buraki - 8865 przepisów (strona:192/591)

NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 202

efekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka(...)kwiatów klitori (zaparzonych w 0,75 szklanki gorącej wody) 2 garści rukoli 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW: 120 g krewetek koktajlowych 2 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 1 szklanka puree z dyni 0,5 małej cebuli 1 ząbek czosnku

Słodko-Słony Świat Ilony
Buraczane Muffiny Brownie z kaszą jaglaną - bez cukru, glutenu i jajek 173

Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 3 ugotowane lub upieczone buraki - 6 daktyli - 2 łyżki rozdzynek - 2 łyżki płatków owsianych - 3 łyżki lnu - 1 łyżka oleju kokosowego - 4 łyżki prawdziwego kakao  Ekspresowe studzenie babeczek na balkonie . Pilnują by nikt ich nie ukradł :) Przygotowanie: Kasz jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody(...)gorącej dodajemy olej kokosowy. Daktyle i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odlewamy wodę, blendujemy z burakami. Len mielimy w młynku do kawy, zalewamy 10 łyżkami wrzątku i dobrze mieszamy. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki łączymy i miksujem. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut

Szkrab Je Sam
Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur 153

każdym z nich składał się z tych makroelementów.  Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka burak 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa Sposób przygotowania: Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka(...)przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie wodę. Po upływie czasu danie łączymy w całość. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Hummus z pieczonymi burakami 108

Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami. Moim zdaniem bardzo udane połączenie. 3 szkl ( 600 g ) gotowanej ciecierzycy 2 szt. ( 350 – 400 g ) pieczone buraki 2 ząbki czosnku 4 – 5 łyżek soku z cytryny 3 łyżki ( 70 g ) tahini

Polska Zupa
Ciasto recyklingowe 153

dodatkiem marchewki, dyni czy buraka. Wszak zasada jest identyczna: wsad owocowy lub warzywny, jajka, olej, mąka, soda i proszek oraz przyprawy.  Upiekłam pierwsze - sok akurat był z buraków, marchewki i jabłek. Następne - były pomarańcze i niestety trochę przemielonych białych skórek znalazło się też w cieście. Teraz jak wyciskam sok, to pomarańcze daję albo na końcu albo na początku(...)później te odpadki łatwo oddzielić. Mówić chyba nie muszę jak doskonałe ciasto jest z dodatkiem ananasa i marchewki. Jabłka nadają się wyśmienicie, wspomniane buraki również. Satysfakcja z tego, że nie zmarnowało się jedzenia - ogromna.  Wygląda to mniej więcej tak, że wyciskam sok, dzieci piją, a ja już w tym czasie ubijam jajka i szykuję resztę składników. Ciasto jest

bistro mama
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 274

pół selera 3-4 buraki sól, pieprz oliwa ocet balsamiczny Przygotowanie :  Piekarnika nagrzać do 180 stopni. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w plastry (marchewkę i pietruszkę wzdłuż, buraki i selera najpierw przekroić na pół, a następnie na plastry). Pokrojone warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, posolić i popieprzyć, skropić oliwą i wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec

Codzienne Gotowanie
Kolorowe kopytka 160

dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków.  Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki kurkumy sól Ziemniaki obieramy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dwóch garnków po równo. Do jednego dodajemy kurkumę, do drugiego drobno pokrojonego buraka buraka. Solimy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy

Kuchnia od dwojga
Sałatka z pieczonych buraków i fety 152

Składniki: 2 pieczone buraki (przepis znajdziesz  tutaj  ) 200 g sera typu feta 1/2 cebuli cukrowej 4 jajka 2 garście rukoli 3 łyżki(...)pestek słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo.  Upieczone buraki, jajka i ser kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w pół piórka. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Majonez, jogurt i sok z cytryny łączymy ze sobą. Dodajemy zmiażdżony

