buraki - 8865 przepisów (strona:191/591)

Buraczki z przecierem pomidorowym 171

obiadu przygotujemy ekspresowo. 2 duże czerwone buraki (ok. 500 g) 3-4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego sok z cytryny do smaku sól, pieprz, cukier Buraki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do buraczków, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem

Smaki Na Talerzu
Sałatka jarzynowa z burakami 138

Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 2 podłużne buraki 1 cebula 1/2 jabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka(...)puszka zielonego groszku 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej) 4 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Marchewkę z pietruszką obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy je po wystudzeniu. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki kroimy w drobną

Qchnia po prostu
Czerwone bajgle z burakiem 132

sztuk: 100 g ugotowanego buraka+ 120 ml wody 250 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru/miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oleju dodatkowo: 2 łyżki cukru 1 białko ziarna sezamu Wykonanie: dzień wcześniej ugotować lub upiec buraki na sałatkę i jednego odłożyć buraka obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienny koktajl - bomba witaminowa - burak+figa+śliwka 124

codziennej porcji witamin i mikroelemetów. Doskonały na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Szukasz właśnie apetycznego koktajlu? Proszę bardzo, ten przepis jest dla Ciebie. Do przygotowania koktajlu wykorzystałam dary jesieni - buraka, śliwki i figi. Koktajl jest pyszny i słodki jak żaden inny, dzięki naturalnej słodyczy fig. O jedwabistą konsystencję koktajlu zadba dobry i mocny blender. Używam Vitamixa. Przejrzyj inne podobne przepisy(...)zakładce napoje-koktajle-smoothies znajdziesz ich sporo. Jest w czym wybierać! burak zmiksowany na surowo to prawdziwy dopalacz. Zwalcza wolne rodniki, oczyszcza krew wspomagając w ten sposób wątrobę, wspiera organizm w anemii, niedokrwistości i po chemioterapii. Odkwasza pomagając zwalczać zgagę, jest bogaty w błonnik, zatem przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt na słodycze i redukuje tkankę tłuszczową śliwka dzięki dużej zawartości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burgery z buraków z sosem czosnkowym 67

buraków. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam ten post domowym wege burgerom. Inspiracją do nich był sam burak, który leżał w lodówce już 3 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę […] Artykuł Burgery z buraków z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Pink

Pink Envelope
Zdrowe chipsy - z batata, marchewki, buraka, miks warzywny :) 206

dlatego też wybrałam kolejnych kilka produktów z tej kategorii i przygotowałam nowe zestawienie. Wszystkie chipsy pochodzą z internetowego sklepu ze zdrową żywnością - Edena . Wśród nich znajdują się chipsy z buraka , marchewki , batata oraz miks warzywny . Ponad rok temu także przedstawiłam Wam recenzję chipsów pochodzących z tego sklepu, dlatego zainteresowanych odsyłam TUTAJ .  Chipsy z batatów smażone na oleju kokosowym(...)produktu): energia: 461 kcal białko: 2,8 g tłuszcz: 25,5 g węglowodany: 48 g sól: 0,3 g Chipsy buraczane z solą morską Składniki →  burak ćwikłowy (61%), wysokooleinowy olej słonecznikowy, sól morska  Te chipsy są na prawdę bardzo dobre! Po składzie widać już, że dodanego tłuszczu jest zdecydowanie więcej niż w pierwszych dwóch wersjach tych przekąsek, stąd

Zdrowie na języku :P
Warzywa pieczone 97

mnie warzywa pieczone, m.in. ziemniaki, buraki, marchew, cebula, wszystko doprawione, dopieszczone, idealne na zdrowy obiad, po którym przybywa energii! Składniki: 5 marchewek 5 pietruszek połowa dyni piżmowej 4 buraki połowa selera 1 cukinia 2 cebule 10 ziemniaków świeży czosnek – 3 ząbki przyprawy: sól, pieprz, mielone: rozmaryn, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka ok. 1/4 szklanki oleju, robię

Zasmakuj Kuchni
przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 131

zagryzkę....no nie dosłownie :D Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe(...)dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól, pieprz Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki. Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki

Pieprzyć z Fantazją
Schrzaniony omlet z botwiną 159

Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili. Do buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam na 180 stopni. Na wierzchu

wesoła kuchnia
Zupa z botwinki 124

kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Liście botwinki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a buraczki szorujemy. Liście kroimy w większe kawałki, a buraki trzemy na dużych oczkach tarki. Do większego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i ziemniaki, ziela angielskie, owoce(...)jałowca, liście laurowe i surową kaszę. Zalewamy czterema szklankami wody i zagotowujemy. Skręcamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie, odkrywamy garnek, dodajemy pokrojoną botwinkę, starte buraki i marchewkę, wlewamy ocet i cztery szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody lub bulionu w razie potrzeby do uzyskania preferowanej konsystencji zupy

Lamarida.pl
Jajko w koszulce i gotowane szparagi 124

Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach.   Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki

Dietolog
Odmładajace i lecznicze smoothie z czerwonym buraczkiem ćwikłowym 175

Niedoceniony, może trochę zapomniany czerwony burak a w zasadzie młody czerwony burak czyli buraczek ćwikłowy to przecież skarbnica urody i zdrowia. Buraczek ćwikłowy - to ten młody egzemplarz, jeszcze nie całkiem wyrośnięty. Nie powinien być wiekszy niż ok. 8 cm średnicy. Do smoothie doradzam użyć surowego buraczka bo sok z surowego buraczka jest dużo bardziej wartościowy, nie "wypłukany" w wodzie(...)minerałów z pożywienia. pomaga przy istniejącej anemii czyli gdy nasz organizm ma niski poziom minerałów (głównie żelaza) i witamin który jest rezultatem odchudania lub stosowania diet. Sok z buraka jest najlepiej przyswajalnym się źródłem roślinnym z którego przyswajamy żelazo. Pozatym sam dostarcza duże ilości witamin i innych minerałów przywracają równowagę w układzie trawiennym i żoładku a to dzięki zdolnosciom zasadotwórczym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka 203

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 burak 1 jabłko sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytego, nieobranego buraka owijamy w aluminiową folię i pieczemy w 180 °C przez 50 minut. Kapustę pekińską szatkujemy w paski a następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Buraka schładzamy, obieramy

Qchnia po prostu
Buraczkowe Caprese 136

słonecznikiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Składniki: 2 duże buraki 250g mozzarelli 3 łyżki łuskanego słonecznika ocet balsamiczny świeżo zmielony kolorowy pieprz sól liście sałaty Wykonanie: 1.  Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w plastry  i skropić octem balsamicznym. 2.  Słonecznik uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni a mozzarellę pokroić  w plastry(...)talerzu ułożyć liście sałaty. Następnie ułożyć naprzemiennie plastry buraka i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą i posypać prażonym słonecznikiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Jaglany budyń truskawkowo-buraczany 158

Składniki na około 2/3 porcje: 2 średnie ugotowane buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 6 truskawek - użyłam zamrożonych, wcześniej rozmrożonych(...)łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy. Dodajemy truskawki, buraki i jabłko. Blendujemy na w miarę gładką masę

Szkrab Je Sam