buraki - 8865 przepisów (strona:168/591)

Kanapki z burakiem, fetą i rukolą 196

Burak ćwikłowy Tonda di Chioggia to włoska odmiana buraka ćwikłowego,... Artykuł Kanapki z burakiem, fetą i rukolą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 146

którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml(...)nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowaną dodajemy do garnka. Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis na „szybki barszcz”, który smakiem nie będzie ustępował bardziej wymagającym kolegom. Wodę doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu pilnując

MarcinChef
Buraczki na zimę 2016 83

niejodowanej do przetworów o’Sole ksylitol  1 szklanka Krok 1 Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka.Gotujemy do miękkości. Krok 2 Po ugotowaniu buraki wkładamy do zimnej wody i obieramy je.Mielimy i przekładamy do dużej miski. Krok 3 Do zmielonych buraków dodajemy cukier,sól i ocet.Mieszamy,zostawiamy najlepiej na 1-2 godzinki

Różowa kuchnia
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 174

posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.  Kaszę gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Buraki gotujemy lub pieczemy al dente, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki(...)buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kaszę i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone cukinie napełniamy farszem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch można posypać serem i zapiec. Świetnie smakują ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka z gotowanych buraków 161

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka z gotowanych buraków Składniki: 3-4 ugotowane buraki 2-3 ugotowane marchewki Puszka groszku konserwowego 1 papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 1 mała cebula Majonez Sól,pieprz Sposób wykonania: Buraki, marchew, paprykę, ogórka kiszonego

Smaki Natalii
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 117

Gorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne   przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany(...)tylko delikatnych małych liści. Zalej świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych buraków. Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 94

wszystkich zielonych warzywach. Pomaga zachować kolor. Bób gotuję do momentu „półtwardo” i przelewam go zimną wodą, przerywając proces gotowania. Do sałatki potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie(...)dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki. Na wierzchu bób i feta, kilka kawałków buraka i uprażone pestki dyni. Oczywiście nie ma znaczenia, jak będziecie układać warstwy, ważne, żeby kawałki warzyw były w miarę możliwości jednakowe

ladykitchen
BEZGLUTENOWA TARTA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM 207

jogurtu. MISKĘ Z CIASTEM przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W międzyczasie włącz piekarnik na 170 stopni i zajmij się farszem. BURAKI OBIERZ I POKRÓJ w niewielkie plasterki, w garnku duś z octem balsamicznym i solą aż będą al dente- nóż powinien stawiać opór przy sprawdzaniu. Ser pokrój w plastry. WYROŚNIĘTE(...)CIASTO przełóż na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Ja używam do tego dużej, drewnianej łyżki. Na ciasto ułóż buraki i kozi ser, wstaw do piekarnika na około 30 minut, będzie gotowe kiedy się ładnie przyrumieni. Ostudzona tarte posyp świeżym tymiankiem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zupa z botwinką, ziemniakami i udkami z kurczaka 155

oliwy z oliwek sól, pieprz do podania ugotowany, drobny makaron posiekany koperek Na samym początku ziemniaki umyć i ewentualnie obrać z nich skórkę. Pokroić w plasterki. Botwinkę umyć. Z buraków usunąć ogonki, a następnie pokroić w plasterki. Liście botwinki posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać ziemniaki. Smażyć kilka minut, co jakiś(...)czas mieszając. Gdy ziemniaki będą lekko zarumienione to dodać buraki i czosnek. Chwilę smażyć. Następnie zalać wodą. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę

Ugotować
Surówka z młodej kapusty i buraka 203

miodowej (lub innej łagodnej) - 1 łyżeczka soli morskiej Mieszamy i jemy :) ---------- Zapraszam też po przepisy na inne surówki: - ze szpinaku i buraka  - z brukselki  z rodzynkami - z brukselki i białej rzodkiewki  z żurawiną - z buraków i pietruszki

Smakuje zdrowo
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 148

brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera żółtego carskiego(...)Wystarczy je przed pieczeniem dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Tak więc i teraz, zanim dodałam je do tarty, podpiekłam buraka w nagrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) przez 40 minut. Jest to i tak krótko jak na buraczki, bo jeśli chcemy aby były naprawdę miękkie (szczególnie jeśli chcemy dodać do sałatek

gutfut
BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY 107

Składniki  5 suszonych grzybów 2 l wody  1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny  4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie  1 łyżeczka majeranku  1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera  sól, pieprz  Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej(...)namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny. Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45  minut w tej samej wodzie.  Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek,  przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym  ogniu do czasu, aż buraki

Kukuleczki
Różowe pierogi z twarogiem i truskawkami. 132

tarce tego warzywa bez osłony dłoni ;) To wszystko było do tej pory. A od teraz sok z buraka już zawsze będę kojarzyć z genialnym, naturalnym barwnikiem, nie zmieniającym smaku potrawy. Jeżeli kiedykolwiek zamarzy Wam się różowy przysmak śmiało sięgnijcie po buraki. To one nadały kolor moim pierogom. Córka była zachwycona. Nadzienie przygotowałam na słodko, z twarogu i truskawek. Należy(...)Myślę, że najbardziej przypadną do gustu dzieciakom. Może nawet przekonają do siebie jakiegoś zdeklarowanego niejadka ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 50 ml wody 20 ml soku z buraka sól Nadzienie: 250 g twarogu śmietana kwaśna (ok. 150 g, najlepiej dodawać stopniowo) cukier puder 12 truskawek (lub więcej) Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być

zadanie-gotowanie
Kalendarz przetworów 258

jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem.  Październik to sezon(...)Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.  W sklepach i na straganach dostępna jest:  żurawina;  dynia;  buraki. Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl

Ukojenie Podniebienia
Babeczki burczane 182

czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki żurawiny suszonej, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki dowolnych orzechów 1/2 łyżeczki sody(...)łyżki kakao 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 100 g dowolnej mąki (u mnie pszenna) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić

moj przepis na