buraki - 8865 przepisów (strona:175/591)

Surówka z buraków II, Česká Hospoda 193

Robi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej(...)godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty lub ze słoika) sok z 1 cytryny (lub więcej) sól, pieprz Obierz jabłko i buraki, a następnie posiekaj drobno

Qlinarnie i Qlinarnie
Śledź „pod szubą” 99

ugotowane al dente buraki, 150 ml majonezu, 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon, Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 0,6X0,6cm. Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą, musztardy dodać do smaku. Na dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki, marchewkę, buraki – składniki

królestwo garów
Prażonki jurajskie 81

Ziemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić(...)ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest

królestwo garów
Comber zająca 169

buraczkami. 2 średnie buraki, 400 g mrożonej mieszanki owoców* 1-2 łyżki miodu lipowego, sól, 2 łyżki zimnego masła Owoce włożyć do garnka i ugotować do miękkości. Buraki umyć, zawinąć w folie i upiec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni do miękkości (około 2 godzin). Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę i zmiksować razem z owocami. Przetrzeć

królestwo garów
Barszcz ukraiński 159

lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa(...)wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną z szczyptą cukru.Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni. Zupę można zabielić śmietanką i doprawić majerankiem lub posypać natką pietruszki. Smacznego

MarciochaKucharzy
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 171

wigilie 2 rodzaje uszek  Jedne do tradycyjnego barszczu a drugie do konkurencyjnej pieczarkowej SKŁADNIKI:   2-3 pieczone buraki  1 cebula(...)szczypiorek  sól, pieprz, lubczyk,suszony czosnek,  masło 2 garści suszonych grzybów  1 cebula  pietruszka  sól, pieprz, lubczyk, masło, liść laurowy, ziele angielskie Farsz z buraków: Umyte i oczyszczone buraki zawinąć w sreberko i piec przez ok 1 h w piekarniku nastawionym na 180 stopni. po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach

MarciochaKucharzy
Roladki z buraczkami i żurawiną 131

rodziny. Roladki podałam z ryżem i sosem serowym. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka, 2 buraki ćwikłowe, ½ cebuli, 5 dag suszonej żurawiny, 2 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam buraki razem z cebulą. Dodaję suszoną żurawinę. Smażę 3-4 minuty. Doprawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Buraczane ciasto z marchewką i orzechami 162

Zdrowo i kolorowo :), mam dla Was łaciate ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków.  Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów  włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii  2 szklanki mąki(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy z żółtkami i świeżą wanilią na puszystą białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy

Apetyczna babeczka
Barszcz ukraiński 213

buraków, jednak już ugotowane możecie kupić w Lidlu, to świetne rozwiązanie gdy nie ma się za dużo czasu. Składniki na garnek 3l: 3-4 ziemniaki 3-4 ugotowane buraki 1 marchewka 10 dag włoskiej kapusty (1/4 główki) 4 łyżki ugotowanej białej fasoli lub ½ - ¾ puszki Liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1,5 -2 litra bulionu(...)obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę.  Kapustę poszatkować. Zeszklić na odrobinie masła lub oleju. Dodać do wywaru.  Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny do smaku. Gotować do miękkości warzyw

Fabryka pomysłów
Chłodnik 152

dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody(...)były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych 143

smakuje takie połączenie. :) Właśnie jestem po teście próbnym i cóż? Siostra Anastazja znów mnie nie zawiodła :) W skali 1:10 -11 :D Składniki: 1 duża cukinia 4 średniej wielkości buraki czerwone (ok 1 kg) 1/2 kg cebuli 1/2 kg papryki czerwonej 4 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 10% 6 łyżeczeki soli(...)cukru ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liść laurowy Wykonanie: Cukinię myję, obieram i usuwam gniazda nasienne.Kroję na ćwiartki, a potem w ósemki i dodatkowo jeszcze wszystko w plastry. Buraki myję i gotuję w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram. cebulę kroję w pół talarki

Bea(u)ty kitchen
Buraczki zasmażane 185

dodam śmietanę z mąka zamiast zasmażki, a to znów dodaje łyżeczkę chrzanu, dla wzmocnienia pikanterii, to znów buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :) Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 średnie cebule sól cukier pieprz sok z 1 cytryny 2-3 łyżki oleju 2-3 płaskie łyżki mąki  Wykonanie. Buraki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam

Bea(u)ty kitchen
Barszcz czerwony na sposób azjatycki 153

człowiek ledwo się trzyma na nogach, a żołądek domaga się jedzenia, dobrym rozwiązaniem jest treściwa i szybka zupa. Ponieważ uwielbiam warzywa strączkowe i buraki czerwone, postanowiłam zrobić ich mix. Do tego trochę wschodnich dodatków i w ostatniej chwili wrzuconych świeżych ziół z własnej doniczkowej uprawy. I oto przepis: Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki pomarańczowej soczewicy burak czerwony(...)wody. Dodać obrany i pokrojony w plastry (bez znaczenia jakie, bo potem i tak go wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczkowy makaron 109

małe porcje) 5 buraków sól i pieprz do smaku liść laurowy oliwa z oliwek kilka kropli soku z cytryny do dekoracji- liść laurowy i plaster cytryny Przygotowanie: Buraki umyć, obrać  i pokroić w cienkie paseczki  (najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych(...)gotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę dodajemy pieprz, sól i liść laurowy. Wkładamy buraczki do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, uważając by nie rozgotować buraków. Mają być al dente- nie do końca ugotowane. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako

KreatywnePiny
Barszcz wigilijny 151

wigilijna . składniki na 4 porcje 2 kg buraków ćwikłowych 3 garście grzybów suszonych kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz przepis Buraki obieramy , opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny ( wtedy buraki nie stracą koloru ) , następnie wszystko  zalewamy  2 litrami

Smakowite Dania