buraki - 8865 przepisów (strona:173/591)

Ciasto z buraczków ćwikłowych 128

Rewelacyjne ciasto z buraczkami, ale tym razem ugotowanymi, a nie surowymi . Świetne, gdy ugotujemy zbyt wiele buraków i szukamy pomysłu co by tu z nimi zrobić. Wilgotne i kakaowe ciasto, które zaskakuje swoim smakiem.    Dla kogo: dla lubiących zdrowe słodkości dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków dla szukających alternatyw dla mąki(...)ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem) 300ml oleju rzepakowego 5 jajek 100g kakao 375g cukru kryształ 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego (16g) szczypta soli Wykonanie: Buraki obieramy. Gotujemy. Ugotowane buraki miksujemy z olejem na mus. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier

Mania Wypiekania
Barszcz sefardyjski 155

znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski. Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki(...)szklanki, ale można użyć gotowego, sprawdzając smak) czarny pieprz, sól do smaku koperek gęsta, kwaśna śmietana kremowy czarny ocet balsamiczny do dekoracji skórka cytrynowa do dekoracji 1 . Buraki pokroiłam w niedużą kostkę, wrzuciłam na patelnię razem z posiekaną cebulą, chwilę podsmażałam aż cebula się lekko zezłociła, a buraki podpiekły.  2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz czerwony tradycyjny 146

łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz czarny i sól do smaku kwaśna śmietana i zielona pietruszka jako dodatki (opcjonalnie) 1. Buraki ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy(...)złoto, dokładamy resztę warzyw i całe przyprawy, mieszając podsmażamy. 2. Kiedy się zezłocą, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Dodajemy starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i  cukrem. Gotujemy 3 minuty.  3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada

Kuchnia Prezydentowej
Chłodnik litewski 204

szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy(...)Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła buraka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. 2. Liście botwiny myjemy, delikatnie osuszamy, kroimy w ciemnie paseczki. Dodajemy do gotujących się buraków. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. 3. Po ugotowaniu odstawiamy garnek do wystygnięcia. 4. W tym czasie obieramy ogórka

W kuchni Katie
Japońska wersja babki piaskowej 146

następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić barwnikiem spożywczym lub startymi burakami. Gotowe ciasto przelewany do specjalnej formy do pieczenia kulek i pieczemy(...)minut w temperaturze 175 stopni. Ponieważ foremka jest szczelnie zamknięta warto zrobić sobie próbę przed pieczeniem właściwych kulek. Poza tym każdy piekarnik może piec różnie. Jeżeli ciasto barwimy burakami to dajemy ich tylko troszkę do zabarwienia ciasta – zbyt duża ilość dodanych buraków spowoduje że ciasto nie wyrośnie na kształt kulki. Próbowałam tak robić aby kulki były bardziej czerwone

Kuchenne Wariacje
.894. niepozorny 134

placek owsiany (płatki owsiane i mąka owsiana ) z tartym burakiem, podany z twarogiem i mieszanką ziaren Migdałowy Przylądek ~ Myślałam, że będzie taaaaaaki różowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem(...)smakiem Cynamonowy Raj ! Polecam, polecam, polecam. Możecie kupić Migdałowy Przylądek TUTAJ  PRZEPIS /1 porcja/ ~50g płatków owsianych ~czubata łyżka mąki owsianej BIO ~100g surowego startego na dużych oczkach buraka ~jajko ~30-50ml mleka sojowego Wieczorem płatki zalewamy wrzącą wodą ok. 1-2cm ponad ich powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy mąkę i żółtko (ew. odlewamy

breakfast of dreams
Tarta z burakami 81

miękkiego masła 1 jajko sól Nadzienie: 1 podłużny burak 100 g sera feta opakowanie sera brie 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cukinia sól, pieprz Buraka gotujemy w łupinie. Czekamy aż przestygnie, obieramy i kroimy na plasterki. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i masłem (pokrojonym w kostkę), wbijamy jajko, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i opuszkami palców(...)założyć ciasto za brzegi. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem, smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na podpieczonym spodzie układamy wkoło buraki, na środku cukinię i zalewamy rozbełtaną masą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy połamanym na kawałki serem brie. Smacznego! A tak naprawdę

Marder&Marder Manufacture
Buraczki na ciepło 144

piszę, najczęściej odwiedzanym przepisem na tym blogu jest zupa pomidorowa :) Tak, proste przepisy są potrzebne. A po drugie primo... Powiedzmy to sobie wprost, prosto w twarz: ja nie lubię buraków! A te wyszły (Madzi(...)robiła) naprawdę smaczne! Zajadałem się nimi i nawet dokładkę wziąłem. Więc tym bardziej przepis postanowiłem zamieścić. Składniki są na około 5 takich obiadowych porcji. 4 duże buraki gotujemy w łupinach aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody, studzimy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Wlewamy tyle wody żeby prawie przykrywała buraki. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego

Marder&Marder Manufacture
Rubinowe smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 116

sobą połączyć. Specjalnie na tę okazję przytargałam nawet z domu starą, babciną sokowirówkę :) Miałam ochotę na truskawki, ale bardzo chciałam także przemycić trochę warzyw. Postawiłam na buraka ze względu na jego piękny kolor i moc witamin. No i przy okazji to był jedyny sposób aby wcisnąć M buraczka, za którym on nie przepada :P Jestem bardzo zadowolona z kombinacji smakowej(...)tego smoothie. Da się wyczuć w nim wszystkie smaki. Burak, choć wyczuwalny, nie zdominował całości. Na drugim planie są soczyste truskawki i cząstki pomarańczy a jabłko doskonale wieńczy całość. Wiosna to idealny czas na takie koktajle. Ja ostatnio raczę się nimi prawie codziennie :) Ile pomysłów, tyle kombinacji, zatem zachęcam i Was to zrobienia takiej bomby witaminowej :) W tym miesiącu

My simple kitchen
Zupa z młodych buraków z brokułami 154

Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis... Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 młody lub 2 bardzo młode brokuły ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny(...)szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków łyżeczka kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować

Czerwień i błękit
Detoks - dzień 3 157

przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak strony czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek(...)duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy z selera, oprószone czosnkiem granulowanym, solą himalajską i ziołami, tym razem wyszły bardziej chipsowe niż buraki, ale to jeszcze nie to o co mi chodzi Po obiedzie był soczek z zielonej pietruszki i cytryny (bomba witaminowa, zwłaszcza dużo jest witaminy C) - wycisnęłam sok z cytryny i z pęczka pietruszki, dodałam jeszcze jeden

pyszne zdrowości
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 221

zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek czosnku sól, pieprz listki tymianku Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 st.C. Gdy staną się miękkie wyjmujemy je i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 132

obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy

My Chcemy Jeść
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 151

ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać(...)Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami. Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować

Czerwień i błękit
Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna 129

miała za zadanie ochronę biesiadników przed wszelkiego rodzaju chorobami. Buraki natomiast symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę. Składniki: 80 dag kapusty białej ¼ litra soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki masła ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka mąki Sól do smaku Cukier do smaku Pieprz do smaku 125 ml kwaśnej śmietany Wykonanie; Kapustę drobno posiekać, umyć(...)zalać w garnku sokiem z buraków. Posolić do smaku i gotować pół godziny. Następnie suszone grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem i cukrem do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem

Tradycyjna Kuchnia