Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką

Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką

Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką

Z okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu ziel... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Wyprawy kulinarne

Warto przeczytać

Buraczki tarte na zimę

Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.

Czytaj dalej...

Autor

wyprawy kulinarnewyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

duszone, burak, buraki, sosy, pieczenie, mąka, przepisy na święta, kopytka, piersi, pierś, mięso, miód, rozmaryn, lekka, gruszka, bez pieczenia, ziemniak, rosół, chleb, jajko, syrop, pieczony burak, pieczone buraki, gruszki w sosie, jabłka, ziemniaki, przepisy z ziemniakami, sos z octu balsamicznego , gruszka w winie, sos do jajek

Inne przepisy z Wyprawy kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.