buraki - 8865 przepisów (strona:175/591)

ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 301

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek(...)pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżek Wykonanie: Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut. Buraki gotujemy do miękkośći. Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone

Z Majeczką w kuchni
Ćwikła z chrzanem 176

chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu -sól -ocet lub sok z cytryny    Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy,  do którego będzie wpadała zmielona masa(...)sposobem unikniemy płaczu ).    Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem. Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę.  Masę wrzucamy do  miski, doprawiamy do smaku solą i octem i przekładamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 181

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.    Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy(...)wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę. Gotujemy ok. 5 minut.    Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.    Buraki obieramy i kroimy w słupki.    Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki  i gotujemy do miękkości buraczków. Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Zakwas buraczany 364

Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.  Składniki:     2 kg buraków     4-6 ząbków czosnku     2-3 liście laurowe     2-3 ziarna ziela angielskiego     2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej(...)zakwasie żytnim lub razowym     duży słój     gaza do przykrycia     gorąca woda Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą

Apetyczna babeczka
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 167

SKŁADNIKI: - 1,5 kg buraków ćwikłowych - 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik ) - przegotowana woda - 4 ząbki czosnku - pół łyżeczki kminku (dla miłośników) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku lub szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki - dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek

Basia w kuchni
Sok buraczano-marchwiowy z chili 129

pierwszej kolejności ceniony jest za walory smakowe. Warto jednak na pierwszym miejscu pamiętać o cennych właściwościach. Burak zawiera mangan, wapń, kobalt, fluor, potas, magnez i wiele innych. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i karotenu. Dzięki spożyciu buraków, osoby te mogą osiągnąć, niezwykle ważną dla naszego zdrowia, równowagę kwasowo- zasadową.    Marchew - Korzeń marchwi(...)potasu, fosforu, żelaza i wapnia,   Cóż więcej do tego dodać, tylko pić :) Do porcji na dwie większe szklanki użyłam     1 dużego buraka  2 jabłka  3 marchwie duże  kawałek papryczki chili   Wszystko umyłam, obrałam i przepuściłam przez sokowirówkę. Soki takie najlepiej spożywać zaraz po zrobieniu. Im dłużej je trzymamy w lodówce

Basia w kuchni
BARSZCZ UKRAIŃSKI 214

smakowe mają prawdziwą ucztę :) Nie wiem jaki jest prawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :) A potrzeba na barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku(...)białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem

Walijskie Pichcenie
Pieczone glazurowane buraczki 342

PYSZNOŚCI! :) Przepis pochodzi z  Mirabelkowego Bloga. Składniki: 1kg niedużych buraków łyżka oregano 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 3 łyżki miodu sól, pieprz do smaku Buraki gotujemy ze skórką, tak żeby były miękkie ( około 40-50 minut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy(...)nią buraki. Mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ciasto czekoladowe z burakami 267

Jesień (niestety) przemienia mnie w cukierniczego łasucha, dlatego najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem z burakami ;) Składniki: Ciasto: 1 średniej wielkości ugotowany burak 3/4 kostki masła 150 g kakao 1,5 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Krem: 0,5 kostki masła(...)szklanki cukru szczypta soli 150 g kakao 200 ml śmietany łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Buraka ścieramy na najdrobniejszej tarce. Sok jaki się zbierze w misce odlewamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao, solą i masłem miksujemy. Dodajemy jajka, starty burak, cukier oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut

Taste Of My Day
sokowirówka Bosch - nagroda za punkty... 222

łatwe czyszczenie - zdejmowane elementy nadają się do mycia w zmywarce ale i pod kranem szybko się myją od razu wypróbowałam działanie i zrobiłam sok z buraków i marchewki buraków o marchewek nie obierałam, tylko dobrze umyłam buraki miałam duże, więc je przekroiłam na pół i marchewki też faktycznie, sok się szybko wycisnął, demontaż, umycie i ponowne złożenie

W Mojej Kuchni Lubię
"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... 191

łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta(...)tłuszczem i tartą bułką do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić

W Mojej Kuchni Lubię
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 171

litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku ładny kawałek szpondra wołowego opłukać, zagotować w niedużej ilości wody(...)minut pod przykryciem wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 213

listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja płaskurka gotowała się ok. 20 min). Buraki, marchewki i dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym(...)stopni C przez ok. 30 min. lub do miękkości. Uwaga, buraki niestety farbują, więc jeśli zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu.  Wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowaną kaszę. Dodaj upieczone warzywa i pokruszony ser feta. Delikatnie przemieszaj. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przepis dodaję do Festiwalu

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledź w słodkich buraczkach 411

miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie : Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam(...)piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku. Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem. Buraczki po obraniu skórki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru soku i łączę z drobno posiekaną cebulką i mieszam. Jeśli trzeba można

Mechanik w kuchni
Zakwas buraczany 209

prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli(...)morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym  duży słój  gaza do przykrycia  gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą

Apetyczna babeczka