buraki - 8865 przepisów (strona:182/591)

Barszcz prawie ukraiński 221

Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść(...)łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko

Jemy Pijemy
KREM Z BURAKA CZERWONEGO 192

Krem z buraka zrobiłam dziś pierwszy raz. Chyba najważniejszą przyprawą z całego przepisu jest tymianek i czosnek. Boże jak to cudnie pachnie podczas smażenia. Całość smakuje rewelacyjnie. W ogóle buraki są kopalnią cennych witamin, działają pozytywnie na naszą odporność, są lekarstwem na zgagę. Niestety mają też mały minus, o którym już pisałam przy   sałatka , otóż mają duży indeks(...)glikemiczny w związku z tym nie powinni go za dużo spożywać cukrzycy. Jednak myślę, że miseczka kremu nie zaszkodzi.  Składniki: 3 buraki  3 ziemniaki  1 łyżeczka tymianku  1 ząbek czosnku  pół szklanki soku pomarańczowego  1 łyżka śmietany 18 % 1 łyżka oliwy  pieprz, sól Sposób przyrządzenia:   Buraczki i ziemniaki obrać, umyć

pieprzny smaczek
Paradoks czyli odchudzona oponka. 195

domu. Znacie powiedzenie, że ciekawość zabiła kota? Nie wytrzymałam i pogrzebałam w przepisach na oponki serowe, wywaliłam litry tłuszczu i tłuste zmielone sery, dodałam przyprawy i składniki niecodzienne typu burak, marchew, tymianek, liofilizowaną skórkę z cytryny, wanilię, matche oraz wsadziłam do pieca. I wiecie co? Było dooobre ! Bardzo dobre. Nie takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne(...)pachnące. Zostały pożarte z kawą. Dla mnie wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało się, że da się zjeść, że smakuje i nikt nie umarł. A że nie ma lukru i nie pływało w oleju? No trudno. Jeśli chcecie spróbować to zapraszam. Nie przeraźcie się ilością składników. Wyszły cztery rodzaje oponek. Może

ladykitchen
Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru 436

białym i ziołami dalmatyńskimi. Pierś odstawiamy na bok, żeby choć trochę się zamarynowała :) Oczywiście mięso można przygotować wcześniej i dłużej marynować, ale ja przeważnie nie mam na to czasu. Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy(...)oraz buraczki również na kawałkach folii. Ziemniaki na 2 poziomie. Włączamy parowar na 25 min oraz myjemy i kroimy szczypiorek. Jak urządzenie się wyłączy nakładamy jedzenie na talerz, a buraki posypujemy szczypiorkiem. Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Carpaccio z buraka 120

Składniki: 4 małe buraki, 2 łyżki oliwy, garść orzechów nerkowca, garść obranych orzechów pistacjowych, odrobina octu balsamicznego i oliwy. Buraki szorujemy, płuczemy i osuszamy. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Studzimy obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozgniatamy nerkowce i pistacje, posypujemy nimi plastry buraka. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą

Anioły w kuchni
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 216

sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego, 250 ml białego wytrawnego wina. Przyrządzenie dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi(...)pozostałości ze smażenia gęsi, a następnie całość przelałem do naczynia żaroodpornego, w którym wcześniej umieściłem gęś. Naczynie przykryłem i umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Buraki dokładnie umyłem, obciąłem górne i dolne końcówki, każdego buraka owinąłem folią aluminiową i również umieściłem je w piekarniku. Zimniaki obrałem i ugotowałem do miękkości, a następnie przecisnąłem przez prasę

Wyprawy kulinarne
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 227

razu rozbudzimy jeszcze  drzemiące receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm.  Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Z awiera dużo wapnia(...)świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.  Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo     jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane

Mia Cucina Sofieta
Carpaccio z łososia 19

również podać na pieczywie, dodawać do roladek z tortilli czy kolorowych zdrowych bowli. Składniki (3-4 porcje): 500 g filetu z łososia bez skóry i ości 1 duży ugotowany burak 1 łyżeczka ziaren kolendry 3 łyżki soli 3 łyżki cukru skórka otarta z ½ cytryny skórka otarta z ½ pomarańczy skórka otarta z ½ grejpfruta Składniki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka chrzanu szczypta cukru sól, pieprz Do podania: rukola krem balsamiczny Buraka ścieramy na dużych oczkach tarki. Kolendrę ugniatamy w moździerzu jak najdrobniej, następnie mieszamy z solą, cukrem i skórką z cytrusów. Na dnie naczynia odpowiadającego wielkością rozmiarowi łososia wykładamy połowę startego buraka i uklepujemy. Na buraku rozsypujemy połowę naszej suchej marynaty. Kładziemy łososia, posypujemy pozostałą marynatą

