buraki - 8865 przepisów (strona:189/591)

Prosty chłodnik litewski 113

wody 1 pęczek koperku 2 ogórki 4 jajka sól Buraki obrać, pokroić w słomkę, Łodygi i liście pokroić. W garnku zagotować wodę, do gotującej się wody wrzucić buraki, gotować na małym ogniu około 4 minut, dodać liście i łodygi, posolić lekko, gotować jeszcze ze 3 minuty. Ostudzić. Ogórki pokroić w słomkę. Koperek posiekać. Botwinę wymieszać z kefirem

Obiad gotowy
Letni barszcz z ogórkami kiszonymi 112

barszczem a ogórkową i tak naprawdę jedząc nie wiadomo do której z tych zup jest bardziej zbliżony smak. Najważniejsze, że smakuje i robiłam już ją parę razy, raz na burakach raz na botwince. Wychodzi podobnie, tyle że buraki są większe więc mniej ich zużywamy i łatwiej nam się je obiera po upieczeniu. Tak więc polecam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przepisy na letnie sałatki 208

kuskusem i warzywami 2. Sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami 3. Sałatka Waldorf z krewetkami. Shrimp Waldorf Salad. 4.Sałatka z panierowanym kurczakiem 5.Sałatka z jajkiem i burakiem 6.Błyskawiczna sałatka owocowa 7.Sałatka Kaki i mozzarella a’la caprese 8Sałatka z melonem, szynką i rukolą 9.Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami 10Sałatka z awokado, pomidorami(...)awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce 12.Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 13.Sałatka chlebowa 14.Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem 15.Włoska sałatka makaronowa 16.Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego 17.Sałatka z ryżem i warzywami 18.Sałatka z jajkiem i warzywami 19. Sałatka z anchois 20.Sałatka z buraka i jabłka 21.Carpaccio z buraka 22.Sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z kiszoną botwinką 134

przepisy na chłodniki: Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Chłodnik z jarmużem Chłodnik z cieleciną Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Botwinka na zakwasie buraczanym Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z kiszoną botwinką Czas przygotowania: 20 minut Składniki: botwinka kiszona w maślance 400 ml gęstego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z burakiem 212

Składniki: 2 ugotowane buraki 50 g roszponki lub rukoli ok. 70 g sera feta garść orzechów włoskich sól, pieprz oliwa sok z cytryny Przygotowanie: Obrane buraki pokroić w kostkę razem … Czytaj dalej Surówka z burakiem

czarrna od kuchni
Barszcz zabielany z wkładką 115

kawałkami warzyw, ziemniaków lub\i fasolą. U mnie wersja na bogato z julienkami warzyw, ziemniakami i czerwoną fasolą. A Ty? Jaką wersję barszczu lubisz najbardziej? Składniki: 400 g buraków 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 2 l wody 0,5 szklanki zakwasu burakowego 0,5 szklanki śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru(...)cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz i zakwas burakowy. Wersja z warzywami i dodatkami:  Będą potrzebne 2 garnki. Buraki i włoszczyznę obrać i podzielić na dwie części. Pierwszą część pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. Następnie wywar przecedzić. Drugą część warzyw pokroić

Mój pomysł na
Zdrowe, różowe pancakes 196

szklanki ksylitolu/erytrolu  6 łyżek (lub więcej) soku z buraków Przygotowanie: Mąkę przesiać, jaja roztrzepać, wymieszać z jogurtem/maślanką i pozostałymi składnikami. Dodać masło i sok z buraka. Odstawić na co najmniej 10-20 minut. Smażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Podawać z ulubionym dżemem, owocami, czekoladą

Czarnawisienka
Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym 93

upieczone buraki (tu zerknijcie na przepis - klik )  1 cebula 3-4 łyżki oleju konopnego 1-2 łyżeczki octu balsamicznego/soku z cytryny cukier/miód (opcjonalnie) sól, pieprz Upieczone buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekać. Całość wymieszać z olejem i doprawić do smaku za pomocą octu/soku z cytryny, opcjonalnie cukru/miodu oraz

