U mnie głównie jako dodatek do mięs i kiełbas na Wielkanocnym stole. W tym roku postawiłam na własną domową ćwikłę! Przepis jest banalny! Polecam! Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki, łyżka octu lub dwie soku z cytryny, łyżka tartego chrzanu, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tartce. Dodajemy ocet/sok z cytryny, chrzan, cukier i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem, je... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...