego majonezu , 1 łyżka tartego chrzanu, pęczek koperku, pieprz. Jak zrobić sałatkę śledziową z buraczkami? Śledzie odsącz solanki, następnie namocz w świeżej(...)wodzie przez kilka godzin – najlepiej zostawić je na noc. Wymoczone pokrój na mniejsze kawałki. Buraki ugotuj pod przykryciem bez obierania, następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra, koperek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj śmietanę, majonez i chrzan, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły

Kulinarna Polska
SAŁASTKA BURACZKOWO-ZIEMNIACZANA 86

łyżeczki Musztarda francuska 1 łyżeczka sól, pieprz natka pietruszki   Przestudzone ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Śledzie oraz jabłko kroimy w drobną kostkę, buraki w plastry. Potem wszystko, oprócz buraków mieszamy, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami buraka i natką pietruszki

Smaczne moje
Risotto z pieczonymi buraczkami 77

aczkolwiek uważajcie z parmezanem. Nasz był bardzo intensywny (nr 4 w 5-cio stopniowej skali) i dużo go dać do dania nie można. Chyba, że lubicie 🙂 Składniki: 500 g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia(...)minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca, polej znów odrobiną octu, wymieszaj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż buraczki będą miękkie. (Pamiętajmy, że jeśli buraki pokroimy drobno, szybciej się upieką. Jeśli kawałki będą większe, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku). W między czasie przygotuj risotto. Szeroki rondel rozgrzej na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy

Moja Delicja
Zupa z botwinki z cielęciną 65

selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji Zupa z botwinki z cielęciną – Przygotowanie: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso(...)cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia. W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Zupę z botwinki z cielęciną podawaj z jajem ugotowanym na twardo, posypaną posiekanym

Moja Delicja
Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym 122

esienne smoothie choć bardziej deser z pieczonego buraka i pieczonego jabłka, doprawiony cynamonem i anyżem z chipsami z jabłek 🍎 To smoothie lub jak kto woli koktajl zachwycił mnie smakiem. Może też posłużyć jako deser. Zrobiony przy okazji pieczenia jabłek i buraków np. do obiadu. Dodałam szczyptę anyżu i cynamonu. Jedliśmy z chipsami jabłkowymi. Można też robić z surowym jabłkiem(...)samo smaczne. SKŁADNIKI: pieczone jabłko  - 2 szt. pieczone buraki - 2 szt. chipsy jabłkowe opakowanie anyż - 1 szczypta cynamon - 1 szczypta Z miksować razem na gładko wszystkie składniki. Podawać z chipsami jabłkowymi

AZgotuj!
Sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim – budda bowl z batatami i burakami 159

Upiec resztkę warzyw, wymieszać z zieleniną i posypać serem. Powstaje wtedy np. pyszna sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim – taki budda bowl, który ja przygotowałam z pieczonych buraków i batatów. na czasu #kuchniawczasachzarazy polecam wyjątkowo! Pieczone warzywa to Read More Artykuł Sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim – budda bowl z batatami i burakami pochodzi

Flymetothespoon
Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 150

niejednokrotnie. Nic dziwnego, bo to moja najulubieńsza sałatka, którą mogłabym jeść codziennie. Podstawą jest oczywiście mnóstwo warzyw, począwszy od liści różnych sałat, pomidorów, ogórka czy papryki, a kończąc na buraku. Tak! To właśnie burak odgrywa tu główną rolę razem z serem feta i kaszą. Zwieńczeniem całości jest klasyczny dressing winegret. Po prostu pycha. ⇨  Przeglądając ofertę sklepu Tadar natrafiłam(...)praktyce.  NA ZDJĘCIU  ⇾   komplet akcesoriów kuchennych   |  wyciskarka do cytrusów ręczna   |   pojemnik na cytrynę   |   talerz obiadowy SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, BURAKIEM I SEREM FETA Składniki (1 porcja): 40 g kaszy gryczanej niepalonej 2 garście miksu sałat 2 ugotowane buraki 50 g sera feta pomidor ogórek papryka natka pietruszki Dressing

Zdrowie na języku :P
ZUPA BURACZKOWA 133

łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Zupa buraczkowa podana ze śmietanką i świeżo posiekanym koperkiem smakuje najlepiej. Zupa buraczkowa SKŁADNIKI: 1,250 l bulionu lub rosołu 5 niedużych buraków – 500 g 3 ziemniaki – 330 g 2 korzenie pietruszki 1 mała cebula 1 marchewka 1 kawałek pora – jasna część 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego(...)kulka ziela angielskiego do podania koperek PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania zupy wybieram garnek o pojemności 2,5 – 3 litrów. Marchewkę, pietruszki oraz ziemniaki obieram i kroję w niedużą kostkę. Buraki myję, obieram, kroję w małą kostkę – polecam założyć jednorazowe rękawiczki, by nie ubrudzić dłoni. W garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim obrane i posiekane w kosteczkę

Zasmakuj Kuchni
Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty 69

kolorze i znudziła Ci się sałata oraz ogórki, to zerknij na chwilę w nasz przepis. Polecamy! Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty składniki: 1/2 kg kapusty białej 4 ugotowane buraki 2 czerwone cebule 1 duże jabłko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku sok z cytryny Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty wykonanie: 1. Poszatkowaną kapustę wrzucamy(...)wrzątek i gotujemy 10 minut. Potem odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. 2. Ugotowane buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy razem z kapustą. Na koniec dodajemy olej, sól i pieprz do smaku, oraz sok z cytryny. Odstawiamy na 10 minut i sałatka gotowa. Smacznego!   Artykuł Sałatka obiadowa

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka jarzynowa z buraczkami. 83

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z buraczkami. Jeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka jarzynowa lub jeśli uwielbiacie buraki pod każdą postacią to ta sałatka jest dla Was. Wyśmienita sałatka na imprezę, urodziny, imieniny, święta. Jest po prostu bardzo smaczna. Jeśli nie lubicie czosnku można go pominąć i dodać np. łyżeczkę musztardy dla zaostrzenia smaku lub pominąć całkowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Sałatka jarzynowa z buraczkami Składniki 2 średnie marchewki 3 jajka 3 średnie buraki 3 ogórki kiszone puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki sól pieprz Instrukcje Buraczki myjemy, gotujemy lub owijamy folią spożywczą i pieczemy w temp.200 stopni przez godzinę, marchewkę gotujemy do miękkości. Marchewkę i buraczki obieramy, jajka gotujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Barszcz czerwony 71

Podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami jest po prostu wyśmienity. Obok zupy grzybowej jest to moja ulubiona świąteczna potrawa. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony Składniki 1 kg buraków 2 litry wody 2 dkg (garść) suszonych grzybów leśnych 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 3 goździki 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól pieprz(...)cytryny kwas buraczany Instrukcje Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry, dorzucamy grzyby, ziele i liść, goździki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę opalamy nad gazem (jak do rosołu) i dokładamy do pozostałych składników. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu około pół godziny, wyłączamy i odstawiamy na 2 godziny. Przecedzamy przez gazę. Dodajemy sól

To co lubię - gotuję i polecam
Buraczki ze śliwką 91

warzywa królują w mojej kuchni. Pierwszy pomidor. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że mój dzień zaczyna się od soku pomidorowego. Drugim warzywem jest burak. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych bez sałatki z buraków. Lubię eksperymentować, więc kolejny odniósł pożądane efekty.  Składniki: 500 g buraków 150 g śliwek węgierek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka bazylii

R'n'G Kitchen