Delicious Place
Sałatka jarzynowa z burakiem, na kruchym spodzie 31

takie podanie sałatki wpadł mi do głowy już dawno temu. Wykorzystałam jednak fakt, że zbliżały się święta, a z gotowania barszczu pozostały mi warzywa. Tak powstała sałatka jarzynowa, zabarwiona burakiem. Podana w kształcie choinek przyciąga wzrok, ale zapewniam Was, że równie fantastycznie smakuje 😊   Składniki na ok 10 sztuk Ciasto: ok 220g mąki tortowej 100g masła 1 małe żółtko ½ łyżeczki(...)soli Sałatka: 2 duże marchewki z wywaru na barszcz 2 pietruszki z wywaru na barszcz 1 mały kawałek selera z wywaru na barszcz 2 buraki z wywaru na barszcz 3 jajka na twardo 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula ok 6-8 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę siekamy z masłem

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z buraczka 39

sałatkę z buraczka i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sałatka z buraczka ćwikłowego Składniki na sałatkę z buraczka. 700 g ugotowanych buraków ćwikłowych 240 g groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 150 g ogórków kiszonych 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki koperku 4 jajka ugotowane(...)grecki. Wymieszać. Sałatkę przed podaniem przetrzymywać w lodówce. Sałatka z buraczka ćwikłowego Warto wiedzieć robiąc sałatkę z buraczka. Buraczki ćwikłowe należy gotować wraz ze skórką. W zależności od wielkości buraków, czas ich gotowania to pomiędzy godzina do półtorej. Szybszym rozwiązaniem jest zakup ugotowanych i gotowych od razu do użycia buraczków. Do tarcia buraczków dobrze jest założyć rękawiczki

MeCooks
Tarta z cukinią, marchewką i burakiem 26

Lubię kolorowe dania i takim jest właśnie jesienna tarta z cukinią, marchewką i burakiem. Misternie ułożone warzywa tworzą piękny wzór. Wbrew pozorom nie jest ona trudna w przygotowaniu.  Ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 450) 100 g masła (zimne z lodówki) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka zimnej wody Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy szybko ciasto(...)kładziemy papier do pieczenia i obciążamy kamykami do pieczenia/fasolom/ryżem. Zapiekamy ciasto przez 15 minut.  Wypełnienie tarty: 5 plastrów żółtego sera  2 duże marchewki 1 cukinia 2 buraki 100 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g serka śmietankowego (Twój Smak / Almette)  1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Marchewki, buraki i cukinię zetrzyj na cienkie plastry

Emskie Smaki
Flaczki z boczniaków (wegańskie) 39

kcal Białko 31 g 5 g Tłuszcze 26 g 4 g Węglowodany netto 90 g 15 g Błonnik 35 g 6 g Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej(...)OBIADY WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku Zobacz więcej przepisów wielkanocnych Najnowsze

WegePrzepis
Chłodnik z zakwasem z buraków 39

najchętniej jeślibyśmy rzeczy chłodne, lekkie, ekspresowe i pozbawione użycia pieca. Idealnym daniem spełniającym te kryteria są chłodniki. Najpiękniejsze polskie zupy latem. Dlatego zapraszam na ekspresowy chłodnik z zakwasem z buraków. To on zastąpi buraki czy botwinkę i da piękny różowy kolor. Warzywa zagęszczą zupę i nas nasycą, a zimna zupa zdecydowanie orzeźwi. Całość przygotowania zajmie raptem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Barszczyk z botwinki 35

Sezon na botwinkę trwa krótko. Te młode liście, łodygi i korzeń buraka ćwikłowego to samo zdrowie. Można je jeść na surowo, np.  w sałatkach, na ciepło, jako dodatek do obiadu - krótko duszone na podsmażonej cebulce na maśle lub w zupie. Dziś proponuję szybki barszczyk z tego cennego warzywa, polecam :)    Składniki:  - 1 marchewka (nieduża ) - korzeń pietruszki(...)kawałek bulwy selera -dwa pęczki świeżej botwinki  -cebula dymka wraz ze szczypiorem -1 l  gorącej wody -pół szklanki soku z kiszonych buraków lub sok z cytryny -150 ml kwaśnej śmietany -łyżka  masła  -olej rzepakowy -sól, pieprz, cukier  -koperek lub natka pietruszki Z botwinki odciąć młode buraczki, łodygi i liście drobno posiekać. Oczyszczone warzywa: marchew

Kulinarne przemyslenia