Qchnia po prostu
BURGER Z CZERWONYM BURAKIEM 166

taka zwykła kanapka, to będzie hamburger po mojemu. Potrzebne nam będzie: dwie bułki grahamki ( w zależności od osób, ja jako stara panna będę posilać się sama)  jeden czerwony burak upieczony lub ugotowany  2 grube plastry koziego sera kilkanaście listków rukoli ( tyle ile zmieści się do buły)  ząbek czosnku  oliwa  ocet balsamiczny, najlepiej kremowy(...)roboty.  Buraka pokroić na plastry, wielkość dowolna jak kto lubi.Czosnek przecisnąć wyciskarką, dodać 4 - 5 łyżek oliwy i 1 łyżkę octu balsamicznego. Wymieszać, zamarynować w buraka. Pół godziny wystarczy. Po tym czasie podpieczoną bułkę w piekarniku posmarować marynatą, położyć 2-3 plastry buraka, plaster sera i rukolę.  Tyle.  Smacznego

pieprzny smaczek
Muszelki z ryba i rozowym puree 115

coś naprawdę niesamowitego.  Chociaż początkowo nie mogliśmy wyobrazić sobie połączenia buraka z pietruszką, rybą i makaronem, finalnie wyszło obłędnie! Zwłaszcza, że całe danie nie tylko doskonale smakowało, ale również cieszyło oko :) A dodatkowo pogoda pozwoliła na ucztowanie na świeżym powietrzu. :) SKŁADNIKI (3 porcje lub 2 większe) : 2 buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki koper 1 cytryna 2 łyżki(...)oliwa z oliwek sól pieprz 200 g makaronu muszelki #Lubella 0,5 łyżeczki kurkumy Piekarnik nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół. Pietruszkę i ziemniaki dokładnie myjemy, buraki obieramy ze skóry. Nakłuwamy wszystkie warzywa widelcem. Do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia wlewamy do środka 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego - będziemy mieć

Kuchnia od dwojga
Sałatka do pracy 160

ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki ulubionego pesto 40 g mozzarelli orzechy włoskie Sałatka najlepiej wygląda w szklanym, wyższym naczyniu, dlatego proponuję przygotować ją w słoiku Zazynamy od buraków – ja na początek je obrałam, pokroiłam w kostkę, a następnie przełożyłam do garnka z wrzącą wodą i gotowałam ok. 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam je na 1h do przestygnięcia(...)wszystkie składniki mamy już gotowe, czas na łączenie – do słoika przełóż kaszę jaglaną, na nią wyłóż pesto, rozprowadzając go po całej powierzchni kaszy. Teraz kolej na mozzarellę, buraki i na koniec całość posypujemy orzechami włoskimi. Gotowe Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Barszcz Ukraiński 165

zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli)  pęczek naci  pietruszki 2 liście laurowe(...)ziela angielskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła (lubczyk, majeranek) 4,5 litra wody Wykonanie: 1. Buraki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. 2. Por myjemy i kroimy w cienkie talarki 3. Wkładamy do garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym

Mój pomysł na
Gryczane placuszki bezglutenowe z burakiem :) 167

Choć burak jest warzywem, to chętnie wykorzystuje się go do słodkich wypieków. Dlaczego? To proste, jest słodki, a jego konsystencja dobrze wpływa na przygotowywane słodkości. I choć sezon na buraki trwa, ja wykorzystałam go pod postacią liofilizowaną, a nie świeżą, bo taką akurat miałam pod ręką. Proszek buraczany świetnie się sprawdził, pachnie bardzo intensywnie i naturalnie burakiem. Nadaje plackom(...)puszyste, nie suche, lekko słodkie. Świetnie smakują z dobrze dojrzałym bananem. Ponad to mają cudowny ciemno różowy kolor 😍 Składniki: 55 g mąki gryczanej  1 jajko 1 łyżka buraka w proszku, liofilizowanego (Foods by Ann) 1 łyżka cukru kokosowego (Foods by Ann) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka (użyłam sojowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie

Zdrowie na języku :P
Zupa słoneczna 151

odcięłam ziarna kukurydzy; nie tylko nadały zupie charakterystyczny smak, ale pozostały jędrne i chrupiące. Żółte buraki – które są wyjątkowo słodkie, ale nie tak dominujące w smaku, jak buraki czerwone; dopełniły smak kukurydzy Żółtą paprykę – której smak i zapach przebijał się delikatnie przez słodycz pozostałych składników. Dynię – która po rozgotowaniu delikatnie zagęściła konsystencję. Nie użyłam żadnych

Kucharzyca
SURÓWKA Z BURAKIEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 224

Zawsze lubiłam buraki, ale ostatnio ich smak wyjątkowo za mną chodzi, co dzień jem kilka sztuk i ciągle mi mało ;) Lubię buraki pieczone, w zupie, na surowo, ukiszone, na słodko w ciastach czekoladowych... Dziś moja propozycja to sałatka. Czytaj więcej

Kasia Sarna

Proponowane wyszukiwania