buraki - 8865 przepisów (strona:178/591)

Sok buraczano-marchwiowy z chili 112

pierwszej kolejności ceniony jest za walory smakowe. Warto jednak na pierwszym miejscu pamiętać o cennych właściwościach. Burak zawiera mangan, wapń, kobalt, fluor, potas, magnez i wiele innych. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i karotenu. Dzięki spożyciu buraków, osoby te mogą osiągnąć, niezwykle ważną dla naszego zdrowia, równowagę kwasowo- zasadową.    Marchew - Korzeń marchwi(...)potasu, fosforu, żelaza i wapnia,   Cóż więcej do tego dodać, tylko pić :) Do porcji na dwie większe szklanki użyłam     1 dużego buraka  2 jabłka  3 marchwie duże  kawałek papryczki chili   Wszystko umyłam, obrałam i przepuściłam przez sokowirówkę. Soki takie najlepiej spożywać zaraz po zrobieniu. Im dłużej je trzymamy w lodówce

Basia w kuchni
BARSZCZ UKRAIŃSKI 194

smakowe mają prawdziwą ucztę :) Nie wiem jaki jest prawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :) A potrzeba na barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku(...)białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem

Walijskie Pichcenie
Pieczone glazurowane buraczki 316

PYSZNOŚCI! :) Przepis pochodzi z  Mirabelkowego Bloga. Składniki: 1kg niedużych buraków łyżka oregano 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 3 łyżki miodu sól, pieprz do smaku Buraki gotujemy ze skórką, tak żeby były miękkie ( około 40-50 minut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy(...)nią buraki. Mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ciasto czekoladowe z burakami 246

Jesień (niestety) przemienia mnie w cukierniczego łasucha, dlatego najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem z burakami ;) Składniki: Ciasto: 1 średniej wielkości ugotowany burak 3/4 kostki masła 150 g kakao 1,5 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Krem: 0,5 kostki masła(...)szklanki cukru szczypta soli 150 g kakao 200 ml śmietany łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Buraka ścieramy na najdrobniejszej tarce. Sok jaki się zbierze w misce odlewamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao, solą i masłem miksujemy. Dodajemy jajka, starty burak, cukier oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut

Taste Of My Day
sokowirówka Bosch - nagroda za punkty... 199

łatwe czyszczenie - zdejmowane elementy nadają się do mycia w zmywarce ale i pod kranem szybko się myją od razu wypróbowałam działanie i zrobiłam sok z buraków i marchewki buraków o marchewek nie obierałam, tylko dobrze umyłam buraki miałam duże, więc je przekroiłam na pół i marchewki też faktycznie, sok się szybko wycisnął, demontaż, umycie i ponowne złożenie

W Mojej Kuchni Lubię
"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... 165

łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta(...)tłuszczem i tartą bułką do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić

W Mojej Kuchni Lubię
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 150

litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku ładny kawałek szpondra wołowego opłukać, zagotować w niedużej ilości wody(...)minut pod przykryciem wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 190

listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja płaskurka gotowała się ok. 20 min). Buraki, marchewki i dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym(...)stopni C przez ok. 30 min. lub do miękkości. Uwaga, buraki niestety farbują, więc jeśli zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu.  Wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowaną kaszę. Dodaj upieczone warzywa i pokruszony ser feta. Delikatnie przemieszaj. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przepis dodaję do Festiwalu

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledź w słodkich buraczkach 387

miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie : Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam(...)piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku. Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem. Buraczki po obraniu skórki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru soku i łączę z drobno posiekaną cebulką i mieszam. Jeśli trzeba można

Mechanik w kuchni
Zakwas buraczany 187

prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli(...)morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym  duży słój  gaza do przykrycia  gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą

Apetyczna babeczka
Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami 165

www.Skworcu.com.pl . 1. Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z solą i odstawiamy na noc, następnie odciskamy nadmiar płynu.  2. Cebule szatkujemy w talarki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, buraki obieramy i kroimy na grube plastry, jabłko dzielimy na ćwiartki.  3. Na dnie glinianego garnka dajemy przyprawy na których układamy kapustę i mocno ją ugniatamy. W połowie naczynia(...)wkładamy buraki i jabłko, resztę napełniamy ściśle kapustą do samej góry. Wierzch nakrywamy talerzem lub deseczką i obciążamy kamieniem, tak aby cała kapusta była zanurzona.  4. Kapusta może pozostać tak do wiosny, ale można też  przełożyć ją do słoików po tygodniu kiedy minie etap najbardziej burzliwej fermentacji. Buraczki, które ukiszą się w kapuście są idealne do wykorzystania

Apetyczna babeczka
Zupa buraczkowa 160

specjalnej temperówki do warzyw ;) Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku(...)łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie:      Do zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk

Aga w kuchni
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 173

Chłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak  upiec buraki  oraz przepis na inny  buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory(...)zakwasem buraczanym Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Chłodnik z pieczonych buraków Chłodnik z pieczonych buraków z  fetą Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g   pure z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na barszcz czerwony 204

czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry Czosnek obrać i ewentualnie pokroić(...)duże ząbki Buraki ułożyć w słoju, przekładać czosnkiem zielem, pieprzem i włożyć listek Całość zalać słoną wodą Powinna przykrywać dokładnie buraki Słój przykryć gazą, nałożyć gumkę, przechowywać w ciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie nie wypływały Po 24 godz. zaczął się

Proste Potrawy
Buraczane carpaccio 108

garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 40 minut (uważając, żeby się nie przypaliły). Po upieczeniu buraki studzimy, wrzucamy na chwilę do reszty zalewy i wyjmujemy odsączając z nadmiaru dressingu. Na półmisek wykładamy rukolę, a na niej układamy plastry buraków

Kulinarny Pamiętnik