buraki - 8865 przepisów (strona:192/591)

Zdrowe chipsy - z batata, marchewki, buraka, miks warzywny :) 201

dlatego też wybrałam kolejnych kilka produktów z tej kategorii i przygotowałam nowe zestawienie. Wszystkie chipsy pochodzą z internetowego sklepu ze zdrową żywnością - Edena . Wśród nich znajdują się chipsy z buraka , marchewki , batata oraz miks warzywny . Ponad rok temu także przedstawiłam Wam recenzję chipsów pochodzących z tego sklepu, dlatego zainteresowanych odsyłam TUTAJ .  Chipsy z batatów smażone na oleju kokosowym(...)produktu): energia: 461 kcal białko: 2,8 g tłuszcz: 25,5 g węglowodany: 48 g sól: 0,3 g Chipsy buraczane z solą morską Składniki →  burak ćwikłowy (61%), wysokooleinowy olej słonecznikowy, sól morska  Te chipsy są na prawdę bardzo dobre! Po składzie widać już, że dodanego tłuszczu jest zdecydowanie więcej niż w pierwszych dwóch wersjach tych przekąsek, stąd

Zdrowie na języku :P
Warzywa pieczone 93

mnie warzywa pieczone, m.in. ziemniaki, buraki, marchew, cebula, wszystko doprawione, dopieszczone, idealne na zdrowy obiad, po którym przybywa energii! Składniki: 5 marchewek 5 pietruszek połowa dyni piżmowej 4 buraki połowa selera 1 cukinia 2 cebule 10 ziemniaków świeży czosnek – 3 ząbki przyprawy: sól, pieprz, mielone: rozmaryn, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka ok. 1/4 szklanki oleju, robię

Zasmakuj Kuchni
przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 128

zagryzkę....no nie dosłownie :D Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe(...)dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól, pieprz Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki. Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki

Pieprzyć z Fantazją
Schrzaniony omlet z botwiną 156

Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili. Do buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam na 180 stopni. Na wierzchu

wesoła kuchnia
Zupa z botwinki 119

kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Liście botwinki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a buraczki szorujemy. Liście kroimy w większe kawałki, a buraki trzemy na dużych oczkach tarki. Do większego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i ziemniaki, ziela angielskie, owoce(...)jałowca, liście laurowe i surową kaszę. Zalewamy czterema szklankami wody i zagotowujemy. Skręcamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie, odkrywamy garnek, dodajemy pokrojoną botwinkę, starte buraki i marchewkę, wlewamy ocet i cztery szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody lub bulionu w razie potrzeby do uzyskania preferowanej konsystencji zupy

Lamarida.pl
Jajko w koszulce i gotowane szparagi 118

Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach.   Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki

Dietolog
Odmładajace i lecznicze smoothie z czerwonym buraczkiem ćwikłowym 157

Niedoceniony, może trochę zapomniany czerwony burak a w zasadzie młody czerwony burak czyli buraczek ćwikłowy to przecież skarbnica urody i zdrowia. Buraczek ćwikłowy - to ten młody egzemplarz, jeszcze nie całkiem wyrośnięty. Nie powinien być wiekszy niż ok. 8 cm średnicy. Do smoothie doradzam użyć surowego buraczka bo sok z surowego buraczka jest dużo bardziej wartościowy, nie "wypłukany" w wodzie(...)minerałów z pożywienia. pomaga przy istniejącej anemii czyli gdy nasz organizm ma niski poziom minerałów (głównie żelaza) i witamin który jest rezultatem odchudania lub stosowania diet. Sok z buraka jest najlepiej przyswajalnym się źródłem roślinnym z którego przyswajamy żelazo. Pozatym sam dostarcza duże ilości witamin i innych minerałów przywracają równowagę w układzie trawiennym i żoładku a to dzięki zdolnosciom zasadotwórczym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka 200

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 burak 1 jabłko sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytego, nieobranego buraka owijamy w aluminiową folię i pieczemy w 180 °C przez 50 minut. Kapustę pekińską szatkujemy w paski a następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Buraka schładzamy, obieramy

Qchnia po prostu
Buraczkowe Caprese 131

słonecznikiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Składniki: 2 duże buraki 250g mozzarelli 3 łyżki łuskanego słonecznika ocet balsamiczny świeżo zmielony kolorowy pieprz sól liście sałaty Wykonanie: 1.  Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w plastry  i skropić octem balsamicznym. 2.  Słonecznik uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni a mozzarellę pokroić  w plastry(...)talerzu ułożyć liście sałaty. Następnie ułożyć naprzemiennie plastry buraka i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą i posypać prażonym słonecznikiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Jaglany budyń truskawkowo-buraczany 157

Składniki na około 2/3 porcje: 2 średnie ugotowane buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 6 truskawek - użyłam zamrożonych, wcześniej rozmrożonych(...)łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy. Dodajemy truskawki, buraki i jabłko. Blendujemy na w miarę gładką masę

Szkrab Je Sam
Kaczka w sosie pieczarkowym 118

łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich sos: 20 dkg pieczarek 1 cebula pieprz czerwony wywar od sosu sól 1 łyżka mąki krupczatki płaska natka pietruszki pieczone buraki Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam(...)sosu. Mieszam i zagotowuję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pieczarki dodaję do sosu.Doprawiam według uznania. Kaczkę podaję z burakiem pieczonym

wesoła kuchnia
KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM 179

Pyszny koktajl ze szpinakiem i burakiem to prawidziwa bomba witaminowa. Buraki to bardzo zdrowe warzywa, warto je włączać do różnych posiłków. Bogaty jest w kwas foliowy, witaminę A i C, żelazo, potas i magnez. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed zawałem serca oraz udarem mózgu, wspiera pracę nerek i wątroby Zawiera także dużo błonnika, ułatwia Czytaj więcej → Artykuł(...)KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 235

Uwielbiam tę sałatkę z pieczonym burakiem. Ten cudowny przepis na sałatkę z czerwonych buraków z fetą i granatem robię często zimą, gdy trwa(...)sezon na granaty. Do tego jeszcze lekko ostra rukola oraz słony smak fety.. Wszystkie składniki tej pięknej i bardzo zdrowej sałatki pasują do siebie idealnie. Sałatka z pieczonych buraków z fetą i rukolą to najlepszy wybór na każde przyjęcie! Jeśli lubisz granaty, to gorąco polecam Ci również mój przepis na sałatkę z granatem, fetą i awokado

AniaGotuje.pl
Barszcz czerwony na zakwasie 116

Bardzo aromatyczny, intensywnie czerwony barszcz na zakwasie z buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj: zakwas z buraków. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera z włoszczyzny obrać i pokroić na mniejsze kawałki

Bullio
Zakwas z buraków 121

Zakwasu z buraków używam do przygotowania czerwonego barszczu. Jest bardzo aromatyczny. Należy go przygotować ok. 5-7 dni przed gotowaniem barszczu. Buraki obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Przełożyć

Bullio