Di gotuje
Smoothie z buraka 132

Smoothie warzywno-owocowe, które swój nieziemski intensywny kolor zawdzięcza burakowi. Przygotowanie zajmuje 2 minuty pod warunkiem, że burak jest już ugotowany. Jutro Walentynki, więc kto odważny niech zmiksuje taki czerwony koktajl dla swojej drugiej połówki ;). Samo zdrowie, same witaminy! Składniki: (na 3 porcje) 1 średniej wielkości ugotowany burak 1 banan 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka wody(...)mineralnej Przygotowanie: Ugotowany burak, banan i jabłko obrać ze skórek. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem do gładkości. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego!  Rady: - jeśli smoothie jest za gęste, dolejcie więcej wody.  - jeśli lubicie słodsze koktajle, dodajcie łyżkę miodu

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i serem bałkańskim 102

kolację. Dziś z kolei nieco skromniejsza wersja, świetna jako dodatek do dania głównego lub zdrowa pożywna przekąska. Sałatka jest skromniejsza, ale za to po brzegi wypełniona intensywnymi smakami. Pieczony burak połączony z soczystymi owocami, do tego wytrawny ser bałkański i przyjemnie chrupiące orzechy. Całość dopełniona pysznym sosem, lekko słodkim, z fajnym posmakiem sezamu. Nie muszę chyba dodawać, że poza smakiem(...)sałatka dostarczy nam mnóstwa witamin i wartości odżywczych? ;) SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM, POMARAŃCZĄ I SEREM BAŁKAŃSKIM Składniki na jedną porcję sałatki 2 duże garście szpinaku Mały upieczony burak Pół pomarańczy Pół gruszki Kawałek sera typu bałkańskiego (nieco mniej słody niż sery feta) Orzechy włoskie Kiełki jarmużu Oregano Sos Łyżka jogurtu naturalnego Pół łyżeczki pasty tahini Pół łyżeczki miodu Upieczonego buraka

HealthyCreations
Sałatka z buraków i cebuli 77

sosie musztardowym. Oesu, petarda. Składniki: 4 średnie buraki 1 cebula 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Buraki gotujemy w skórkach do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ocet, cukier, sól, pieprz

Kardamonovy
Czekoladowe ciasto z burakami 81

burakami, więc dodatek tego składnika nie jest dla mnie zaskoczeniem, choć dla wielu z Was zapewne jeszcze tak. I z myślą o takich właśnie osobach uprzedzę pytanie: buraków w cieście wcale się nie wyczuwa. Dodają one za to wilgotności i nadają głębszego koloru. Poza tym ciasto jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu (o ile mamy już ugotowanego buraka

Arabeska waniliowa
Pstrąg łososiowy z buraczkami 125

kalorie i podałem go w dość tradycyjny sposób… Składniki filet pstrąga łososiowego mąka sól pieprz sok z cytryny olej do smażenia Składniki na buraczaki 1 spory gotowany burak szczypta kwasku cytrynowego sól pieprz łyżka masła Przepis na pstrąga łososiowego Pstrąga myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny(...)Panierujemy filety z pstrąga w mące (nadmiar mąki strząsamy z ryby) i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony. Przepis na buraczki Buraki ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Smażymy starte buraki na odrobinie masła. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina kwasku cytrynowego. Pstrąga łososiowego podajemy razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijny barszcz czerwony 240

czerwony na zakwasie. Jest bogaty w smaku, o intensywnym kolorze. Idealny z uszkami lub do krokietów. Obowiązkowe danie na wigilijnym stole, przynajmniej w moich rodzinnych stronach ;) 1 1/2 kg buraków ćwikłowych 1/4 selera 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pora 1 garść suszonych grzybów leśnych(...)ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 – 4 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 łyżka majeranku 2 1/2 l wody ok 1 l zakwasu z buraków ćwikłowych sól Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować. Buraczki, selera, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do krojenia można użyć robota, ścierając

https:KKuchniaMniam
Smażone buraczki z suszonymi grzybami 119

diety. Każdy nowy przepis na wykorzystanie warzyw to smaczne urozmaicenie codziennej diety. Ten przepis idealnie wpisuje się w (po)świąteczne klimaty dzięki dodatkowi suszonych grzybków. Składniki: 300 g ugotowanych buraków 30 g namoczonych leśnych grzybów 50 g masła 2-3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz łyżeczka kminku łyżeczka nasion kolndry Przygotowanie: namoczyć grzyby . Użyłam cieniutkich jak bibułka suszonych sklepowych(...)grzybów  uprażyć na suchej patelni kminek i kolendrę, następnie rozetrzeć w moździerzu na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy i grzyby. Poddusić w międzyczasie zetrzeć buraki na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej buraczki dołożyć na patelnię, przesmażyć. Doprawić solą, octem i pieprzem podawać na ciepło lub zimno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania