buraki - 8865 przepisów (strona:167/591)

Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego 154

buraka i sera korycińskiego Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)stopni przez 45 minut (aż będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą.  Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami.  Normal

Kuchnia Bon Appetit
Buraczki do słoików - najprostszy przepis 2353

Najprostszy przepis na buraczki w słoikach na zimę, w sam raz jako dodatek do obiadu. Składniki: 3 kg buraków 3 średnie cebule ocet, cukier, sól Wykonanie : Buraki gotujemy do miękkości ( jeżeli skórka zaczyna schodzić można również po tym stwierdzić ,że buraki są gotowe). Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę

W Moim Magicznym Domu
Obiad głodomora 158

kiedy robię to dopiero o 19. I tym razem znów pominęłam porę śniadaniową i dzień zaczęłam od obiadu.  Wczoraj bardzo miałam ochotę na kaszę i buraki i to nie był problem. Przydałoby się jednak jakieś mięso i wybór padł na filet z kurczaka. W gratisie zrobiłam sok z pietruszki, marchewki, brzoskwini i jabłka. Pierwszy raz udało mi się(...)garnka z gorącą wodą. Dodałam listek laurowy oraz ziele angielskie i 2 ziarnka pieprzu. Gotowałam to ok 20 minut. Mięso było soczyste i idealnie pasowało do kaszy i buraków. Byłam na tyle głodna, że zdjęcie zrobiłam tylko na szybko więc cudów nie ma, ale nadrabiało to zdecydowanie smakiem.  Buraki były ze słoika oczywiście od mamuni. Jesienią może

Emskie Smaki
Sałatka z buraków i papryki 149

buraków ćwikłowych 0.5 kg papryki 0,5 kg cebuli na zalewę; 1 szkl octu niecała szklanka cukru ziele angielskie liść laurowy trochę soli Buraki ugotować wcześniej, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w półtalarki , paprykę w paseczki. Przygotować zalewę, wrzucić cebule i paprykę , gotować pod przykryciem ok 5 min, dodać buraki, zagotować

Gotowanie jest łatwe
Czerwony buraczek z papryką na zimę 116

czerwonych buraczków 750 g czerwonej papryki 250 g cebuli Zalewa : 3/4 szklanki octu 10 % 1 szklanka wody 150 g cukru 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie : 1. Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach  2. Paprykę i cebule również zetrzeć albo bardzo drobno pokroić 3. Zagotować zalewę(...)składników, następnie dodać do niej buraczki, paprykę i cebule. Gotować ok 10 min. 4. Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami 5. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 min. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry

Proste Potrawy
Kanapki z burakiem, fetą i rukolą 208

Burak ćwikłowy Tonda di Chioggia to włoska odmiana buraka ćwikłowego,... Artykuł Kanapki z burakiem, fetą i rukolą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 164

którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml(...)nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowaną dodajemy do garnka. Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis na „szybki barszcz”, który smakiem nie będzie ustępował bardziej wymagającym kolegom. Wodę doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu pilnując

MarcinChef
Buraczki na zimę 2016 91

niejodowanej do przetworów o’Sole ksylitol  1 szklanka Krok 1 Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka.Gotujemy do miękkości. Krok 2 Po ugotowaniu buraki wkładamy do zimnej wody i obieramy je.Mielimy i przekładamy do dużej miski. Krok 3 Do zmielonych buraków dodajemy cukier,sól i ocet.Mieszamy,zostawiamy najlepiej na 1-2 godzinki

Różowa kuchnia
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 177

posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.  Kaszę gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Buraki gotujemy lub pieczemy al dente, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki(...)buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kaszę i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone cukinie napełniamy farszem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch można posypać serem i zapiec. Świetnie smakują ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka z gotowanych buraków 164

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka z gotowanych buraków Składniki: 3-4 ugotowane buraki 2-3 ugotowane marchewki Puszka groszku konserwowego 1 papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 1 mała cebula Majonez Sól,pieprz Sposób wykonania: Buraki, marchew, paprykę, ogórka kiszonego

Smaki Natalii
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 120

Gorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne   przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany(...)tylko delikatnych małych liści. Zalej świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych buraków. Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 97

wszystkich zielonych warzywach. Pomaga zachować kolor. Bób gotuję do momentu „półtwardo” i przelewam go zimną wodą, przerywając proces gotowania. Do sałatki potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie(...)dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki. Na wierzchu bób i feta, kilka kawałków buraka i uprażone pestki dyni. Oczywiście nie ma znaczenia, jak będziecie układać warstwy, ważne, żeby kawałki warzyw były w miarę możliwości jednakowe

ladykitchen
BEZGLUTENOWA TARTA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM 212

jogurtu. MISKĘ Z CIASTEM przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W międzyczasie włącz piekarnik na 170 stopni i zajmij się farszem. BURAKI OBIERZ I POKRÓJ w niewielkie plasterki, w garnku duś z octem balsamicznym i solą aż będą al dente- nóż powinien stawiać opór przy sprawdzaniu. Ser pokrój w plastry. WYROŚNIĘTE(...)CIASTO przełóż na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Ja używam do tego dużej, drewnianej łyżki. Na ciasto ułóż buraki i kozi ser, wstaw do piekarnika na około 30 minut, będzie gotowe kiedy się ładnie przyrumieni. Ostudzona tarte posyp świeżym tymiankiem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zupa z botwinką, ziemniakami i udkami z kurczaka 159

oliwy z oliwek sól, pieprz do podania ugotowany, drobny makaron posiekany koperek Na samym początku ziemniaki umyć i ewentualnie obrać z nich skórkę. Pokroić w plasterki. Botwinkę umyć. Z buraków usunąć ogonki, a następnie pokroić w plasterki. Liście botwinki posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać ziemniaki. Smażyć kilka minut, co jakiś(...)czas mieszając. Gdy ziemniaki będą lekko zarumienione to dodać buraki i czosnek. Chwilę smażyć. Następnie zalać wodą. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę

Ugotować