Gdzieś wyczytałam, że o ile to możliwe należy spożywać buraka na surowo, wtedy ma najwięcej witamin, tak więc postanowiłam wrzucić go do soku i był to strzał w 10! Po pierwszy ma delikatny smak i nie dominuje nad resztą, a po drugie nadaje sokowi świetny kolor! Moja córka wypiła na raz 2 szklanki i była zachwycona (co było widać(...)wszystkim, a szczególnie załamanym mamom, które chcą przemycić jakieś warzywa swoim dzieciom i już straciły nadzieję! Dla kogo: dla kobiet w ciąży dla anemików dla mam, chcących przemycić dzieciom buraka Składniki: banan jabłko burak (surowy) 500ml soku owocowego (najlepiej tłoczonego bez cukru) - u mnie jabłkowy Wykonanie tradycyjne: Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ćwiartki. Buraka i banana obrać
Mania WypiekaniaSmaczna, zdrowa i prosta sałatka z buraków. Post Carpaccio z buraków pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne
Pancookprzynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz z czarnego bzu z dodatkiem buraczków, czarnego czosnku i oliwy z oliwek(...)niż świeży czosnek, obniża poziom cholesterolu, jest polecany przy miażdżycy i cukrzycy, a także chroni komórki wątroby. Jego lekko balsamiczny smak, fantastycznie komponuje się z innymi składnikami sosu. Buraki, które dodałam do sosu i w postaci kiełków, znane są z zapobiegania anemii. Pieczarki są zasobne w mikroelementy, takie jak potas i selen, a co ciekawe są dobrym źródłem
Quinoa Raz!robię dania, w których głównym składnikiem jest burak ćwikłowy. Nic na to nie poradzę, uwielbiam ich smak A tak poza tym są one bardzo zdrowe, więc zyskuję podwójnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 10 dkg pieczonych buraków ćwikłowych 150 ml jogurtu 1 jajko(...)pokroić w krążki, skropić oliwą i posypać solą. Piec 30 minut w 180 stopnich Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić i zmiksować bądź pokroić na drobne kawałki. W miseczce łyżką wymieszać buraki, jogurt, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sodę , sól, cukier oraz parmezan. Masa serowa: Biały ser najlepiej jest kupić już zmielony, jeśli nie to musimy go niestety przemielić w maszynce
mecooksLekka , orzeźwiająca sałatka na bazie pomidorów i buraków wspaniałym duecie z dressingiem z wisniówki , musztardy oliwy i czerwonego octu.Polecam. 35 dag.pomidorów 25 dag.gotowanych i pokrojonych w kawałki buraczków 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki ,a potem w plasterki 1 łyżka musztardy(...)pełnoziarnistej 2 i 0.5 łyżeczki octu czerwonego winnego 2 łyżki likieru wiśniowego 1 łyżka miodu płynnego Sól i pieprz 1 surowy burak pokrojony cienko na mandolinie lub szatkownicy ********************************************************************** Pomidory pokroić w ćwiartki.Przełożyć do miski wraz z burakami gotowanymi i cebulą.Zrobic teraz sos-wymieszać musztardę , ocet winny, likier i miód z solą i pieprzem.Otrzymanym sosem polać sałatkę , poczym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na fluorescencyjny różowy kolor. Niesamowite, że taki kolor wychodzi ze 100% maturalnych składników. Moją kiszonkę zrobiłam z białej rzodkwi, ale spokojnie można ją zastąpić kalarepką czy innym białym warzywem. Oryginalna(...)łagodniejszą zalewę z octu jabłkowego, trochę jak w książce Macieja Szaciłło, tylko mniej słoną. Składniki na 2 średnie słoiki: duża biała rzodkiew zimą lub 2 kalarepy wiosną mały burak pokrojony na plasterki 900 ml wody 100 ml octu jabłkowego czubata łyżka soli kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku Jak zrobić kiszonkę
Ugotowane pozamiataneEfekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki na 1 porcję: 2 małe lub 1 średni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed(...)tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła lub kiełki (opcjonalnie) Pestki delikatnie podprażyć na suchej patelni. Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki wraz z oliwą, octem, szczyptą imbiru – wymieszać, posolić oraz doprawić pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu komosę wymieszać z pestkami, plasterkami
Even Better FoodBarszcz czerwony Składniki: 6 buraków pół cebuli 4 ząbki czosnku sól pieprz kumin koperek kurkuma majeranek liść laurowy siemie lnianie(...)ocet jabłkowy ziele angielskie oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego zakwas gryczano - ryżowy jogurt kokosowy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem. Na sam koniec dodałam zakwas i gotowałam jeszcze 2 minuty. Do zupy dodałam jogurt kokosowy
nietadietaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne), 3 średnie marchewki, kawałek selera, 3 średnie pietruszki, kawałek pora, 4 ząbki czosnku, cebula, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela ang., majeranek, sól, 3 ziarenka pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina cukru(...)gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku. Warzywa obieram, cebulę opalam nad ogniem. Wkładam do garnka (jednego buraka zostawiam), dodaję przyprawy, zalewam około 1,2 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin. Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach. Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka
JejKuchniaKilka słów na temat właściwości buraka. Zdrowe słodkie ma to do siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe? Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka(...)dzieła! :) Składniki: 100 gramów mąki ryżowej 50 gramów mąki migdałowej 200 gramów mąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKilka słów na temat właściwości buraka. Zdrowe słodkie ma to do siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe? Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka(...)dzieła! :) Składniki: 100 gramów mąki ryżowej 50 gramów mąki migdałowej 200 gramów mąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej
Szczęśliwa kuchniapęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Buraki obieramy i kroimy(...)kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, liście botwinki, wraz z łodygami dokładnie myjemy i siekamy 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków, podsmażamy, następnie dorzucamy pokrojone buraki, smażymy całość chwilę, po czym zalewamy bulionem lub woda, dodajemy ziele, liście laurowe i ocet, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, warzywa powinny ugotować się al dente, następnie dorzucamy
Słodki Kompromisokazji Święta Niepodległości, a przede wszystkim z okazji tego, że mój wujek był akurat w okolicy i przywiózł mi buraki cukrowe, za co chciałbym mu oficjalnie podziękować, danie pochodzące z regionu, w którym bawiłem się za młodu :) Oczywiście po Akcji Wisła ciężko powiedzieć na ile niektóre miasta są jeszcze kaszubskie demograficznie, ale na pewno terytorialnie. Swego czasu region zasłynął(...)rodzajem wzornictwa, gdzie za pomocą kilku kolorów można dowolnie przedstawić każdy kwiat. Oto moja wariacja na temat dwóch ulubionych, bo najbardziej użytecznych kwiatów tj. kalafiora i bukietnicy Arnolda:) Składniki: - buraki cukrowe - mąka - drożdże - mleko - cukier Wykonanie: Całą rzecz należy zacząć od dupy strony, a właściwie fjuta:) Buraka trzemy na tarce, zalewamy wodą do niepełnej wysokości i gotujemy
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiam buraki i jako dodatek do obiadu - najczęściej przyrządzam je na ciepło ( klik ) lub z majonezem ( klik ). Moja rodzinka tak lubi. Jednakże wersja z olejem także jest przez nas baaardzo lubiana i do tego... zdrowsza. Przeważnie używam różnych rodzai olejów, ale tu zastosowałam olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy), który w ostatnich czasach(...)nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno; klik ) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ). Przyznam, iż świetnie współgra z buraczkami. Pychotka! 3-4 upieczone buraki (średnich; przepis tu - klik ) 1 cebula (mała) Dodatkowo: 2 łyżki oleju (u mnie rydzowy ) sok z cytryny/ocet jabłkowy (wg smaku) cukier (opcjonalnie) sól, pieprz Upieczone buraczki obrać i zetrzeć
Di gotujerównież pyyyszna! (1 duża miska) 350-400 filetów śledziowych solonych a'la Matjas (u mnie SEKO ) 130g żółtego sera 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 2 gotowane/ pieczone buraki 1 por (mały; biała część) Sos: 100 ml śmietany 5-6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku pieprz Dodatkowo: sól Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno(...)posiekanym czosnkiem. (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.) Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu. Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora. Warstwy powtórzyć według powyższego schematu. Na samej górze powinien
Di gotuje