buraki - 9521 przepisów (strona:180/635)

Barszcz czerwony tradycyjny 226

łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz czarny i sól do smaku kwaśna śmietana i zielona pietruszka jako dodatki (opcjonalnie) 1. Buraki ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy(...)złoto, dokładamy resztę warzyw i całe przyprawy, mieszając podsmażamy. 2. Kiedy się zezłocą, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Dodajemy starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i  cukrem. Gotujemy 3 minuty.  3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada

Kuchnia Prezydentowej
Chłodnik litewski 277

szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy(...)Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła buraka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. 2. Liście botwiny myjemy, delikatnie osuszamy, kroimy w ciemnie paseczki. Dodajemy do gotujących się buraków. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. 3. Po ugotowaniu odstawiamy garnek do wystygnięcia. 4. W tym czasie obieramy ogórka

W kuchni Katie
Japońska wersja babki piaskowej 209

następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić barwnikiem spożywczym lub startymi burakami. Gotowe ciasto przelewany do specjalnej formy do pieczenia kulek i pieczemy(...)minut w temperaturze 175 stopni. Ponieważ foremka jest szczelnie zamknięta warto zrobić sobie próbę przed pieczeniem właściwych kulek. Poza tym każdy piekarnik może piec różnie. Jeżeli ciasto barwimy burakami to dajemy ich tylko troszkę do zabarwienia ciasta – zbyt duża ilość dodanych buraków spowoduje że ciasto nie wyrośnie na kształt kulki. Próbowałam tak robić aby kulki były bardziej czerwone

Kuchenne Wariacje
.894. niepozorny 200

placek owsiany (płatki owsiane i mąka owsiana ) z tartym burakiem, podany z twarogiem i mieszanką ziaren Migdałowy Przylądek ~ Myślałam, że będzie taaaaaaki różowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem(...)smakiem Cynamonowy Raj ! Polecam, polecam, polecam. Możecie kupić Migdałowy Przylądek TUTAJ  PRZEPIS /1 porcja/ ~50g płatków owsianych ~czubata łyżka mąki owsianej BIO ~100g surowego startego na dużych oczkach buraka ~jajko ~30-50ml mleka sojowego Wieczorem płatki zalewamy wrzącą wodą ok. 1-2cm ponad ich powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy mąkę i żółtko (ew. odlewamy

breakfast of dreams
Tarta z burakami 142

miękkiego masła 1 jajko sól Nadzienie: 1 podłużny burak 100 g sera feta opakowanie sera brie 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cukinia sól, pieprz Buraka gotujemy w łupinie. Czekamy aż przestygnie, obieramy i kroimy na plasterki. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i masłem (pokrojonym w kostkę), wbijamy jajko, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i opuszkami palców(...)założyć ciasto za brzegi. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem, smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na podpieczonym spodzie układamy wkoło buraki, na środku cukinię i zalewamy rozbełtaną masą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy połamanym na kawałki serem brie. Smacznego! A tak naprawdę

Marder&Marder Manufacture
Buraczki na ciepło 211

piszę, najczęściej odwiedzanym przepisem na tym blogu jest zupa pomidorowa :) Tak, proste przepisy są potrzebne. A po drugie primo... Powiedzmy to sobie wprost, prosto w twarz: ja nie lubię buraków! A te wyszły (Madzi(...)robiła) naprawdę smaczne! Zajadałem się nimi i nawet dokładkę wziąłem. Więc tym bardziej przepis postanowiłem zamieścić. Składniki są na około 5 takich obiadowych porcji. 4 duże buraki gotujemy w łupinach aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody, studzimy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Wlewamy tyle wody żeby prawie przykrywała buraki. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego

