buraki - 8865 przepisów (strona:162/591)

Najszybsza sałatka lunchowa. Gotowa już w 3 minuty. 138

się w słodycz i lekko ziemisty smak buraków. Całość doprawiona sporą ilością pieprzu i dobrej jakości oliwy z oliwek. Składniki: garść mieszanki sałat (u mnie rukola) 3 małe buraki (ugotowane) 50g dowolnego sera (u mnie gruyere) łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Na talerzu ułóż sałatę, następnie buraki oraz ser. Całość polej

wysmienity
Placuszki z buraczków i twarogu 105

prosty obiad. Składniki -3 średnie buraki -2 jabłka -500 g twarogu -1 jajko -1 szkl. mąki -1/2 szkl. mleka -sól, cukier -kwaśna śmietana -tłuszcz do smażenia Przygotowanie Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Twaróg rozdrobnić z mlekiem na gęstą masę (można zmiksować). Jabłka obrać, zetrzeć. Wymieszać z twarogiem. Dodać buraki, jajko, mąkę

Zielona Kuchnia
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 157

cukry: 6,4 g Białko 3,8 g Sól: 1,2 g Koro Pasta z ciecierzycy z burakami Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca 58%, sterylizowane buraki 20% [buraki, woda pitna, ocet spirytusowy, cukier kryształ, mieszanka przypraw Zeko (ziarna gorczycy)], woda pitna, olej roślinny rzepakowy sól kuchenna. Cena: 3,49zł / 100g Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 156 kcal

Zielona Kuchnia
Buraczki z chrzanem 120

Składniki 2,5 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane 40-50 deko chrzanu(jak ktoś(...)lubi chrzanu ,można dać mniej ,lub zrezygnować z niego) ocet jabłkowy do smaku (2 -3 łyżki ) miód do smaku (2-3 łyżki) pieprz i sól do smaku Wykonanie: Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce (wielkość zależy od upodobań domowników). Starte buraczki i chrzan, oraz ocet jabłkowy, sól, pieprz i miód wymieszać razem. Gotowymi burakami napełnić słoiki, zakręcić

w mojej kuchni
zdrowe buraki - salatka do sloikow i jako przekaska 103

Składniki 3 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane sok z kiszonych ogórków ( na 3 kg buraków, sok z litrowego słoika kiszonych ogórków ) 2-3 łyżki miodu ,lub cukru sól i pieprz do smaku   Wykonanie:   Buraki umyć ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce

w mojej kuchni
Buraczki marynowane na zimę 149

zależności od jego wielkości - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soli, dałam morską - 1 łyżka pieprzu ziarnistego - 1 łyżka ziela angieskiego - 2 łyżki gorczycy - 10 listków laurowych  1. Burakom odciąć liście, wyszorować pod bieżącą wodą i gotować bez soli w łupinach przez ok 30 do 40 minut, mają pozostać lekko twarde, ostudzić i obrać ze skórki, wkładać do słoików(...)Sprawdzajcie nożem twardość, bo jest wiele odmian buraczków i mogą się szybciej lub wolniej ugotować. 2. Składniki na marynatę połączyć ze sobą, podgrzać ale nie gotować, zalewać gorącą marynatą buraki. Obrać czosnek i wrzucić po kilka ząbków do słoika, równo podzielić pozostałe przyprawy. Zakręcone słoje pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 10 - 12 minut

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony zabielany 131

cudownego aromatu i smaku. Barszcz robię na wywarze warzywnym, także jest odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Smacznego:-) Składniki: buraki 1 kg, marchew 2 szt, koncentrat z buraków 200 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, grzyby suszone zmielone 4 łyżki, liść laurowy 4 szt, ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka(...)koperek posiekany 2 łyżki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: śmietana 12-18% 100 g, Sposób przygotowania: Buraki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, zmielone grzyby i dwa ząbki czosnku. Cebulę obieramy, a następnie grillujemy

kulinarne odsłony pati
Chłodnik z botwinki 126

zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną koperku i jajkiem. Sposób przygotowania tradycyjny: Buraki myjemy i obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Liście botwinki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości, ok 20 minut. Zakwaszamy(...)sokiem z cytryny i studzimy. Po ok godzinie dodajemy starte na wiór rzodkiewki oraz ogórka. Pęczek koperku drobno siekamy. Połowę dodajemy do buraków, które łączymy z maślanką, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną świeżego koperku i jajkiem

Kuchnia w czekoladzie
Ślimaczki z burakiem 101

Ślimaczki z burakiem O ile ślimaczki z truskawkami , które ostatnio robiłem, to propozycja typowo deserowa, to dzisiejsze są na wytrawnie. Ślimaczki z burakiem to świetna opcja na śniadanie – taka gotowa bułeczka. Wystarczy, że wieczorem je zrobicie, a rano nie będziecie się już przejmowali „co u diaska zrobić na śniadanie…? Zęby nie umyte, a mam 5 minut(...)wyjścia!” Do środka oczywiście można napchać więcej rozmaitości. Za mną strasznie chodził pieczony burak, więc go sobie upiekłem… Jeśli nie wiecie jak go upiec, to wejdźcie na mój wpis „ jak upiec buraka „ lub użyjcie gotowanego. Burak bardzo dobrze komponuje się z orzechami włoskimi i pestkami dyni. Jeśli je macie, to koniecznie je dodajcie. Artykuł Ślimaczki

Blendman
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 127

Sztuka) Buraki – 400 g (4 x Sztuka) Do polania ciasta: Truskawki (świeże) – 100 g (0.43 x Garść) Czas przygotowania: 40 minut   1. Buraki obierz i ugotuj. 2. Zmiksuj w blenderze buraki, banana i  olej kokosowy (jeśli nie masz blendera, rozgnieć wszystkie dokładnie widelcem) 3. Połącz osobno pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystkie

Powiedz dietom nie
Sałatka buraczana 176

Zdrowa sałatka z buraka z dodatkiem jajka i serka typu bałkańskiego. Doskonała na kolacje w ciepłe wiosenne wieczory. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 1 miska średniej wielkości. Produkty 5 średnich buraków, 2 jajka, ser feta lub typu bałkańskiego, 3 ogórki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku sól, pieprz. Przygotowanie Buraki umyj, obierz i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo

Fit&Fast Kitchen
Botwinka buraczkowa fit 144

Składniki :  1 duży pęczek botwinki  380 g ugotowanych buraczków czerwonych  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony   Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy.  Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę(...)seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy i gotujemy al dente. Następnie dodajemy botwinkę - gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy z posiekanym szczypiorem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym 111

Buraki uwielbiam, o tym już wiele razy wspomniałam. Dzisiaj powstała kolejna, bardzo szybka sałatka, tym razem połączyłam sałatę lodową, soczewicę i krem balsamiczny z burakiem. Bardzo fajna propozycja, idealny dodatek do mięsa z grilla. Sałatka została przygotowana z "resztek", które znalazłam w lodówce, ale efekt bardzo mi się podoba. Możecie dodać ulubione sery, tutaj sprawdzi się mozzarella, ricotta(...)kremowy serek z dodatkami. Całość można oprószyć prażonymi orzechami. Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Składniki: 1 mały, ugotowany i obrany burak 1/4 małej sałaty lodowej 1/3 szklanki soczewicy z puszki krem balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową drobno kroimy. Rozkładamy na talerzu. Z buraka wycinamy cienkie plasterki, za pomocą obieraczki do warzyw. Układamy na sałacie lodowej razem z odsączoną i przepłukaną

Moja smaczna kuchnia
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 164

matias 2 buraki kiszone (przepis na nie znajdziesz  tutaj ) pół pęczka dymki 4 jajka 3 łyżki majonezu pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Filety, buraki i jajka kroimy w drobną kostkę. Dymkę szatkujemy.  Dodajemy majonez i pieprz. Wszystko razem ze sobą mieszamy

Qchnia po prostu
ZAKWAS Z BURAKÓW 160

buraków 2,6 l przegotowanej wody 1,5 dkg cukru 0,5 dkg czosnku 1 dkg skórki z razowego chleba Gotowego zakwasu 2,5 litra. Sposób wykonania: Buraki umyć pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w krążki grubości 0,5 cm. Włożyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekładając obranym, posiekanym czosnkiem. W przegotowanej wodzie, o temperaturze około 50 stopni(...)Celsjusza, rozpuścic cukier i wlac jej do buraków tyle, aby pokryc ich powierzchnię przynajmniej na 5 cm.  Włożyc skórkę z chleba. Garnek przykryc pojedynczą warstwą gazy i pozostawic w temperaturze około 20 stopni Celsjusza na 4-5 dni. Ukwaszony barszcz, jeśli nie jest zaraz zużyty, należy zlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. W miejscu zaciemnionym, w temperaturze

Przepisy kulinarne babci Antoniny