buraki - 8865 przepisów (strona:192/591)

Kaczka w sosie pieczarkowym 121

łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich sos: 20 dkg pieczarek 1 cebula pieprz czerwony wywar od sosu sól 1 łyżka mąki krupczatki płaska natka pietruszki pieczone buraki Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam(...)sosu. Mieszam i zagotowuję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pieczarki dodaję do sosu.Doprawiam według uznania. Kaczkę podaję z burakiem pieczonym

wesoła kuchnia
KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM 186

Pyszny koktajl ze szpinakiem i burakiem to prawidziwa bomba witaminowa. Buraki to bardzo zdrowe warzywa, warto je włączać do różnych posiłków. Bogaty jest w kwas foliowy, witaminę A i C, żelazo, potas i magnez. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed zawałem serca oraz udarem mózgu, wspiera pracę nerek i wątroby Zawiera także dużo błonnika, ułatwia Czytaj więcej → Artykuł(...)KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 245

Uwielbiam tę sałatkę z pieczonym burakiem. Ten cudowny przepis na sałatkę z czerwonych buraków z fetą i granatem robię często zimą, gdy trwa(...)sezon na granaty. Do tego jeszcze lekko ostra rukola oraz słony smak fety.. Wszystkie składniki tej pięknej i bardzo zdrowej sałatki pasują do siebie idealnie. Sałatka z pieczonych buraków z fetą i rukolą to najlepszy wybór na każde przyjęcie! Jeśli lubisz granaty, to gorąco polecam Ci również mój przepis na sałatkę z granatem, fetą i awokado

AniaGotuje.pl
Barszcz czerwony na zakwasie 124

Bardzo aromatyczny, intensywnie czerwony barszcz na zakwasie z buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj: zakwas z buraków. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera z włoszczyzny obrać i pokroić na mniejsze kawałki

Bullio
Zakwas z buraków 130

Zakwasu z buraków używam do przygotowania czerwonego barszczu. Jest bardzo aromatyczny. Należy go przygotować ok. 5-7 dni przed gotowaniem barszczu. Buraki obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Przełożyć

Bullio
Pęczotto buraczane 120

poznać wiele właściwości odżywczych warzyw i owoców. Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor(...)zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza tym, że zawiera zdrowe buraki to jeszcze jest smaczne, proste i cieszące oko. W kolorach siła. A jaki jest Wasz ulubiony kolor w kuchni? Na koniec chciałabym Wam przypomnieć o 10% rabacie na produkty

Fitsweet.me
Sałatka śledziowa warstwowa 245

pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole. 3 płaty śledziowe matias 1/2 jabłka 1/2 cebuli białej natka pietruszki 1 burak pieczony 1 marchewka gotowana sól, pieprz 2 łyżki śmietany ukwaszonej 1 jajko Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję na twardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego(...)mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję pokrojonego w mała kostkę buraka, można dodać też trochę jabłka, doprawiam sola, pieprzem, dodaję łyżkę śmietany. Mieszam i wykładam na marchewkę. Przykrywam folią spożywczą i dociskam. Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję bezpośrednio na talerz

wesoła kuchnia
Pęczotto buraczane 143

poznać wiele właściwości odżywczych warzyw i owoców. Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor(...)zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza tym, że zawiera zdrowe buraki to jeszcze jest smaczne, proste i cieszące oko. W kolorach siła. A jaki jest Wasz ulubiony kolor w kuchni? Na koniec chciałabym Wam przypomnieć o 10% rabacie na produkty

Fitsweet.me
Świąteczne sałatki 528

nowe połączenia smaków! Podzielcie się przepisami z najbliższymi! Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka(...)Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Sałatka warzywna z jakiem i koperkowym majonezem Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sałatka ziemniaczana

Moja smaczna kuchnia
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 198

efekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka(...)kwiatów klitori (zaparzonych w 0,75 szklanki gorącej wody) 2 garści rukoli 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW: 120 g krewetek koktajlowych 2 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 1 szklanka puree z dyni 0,5 małej cebuli 1 ząbek czosnku

Słodko-Słony Świat Ilony
Buraczane Muffiny Brownie z kaszą jaglaną - bez cukru, glutenu i jajek 163

Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 3 ugotowane lub upieczone buraki - 6 daktyli - 2 łyżki rozdzynek - 2 łyżki płatków owsianych - 3 łyżki lnu - 1 łyżka oleju kokosowego - 4 łyżki prawdziwego kakao  Ekspresowe studzenie babeczek na balkonie . Pilnują by nikt ich nie ukradł :) Przygotowanie: Kasz jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody(...)gorącej dodajemy olej kokosowy. Daktyle i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odlewamy wodę, blendujemy z burakami. Len mielimy w młynku do kawy, zalewamy 10 łyżkami wrzątku i dobrze mieszamy. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki łączymy i miksujem. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut

Szkrab Je Sam
Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur 150

każdym z nich składał się z tych makroelementów.  Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka burak 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa Sposób przygotowania: Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka(...)przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie wodę. Po upływie czasu danie łączymy w całość. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Hummus z pieczonymi burakami 104

Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami. Moim zdaniem bardzo udane połączenie. 3 szkl ( 600 g ) gotowanej ciecierzycy 2 szt. ( 350 – 400 g ) pieczone buraki 2 ząbki czosnku 4 – 5 łyżek soku z cytryny 3 łyżki ( 70 g ) tahini

Polska Zupa
Ciasto recyklingowe 148

dodatkiem marchewki, dyni czy buraka. Wszak zasada jest identyczna: wsad owocowy lub warzywny, jajka, olej, mąka, soda i proszek oraz przyprawy.  Upiekłam pierwsze - sok akurat był z buraków, marchewki i jabłek. Następne - były pomarańcze i niestety trochę przemielonych białych skórek znalazło się też w cieście. Teraz jak wyciskam sok, to pomarańcze daję albo na końcu albo na początku(...)później te odpadki łatwo oddzielić. Mówić chyba nie muszę jak doskonałe ciasto jest z dodatkiem ananasa i marchewki. Jabłka nadają się wyśmienicie, wspomniane buraki również. Satysfakcja z tego, że nie zmarnowało się jedzenia - ogromna.  Wygląda to mniej więcej tak, że wyciskam sok, dzieci piją, a ja już w tym czasie ubijam jajka i szykuję resztę składników. Ciasto jest

bistro mama
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 264

pół selera 3-4 buraki sól, pieprz oliwa ocet balsamiczny Przygotowanie :  Piekarnika nagrzać do 180 stopni. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w plastry (marchewkę i pietruszkę wzdłuż, buraki i selera najpierw przekroić na pół, a następnie na plastry). Pokrojone warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, posolić i popieprzyć, skropić oliwą i wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec

Codzienne Gotowanie