rabarbaru . W tym puddingu chia z rabarbarem dostajemy cudowny kontrast – rabarbar jest cierpki i owocowy , a pudding chia wyjątkowo kremowy i odrobinę słodki. Jest to świetne połączenie. Dodatek buraka do rabarbaru nie zmienia jego smaku, nadaje tylko bardziej atrakcyjnego koloru – naturalny barwnik! Rabarbar jest wszystkim znanym warzywem o czerwonej łodydze i kwaśnym smaku. Rabarbar jest świetnym źródłem błonnika co jest(...)łyżki nasion chia – 1 szklanka mleka owsianego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka esencji z wanilii Nadzienie z rabarbaru: – 150 g rabarbary – 1 mały burak surowy – 1 łyżeczka syropu klonowego – sok z jednej cytryny Mleko wlewamy do miski dodajemy miód i wanilię. Mieszamy. Następnie wsypujemy nasiona chia i mieszamy do momentu połączenia się składników
Zdrowy Styl JoannyCIEPŁA SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I BURAKÓW to sycące, rozgrzewające danie w sam raz na rodzinny obiad. Ta pyszna i dobrze doprawiona czosnkiem, rozmarynem, świeżym tymiankiem i octem balsamicznym sałatka wprost znika z talerza. Artykuł SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I BURAKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEUwielbiam buraki, botwinkę a teraz udało mi się wyczarować tę przepyszną sałatkę, polecam wszystkim. Jest aromatyczna, doskonała w smaku. Wy również ją wyczarujcie aby cieszyć się wspaniałym smakiem i wzmacniać odporność. Jeśli użyjecie syropu klonowego zamiast miodu i nie dodacie serka koziego będzie sałatka wege. Sałatka wegetariańska z burakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProsta, pyszna sałatka, od jakiegoś czasu hit imprez domowych, czyli sałatka z pieczonych buraków. Córka zrobiła ją dlatego, że w domu jest sos turecki z granatów, który świetnie do niej pasuje i ją cudnie smakowo uzupełnia. W ogóle jeśli możecie go gdzieś dostać to polecam, bo jest przepyszny do wielu sałatkowych kompozycji. Co do buraków to możecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki na 6-8 porcji: – 1,5l kefiru – 500ml zsiadłego mleka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g buraków gotowanych – 2 pęczki botwiny – 1 pęczek rzodkiewki – 1 ogórek długi – 1 pęczek koperku – 3 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: jajka sadzone, ugotowane młode ziemniaki, szczypiorek/koperek Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i umieszczamy(...)pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Do ostudzonej botwiny dolewamy kefir (w razie potrzeby dolewamy więcej). Następnie dodajemy czosnek, rzodkiewki, ogórka, starte na dużych oczkach buraki wraz z sokiem i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy sok z cytryny, schładzamy. Podajemy z sadzonym jajkiem, ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem/szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Chłodnik litewski
Be Fit Be Strongburaczkowa na żeberkach Składniki 1,5 kg żeberek 2 łyżki oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 5 buraków 5 ziemniaków 3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku pół pęczka koperku Wykonanie: Żeberka pokroi na porcje z jedną kostkę(...)każdej strony, podsmażyć na patelni z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obrać i pokroić w kosteczkę albo drobne słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez godzinę. Obrać ziemniaki, dodać do zupy gotować aż zmiękną. Czosnek posiekać drobno
Smaczny zeszytPoznaj przepis na nasze BURGERY Z QUINOA I BURAKÓW! Mega soczyste, pyszne i przede wszystkim wegańskie. Nasycą nawet największych fanów fastfoodów! Artykuł BURGERY Z QUINOA I BURAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEIdealna surówka, która będzie pasować do wielu dań. Składniki: 500 g buraków (ugotowanych lub upieczonych) 1/2 małej cebuli 1 jabłko odrobina soku z cytryny sól, pieprz 1-2 łyżki oleju / oliwy odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłka również zetrzeć na tarce. 2. Cebulę drobniutko posiekać. 3. Wszystkie
Kuchnia domowa Anisię dużym zainteresowaniem. Gorąco polecam! Sałatka z buraczków z pomidorkami, figami i fetą Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 2-3 dojrzałe figi 500g ugotowanych lub upieczonych buraków 125g pomidorków koktajlowych 100g fety 2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu papryka listki mięty do przybrania(...)oprószyć cukrem. Gdy masło z cukrem przestanie się pienić położyć na nim figi pokrojone na ćwiartki i smażyć 1-2 minuty z każdej strony, do czasu aż będą rumiane. Buraki pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu, tak aby plasterki na siebie nachodziły. Na buraczkach ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i skarmelizowane figi. Wszystko oprószyć pokruszoną
Codzienne Gotowanieprzepis na kolejną , szybką sałatkę , która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu pod warunkiem, że burak będzie już ugotowany. Czasem gdy zależy mi na czasie kupuję gotowe buraki gotowane na parze. Składniki: - mix sałat zielonych - gotowane jajka - puszka tuńczyka - buraki gotowane na parze, krojone w plasterki -papryka czerwona - oliwa
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 500 g buraków 180 g komosy ryżowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem
Qchnia po prostuCarpaccio z buraka, czyli pieczone buraki pokrojone w cienkie plasterki wraz z kilkoma dodatkami. Sałatka jest lekka, zdrowa i pełna smaku. Składniki: upieczony burak mix sałat ser pleśniowy słonecznik maliny sos balsamiczny Sposób przygotowania: Buraczka pokroić na jak najcieńsze plastry. Ułożyć je na talerzu, jeden obok drugiego, tak by na siebie nachodziły. Na buraczki układać kolejno: mix sałat pokrojony(...)połamany ser pleśniowy maliny słonecznik całość polać sosem balsamicznym Autor przepisu: Magdalena Fiutowska Artykuł Carpaccio z buraka z malinami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyświetne danie lunchowe. Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy(...)zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła lub kiełki (opcjonalnie) Pestki delikatnie podprażyć na suchej patelni. Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki wraz z oliwą, octem, szczyptą imbiru – wymieszać, posolić oraz doprawić pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu komosę wymieszać z pestkami, plasterkami szalotki
Even Better FoodLekka i charakterystyczna w smaku sałatka z burakiem i serem feta nie tylko Was nasyci, ale i na długo zostanie w Waszej pamięci. Składniki: burak pieczony rukola ser feta (może być ser kozi) prażony słonecznik sos balsamiczny Sposób przygotowania: Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Na nie rozsyp warstwę rukoli, dodaj ser feta pokrojony(...)kostkę i posyp słonecznikiem. Przed podaniem polej sosem balsamicznym. Autor przepisu: Emila Mówińska Artykuł Sałatka z burakiem i fetą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBarszcz czerwony – mocny i intensywny barszcz ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie w okolicach Bożego Narodzenia, gdzie gotuję go w wersji bez majeranku (zobacz “Wigilijny barszcz z pieczonych buraków“). Czysty Barszcz czerwony wspaniale smakuje z domowymi uszkami z grzybami, jak również podawany
Moja Delicja