buraki - 8865 przepisów (strona:159/591)

OBIADOWA SURÓWKA Z BURACZKÓW 120

pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego do miękkości buraka jest bardziej intensywny niż gotowanego. Im mniejsze buraczki tym lepsze. SKŁADNIKI / 2-4 porcje 3-4 buraki (ok. 400-500 g) 1 mała cebula (najlepiej szalotka) 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki ksylitolu(...)cukru sól, świeżo zmielony czarny pieprz listki kolendry lub natki pietruszki/ do dekoracji WYKONANIE Buraczki myjemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości lub każdego buraka oddzielnie owijamy w arkusz folii aluminiowej (można także ułożyć w żaroodpornej formie z pokrywą), układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190℃ bez termoobiegu przez około 1-1,5 godziny (w zależności

cool and minty
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu 116

Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.  Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy! SKŁADNIKI : na 6  porcji 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami 1 cebula, najdrobniej posiekana 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru(...)łyżka śmietany 1 łyżeczka octu winnego sól i biały pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umyte buraki wkładamy do piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości buraków), pieczemy w 180 stopniach. Wyjmujemy jeszcze ciepłe (!), obieramy ze skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas

Moja Książka Kucharska
Buraki na ciepło 88

bardzo zachęcamy! Pieczcie przy okazji…mogą „stać” kilka dni w lodówce…u nas to nie zdarza się :P więc kilka kilogramów można zawsze w słoiki zrobić. Składniki 1 kg buraków 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżka suszonego oregano sól, piperz 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki sezamu(...)olejem i przyprawami, układamy na blaszce i zapiekamy 40 min w temperaturze 180°C . No i tak zrobiliśmy, i zostało… więc Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy buraki, posiekany czosnek i sezam. Lekko podsuszamy w occie ryżowym. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
szwedzka surówka z buraczków marynowanych 168

Pozostając w klimacie kuchni skandynawskiej mam dziś przepis na szwedzką surówko-sałatkę z iście skandynawskim podejściem do buraków. Kiedyś podawałam duński(...)przepis na  syltede rødbeder , które używane są do przygotowywania kanapek smørrebrød. Przy okazji chyba pierwszy raz w życiu kupiłam słoik marynowanych buraków, bynajmniej nie z powodu ich braku w domu. Tata przygotowuje buraczki takie zwykle do maksymalnie 2 cm wielkości. Wiedząc ile je obiera, serce by mnie bolało tak po prostu

Eksperyment sobotni
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami 217

obowiązkowy.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem  ... Przepis: (dla 6 osób) Składniki: 1 korzeń selera 5 średniej wielkości marchwi 3 pietruszki 2 białe części pora 2 kg buraków 4 łyżki suszonej włoszczyzny 6 ząbków czosnku 1 cebula 3,5 l wody przyprawy:   3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi dodatkowo : około(...)wtedy czosnek będzie gorzki.  3. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.  4. Po 1,5 godzinie, odcedzamy bulion z warzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną.  (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw :  kotlety z ugotowanych warzyw

Mój pomysł na
Humus z pieczonym burakiem i czarnuszką 147

cytryny 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli szczypta soli ok 6 łyżek wody oliwa  czarnuszka Przygotowanie: Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 1 godz w 180 stopniach(ja zawsze piekę buraki przy okazji pieczenia np mięsa) Ostudzonego buraka obieramy ze skórki,,kroimy w kawałki i blendujemy razem z ciecierzycą i resztą składników

Swojskie jedzonko
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 113

słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej natki z pietruszki olej pieprz sól Panierka(...)łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek sezamu 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie: 1.  Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2.  Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto buraczano-czekoladowe 115

temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szklankę cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej  4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200-300 g ugotowanych buraków       Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!  Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować na najniższych obrotach. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Piec w piekarniku

Fiołkowe Talerze
Zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem 137

sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   Zielony koktajl z kiwi i  grejpfrutem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 jabłko 1/2 grejpfruta 1/2 kiwi

Kulinarne przygody Gatity
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 170

Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z grejpfrutem Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 piżmowa dynia sól

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto buraczano-marchewkowe z kremem czekoladowym (Torta di carote e barbabietole con crema di cioccolato) 145

ustach z każdym kęsem . Smacznego!  SKŁADNIKI Ciasto 330 g m ą ki pszennej   200 g oleju 100 g grubo startych buraków  100 g grubo startej marchewki  100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany(...)vaniglia PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy startą marchew i buraki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia; mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszamy białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Formę do pieczenia o wymiarach

La grande e la piccola cuoca
Przepisy na święta: Rubinowy barszcz wigilijny z uszkami 98

dodać dla podkręcenia smaku, ale kto nie lubi lub nie ma pod ręką zakwasu, ten może wykorzystać sok z cytryny. Składniki (barszcz wigilijny dla 6 osób): 1 kg buraków 6 jabłek 1 cebula Ząbek czosnku Lość laurowy Kilka ziarenek ziela angielskiego Łyżka majeranku Pół szklanki wywaru z grzybów suszonych Sól, pieprz Miód Sok z cytryny Szczypta gałki miszkatołowej Zobacz(...)zacznie „mrugać”, stopniowo zmniejszaj temperaturę. Pilnuj, żeby barszcz nie zawrzał, ale gotował się w wysokiej temperaturze. Gdyby zaczął wrzeć, zdejmij pokrywkę z garnka i dolej trochę zimnej wody. Buraki trzymamy na ogniu przez 2-3 godziny. Pod koniec dodajemy wywar z gotowanych grzybów suszonych. Barszcz wigilijny – przygotowanie bazy. Krok 2 Ściągamy garnek z ognia. Barszcz odstawiamy na chwilę

Niedzielny kucharz
śledziowa sałatka z burakiem... 132

groszek zielony 1/2 puszki, majonez 200 ml, jogurt grecki 380 ml, pieprz mielony i sól do smaku ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze je wystudzić, obrane pokroić w kostkę, buraki ugotowane do barszczu ze skórką obrać, wystudzone pokroić w kostkę obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku śledzie(...)kostkę majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną w szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony schować do lodówki na 3 godziny - sałatka jest bardzo smaczna, zawsze jest u nas na każdą Wigilie, robimy ja raz do roku

W Mojej Kuchni Lubię
Sylwester 2017 247

Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka(...)ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym

Moja smaczna kuchnia
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 136

przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias w oleju - 1 średnie jabłko - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 3-4 gotowane lub pieczone w piekarniku buraki (dałam 0,5kg- 4 sztuki, gotowanych, obranych buraków- kupnych) - 3 korniszony (dałam ogórki kiszone) - 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz(...)cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem. Jabłko, korniszony, buraki i śledzie kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy odsączoną cebulę, zalewamy sosem śmietanowo (jogurtowo)- majonezowym doprawionym octem winnym, cytryną, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i świeżo mielonym pieprzem. Całość

Smaczne Zdrowe