Marder&Marder Manufacture
Rubinowe smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 184

sobą połączyć. Specjalnie na tę okazję przytargałam nawet z domu starą, babciną sokowirówkę :) Miałam ochotę na truskawki, ale bardzo chciałam także przemycić trochę warzyw. Postawiłam na buraka ze względu na jego piękny kolor i moc witamin. No i przy okazji to był jedyny sposób aby wcisnąć M buraczka, za którym on nie przepada :P Jestem bardzo zadowolona z kombinacji smakowej(...)tego smoothie. Da się wyczuć w nim wszystkie smaki. Burak, choć wyczuwalny, nie zdominował całości. Na drugim planie są soczyste truskawki i cząstki pomarańczy a jabłko doskonale wieńczy całość. Wiosna to idealny czas na takie koktajle. Ja ostatnio raczę się nimi prawie codziennie :) Ile pomysłów, tyle kombinacji, zatem zachęcam i Was to zrobienia takiej bomby witaminowej :) W tym miesiącu

My simple kitchen
Detoks - dzień 3 281

przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak strony czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek(...)duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy z selera, oprószone czosnkiem granulowanym, solą himalajską i ziołami, tym razem wyszły bardziej chipsowe niż buraki, ale to jeszcze nie to o co mi chodzi Po obiedzie był soczek z zielonej pietruszki i cytryny (bomba witaminowa, zwłaszcza dużo jest witaminy C) - wycisnęłam sok z cytryny i z pęczka pietruszki, dodałam jeszcze jeden

pyszne zdrowości
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 290

zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek czosnku sól, pieprz listki tymianku Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 st.C. Gdy staną się miękkie wyjmujemy je i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 192

obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy

My Chcemy Jeść
Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna 186

miała za zadanie ochronę biesiadników przed wszelkiego rodzaju chorobami. Buraki natomiast symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę. Składniki: 80 dag kapusty białej ¼ litra soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki masła ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka mąki Sól do smaku Cukier do smaku Pieprz do smaku 125 ml kwaśnej śmietany Wykonanie; Kapustę drobno posiekać, umyć(...)zalać w garnku sokiem z buraków. Posolić do smaku i gotować pół godziny. Następnie suszone grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem i cukrem do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz czerwony na śliwkach suszonych 199

dodatkiem śliwek również co roku gości na moim wigilijnym stole. Składniki: 200 gram śliwek suszonych 500 gram wołowiny z kością 1 szklanka wina wermutu Włoszczyzna lub kostka warzywna 6 buraków Listek(...)laurowy Sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Mięso opłukać, zalać zimną osoloną wodą i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę. Ugotowany rosół odcedzić ,dodać suszone śliwki. W między czasie buraki zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Buraki wystudzić i zetrzeć na tarce, po czym dodać do rosołu razem z winem. Przyprawić do smaku i podgrzać. Barszcz

Tradycyjna Kuchnia
Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę 152

Przetwory z buraków to podstawa w mojej spiżarni :)  Składniki: 1 kg buraków 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Buraki jednakowej wielkości wyszorować, opłukać i upiec w piekarniku aż będą miękkie ( piec około 1 godziny).  Następnie obrać ze skórki, utrzeć lub zmielić na miazgę i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Zagotować i gorącym przecierem napełnić słoiki

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka buraczana z papryką do słoików na zimę 162

buraków ćwikłowych 7 szt. dużych cebul 8 szt. dużych papryk 3 papryki ostre Składniki na zalewę: ½ litra wody 2 ½ szklanki cukru 2 łyżki soli ½ litra octu Wykonanie: Buraki ugotować dzień wcześniej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, włożyć do zalewy i ugotować(uważać żeby nie przegotować). Buraki zetrzeć na dużych oczkach i również dodać do zalewy

Tradycyjna Kuchnia
Botwinowe gołąbki 205

pietruszka a jeśli do tego dodamy liście z młodych buraków to mamy orgazm kulinarny Składniki: ugotowany ryż (200 g suchego) pęczek pietruszki pieczarki 400 g (opakowanie) młode liście buraków (minimum 10) 50 g startego sera wegańskiego – niekoniecznie sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: pieczarki drobno szatkujemy i podsmażamy około 5 minut, dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy, dorzucamy do tego(...)posiekana pietruszkę i ser. Dokładnie mieszamy. Liście buraków blanszujemy, zanużając je we wrzątku na max 3 minuty. Farsz ryżowy zawijamy w liście. Podajemy z resztą ryżu która nam została. Ot cała filozofia. Jest pięknie i pysznie. Smacznego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania