buraki - 8865 przepisów (strona:157/591)

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE Z OLIWĄ CHRZANOWĄ 164

Składniki na oliwę chrzanową  chrzan 50 g  oliwa z oliwek 100 ml  sól 1 łyżeczka Espumisan Max to wyrób medyczny CE Sposób wykonania Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem na cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, obrany chrzan oraz ziarna pieprzu. Do przegotowanej i ostudzonej(...)wody dodajemy dwie łyżki soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 6-7 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką. Oliwę z oliwek łączymy z przetartym chrzanem. Dodajemy sól i odstawiamy na minimum 2 dni. Po tym czasie odcedzamy całość. Wykończenie dania Barszcz przecedzamy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy odrobiną oliwy chrzanowej oraz ewentualnie

chefintheforest
Buraczki zasmażane wg mojej mamy 137

Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem na tarce o dużych oczkach.  Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami * 1 łyżka mąki * sól, cukier, kwasek cytrynowy * liść(...)liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam. Kiedy już były miękkie, roztopiłam smalczyk ze skwarkami i dodałam łyżkę mąki. Poczekałam aż zasmażka zacznie porządnie wrzeć i połączyłam ją z burakami.  Przemieszałam kilkakrotnie i wyłączyłam ogień pod garnkiem.  Doprawiłam do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym. W smaku buraczki były słodko-kwaśne. Uwielbiam takie! Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Co jeść jesienią? 125

rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki(...)paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami, witaminę C – (znajdziemy ją w: paprykach, brukselce, dyni, burakach

365 dni dookoła kuchni
Różowe naleśniki 114

Zapraszam na pyszne naleśniki w kolorze różowym. Do zabarwienia ciasta użyłam soku z czerwonych buraków(...)Smaki Victorii (Cymes)-jest on naturalny i zdrowy. Naleśniki można podać na słodko i wytrawnie-jak kto lubi. Polecam Składniki: 1 szkl mleka 5 łyżek soku z czerwonych buraków od Cymes 1 jajko 1 łyżka oliwy/oleju 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, olej, sok z buraków, jajko oraz dodajemy mąkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Buraczkowe gazpacho 166

wyciśnięty z 1 pomarańczy lub 100 ml soku jabłkowego 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy 1 łyżka miodu sól świeżo zmielony czarny pieprz świeży ogórek koperek Wykonanie: 2/3 buraków i 1/2 cebuli zmiksować blenderem z bulionem, sokiem owocowym, octem, oliwą i miodem. Dodać sól i pieprz do smaku i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej(...)Pozostałą część buraków i cebuli oraz ogórek pokroić w kostkę. Rozłożyć na talerze i dodać posiekany koperek. Zalać dobrze schłodzoną zupą

zadanie-gotowanie
Gulasz z belugą (czarną soczewicą) 151

opisać. To trzeba zrobić! Gulasz z belugą www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 czerwone cebule 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 korzenia selera 4 średniej wielkości buraki 4-5 ząbków czosnku gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego 1 liść laurowy 2 szklanki czarnej soczewicy Beluga(...)litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki soli sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki masła parmezan świeża natka pietruszki Wykonanie: 1. Soczewicę namoczyć na noc w wodzie.  2. Buraki, cebulę i seler pokroić w kostkę.  3. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki.  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Do garnka dodać buraki, cebulę

Kuchnia smaków
Chłodnik litewski z korzenia buraka 210

smaczny :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut plus czas chłodzenia Składniki: Duży burak albo dwa mniejsze 0,5 litra bulionu Mały ogórek 400g kefiru (opakowanie) 2 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, świeży koperek Opcjonalnie do podania ugotowane ziemniaczki albo jajka Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy oraz kroimy w kosteczkę. Umieszczamy w garnku(...)zalewamy bulionem i stawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Po upływanie czasu sprawdzamy czy burak jest ugotowany, ale nadal lekko chrupiący. Zestawiamy z kuchenki i chłodzimy*. Do zimnej zupy dolewamy kefir i jogurt naturalny, dosypujemy również koperek. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Chłodnik najlepiej smakuje po kilku

Kolizje Smaków
Surówka rubin do słoików - z kapusty i buraków 201

szybko znika z domowej spiżarni :) Prosta w przygotowaniu i mega smaczna! Składniki (na 4 szt 1-litrowych słoików): - 1 kg białej kapusty (mała główka) - 1 kg marchwi - 1 kg buraków - 1 kg cebuli - 5 szklanek wody - 1/3 - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki soli - 5 listków laurowych - 1 łyżka ziela angielskiego - 1 łyżka pieprzu w ziarnach - 1 szklanka octu(...)Wodę z cukrem, solą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym zagotowujemy.  Marchew ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się zalewy. Gotujemy 10 minut.  Buraki ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się marchewki. Mieszamy. Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się marchewki z burakami. Mieszamy. Gotujemy

CookYourself
Sałatka z cukinii i buraków do słoików 96

Wielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni. Składniki 1 kg buraczków 1 kg cukinii 200 g cebuli 3/4 szklanki octu pół szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)łyżeczki soli czarny pieprz do smaku Przygotowanie Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach Cukinię umyłem, obrałem ze skórki. Cukinie przekroiłem, usunąłem miąższ z nasionami, starłem na tarce, na wąskie plasterki. Wsypałem do cukinii

R'n'G Kitchen
Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny 210

Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny , działający odkwaszająco na nasz organizm. Pyszny eliksir zdrowia i młodości. Doda dam sporą dawkę witamin i antyoksydantów. Pobudzi nas do działania. Ponieważ sok z buraka może działać drażniąco na śluzówkę żołądka, zaleca się odczekanie ok. 30 minut przed wypiciem. Polecam również “ Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki(...)jabłka ” oraz “ Oczyszczający sok z buraka, pomarańczy, marchewki i selera naciowego “. The post Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Piersi kurczaka z botwinką 139

ząbek czosnku 1/2 sera mozzarella 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz olej kokosowy koperek do dekoracji Pierś umyć, osuszyć, przekroić na 4 części i przyprawić ją solą oraz pieprzem. Buraki odciąć, umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodyżki z botwinki drobno pokroić(...)liście posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Gdy czosnek lekko się zrumieni to dodać starte buraki. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać wodę wraz z domową wegetą (lub wywar warzywny) i dodać pokrojone łodyżki z botwinki. Całość gotować kilka minut. W międzyczasie na drugiej patelni podgrzać niewielką

Ugotować
Surówka z buraków z papryką i porem 160

mnie gotowane burki z papryką i porem - ciekawa i prosta alternatywa dla buraczków z chrzanem. Składniki: 4 średniej wielkości buraki papryka konserwowa por cebula sól, pieprz odrobina oleju Buraki myjemy, gotujemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach.  Pora kroimy w plasterki, mieszamy z solą i odstawiamy na 5-10 min. Po tym czasie do buraków dodajemy pora

Nie do chrzanu!
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI 101

Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i buraki ścieram na tarce o dużych oczkach (kawałek buraka odkładam). Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam. W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki z czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaję buraki, marchewkę i botwinkę, gotuję przez kolejne 10 minut. Do zupy wlewam sok z cytryny, dodaję(...)kawałek pozostawionego surowego buraka (aby miała ładny kolor). Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, dodaję koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo

JejKuchnia
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków z nutą kokosową 123

natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma koncentrat lub zakwas buraczany 2 łyżki oliwy 180 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić słodką śmietanką 18%) Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec minimum godzinę (ja piekłam nieco dłużej). Czosnek pieczemy podobnie, ale nieco krócej. Można do folii z czosnkiem dodać łyżeczkę masła(...)oleju, ale nie jest to konieczne. Marchew, cebulę i selera obrać, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać nać pietruszki w całości. Gotować kilkanaście minut. Buraki obrać pokroić na kawałki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy wycisnąć czosnek z łupin i zmiksować warzywa na gładki krem. Dodać oliwę, przyprawy, zagotować. Wlać śmietankę kokosową i zakwas

Czerwień i błękit
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 159

stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła 2 l zimnej wody Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania(...)dodaj do barszczu masło serwuj z uszkami lub pasztecikami Warzywa dodane do opłukanych grzybów. Warzywa w wywarze po ugotowaniu według Etapu I. Wywar po przecedzeniu. Do wywaru dodajemy starte buraki. Wywar grzybowy z buraczkami przed gotowaniem według Etapu

Szybko Szybkowar