buraki - 8865 przepisów (strona:177/591)

Barszczyk czerwony na wędzonce 130

barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale. SKŁADNIKI 1 kg buraków 20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej  20 dag szynki 20 dag boczku  pęczek włoszczyzny 1 listek laurowy 3 ziela angielskie sól , pieprz do smaku dwa ząbki czosnku kilka suszonych(...)mamy zakwaszamy winnym octem)   WYKONANIE Do wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy ok 20 min. Następnie wyjmujemy mięso i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki. Warzywa oczyszczamy i również dodajemy do wywaru, wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków i warzyw. Przecedzamy i doprawiamy zakwasem lub octem. Dodajemy pieprz sól do smaku

W kuchennym oknie Ewy
Brazylijska zupa dla teściowej 142

dyskusję wiodła kiedyś odnośnie słynnych Ocziu Czarnych bo one też brazylijskie:-).  Składniki na 10 osób: - 1 kawałek golenia wołowego - 1 mostka wołowego - 4 ziemniaki niewielkie - 3 marchewki - 3 buraki - kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie) - 2 średnie cebule czerwone - 2 ząbki czosnku - 1 duża czerwona papryka - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 4 łyżki octu białego (może być(...)Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa. Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię.  Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę

Smaki Brazylii
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 172

ząbki czosnku parę ziarenek pieprzu 500 ml wywaru mięsnego ok 250 ml kwasu z buraków ( z  tego  przepisu) majeranek sól pieprz parę suszonych grzybów - opcjonalnie przygotowanie Buraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze(...)Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować.  Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego

Stare Gary
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami 245

będziemy dodawać soli do pozostałych składników. Sałatka ma przejść solą i słonym smakiem śledzi.) Buraki, marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w skórkach - buraki oczywiście osobno. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubsza kostkę. Jabłko opłukać, obrać ze skórki i usunąć gniazdo(...)nasienne - pokroić w kostkę. Pora opłukać i pokroić w cienkie półplasterki. Składniki układamy dowolnie warstwami. Jako przedostatnia warstwa powinny być buraki, wtedy ich sok (o ile będą wystarczająco soczyste) powinien zabarwić punktowo warstwę majonezu. Moje buraczki w sałatce widocznej na zdjęciu, nie były dość soczyste, więc - niestety - tego nie widać. A może wystarczyło zrobić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 350

buraków ćwikłowych sok z 1 cytryny albo 2  łyżki  octu jabłkowego s łoiczek tartego chrzanu  do smaku: cukier, sól, pieprz Myjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny barszcz z uszkami 178

Składniki na barszcz: 1 kg buraków 2 cebule 4 grzybki suszone 2 marchewki 1 pietruszka 1 por cukier ocet winnny 3 ziela angielskie 2 listki bobkowe Barszcz: Buraki umyć, obrać i płukać. Pokroić na mniejsze cząstki. zalać zimną wodą tak by tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około pół(...)godziny. Wywar z buraków odstawić w chłodne miejsce najlepiej na cała noc. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na około pół godziny. W osobnym garnku ugotować włoszczyznę z zielem angielskim i listkami bobkowymi oraz z cebulami i grzybami. Gotować około 40 minut. Następnie wywar z włoszczyzny przecedzić i wymieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie 150

Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków:  kliknij Składniki: 5 buraków 2 cebule 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego cukier, sól, pieprz do smaku około 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę(...)śmietanki na kleksy Cebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :) czerwony, zabielany

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z pieczonych buraczków 229

Ottolenghi : The Cookbook" Yotam Ottolenghi ,Sami Tamimi     , a znalazłam go  tutaj  Składniki musiałam nieco pozmieniać, robiłam z połowy porcji, wyszła świetna!  składniki: 1 kg buraków ( najlepiej podobnej wielkości) (w oryginale były dwie odmiany , czerwone i zółte, nigdy takich nie spotkałam) 80g nasiona słonecznika 90 ml syropu klonowego 4 łyżki octu sherry 4 łyżki oliwy(...)czosnku , rozgniecione 20g listków trybuli (nie miałam, zastąpiłam piertuszką) 60g listków młodego szpinaku lub rukoli gruba sól morska i czarny pieprz przygotowanie: podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu

Stare Gary
Śledzie pod pierzynką 245

ugotowane buraki majonez 3 jajka na twardo biały pieprz Filety śledziowe pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei: - śledzie - cienką warstwę majonezu(...)pieprz - cebula - ogórki - ziemniaki - cienką warstwę majonezu - pieprz - buraki - cienką warstwę majonezu - pieprz - jajka Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze udział w akcji: linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zupa buraczkowa 129

łyżka mąki sól pieprz cukier   Zupa buraczkowa - to jeden z najmilszych smaków z dzieciństwa. Zawsze gotowała ją moja babcia. I właśnie taka smakowała mi najbardziej. Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli. Bulion(...)podgrzać. Dodać buraki.  W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Żeby śmietana nie zwarzyła się nam zaraz po dodaniu, najlepiej przed wlaniem do garnka wymieszać

Świat Domowej Kuchni
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 277

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek(...)pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżek Wykonanie: Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut. Buraki gotujemy do miękkośći. Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone

Z Majeczką w kuchni
Ćwikła z chrzanem 144

chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu -sól -ocet lub sok z cytryny    Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy,  do którego będzie wpadała zmielona masa(...)sposobem unikniemy płaczu ).    Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem. Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę.  Masę wrzucamy do  miski, doprawiamy do smaku solą i octem i przekładamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 154

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.    Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy(...)wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę. Gotujemy ok. 5 minut.    Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.    Buraki obieramy i kroimy w słupki.    Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki  i gotujemy do miękkości buraczków. Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Zakwas buraczany 341

Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.  Składniki:     2 kg buraków     4-6 ząbków czosnku     2-3 liście laurowe     2-3 ziarna ziela angielskiego     2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej(...)zakwasie żytnim lub razowym     duży słój     gaza do przykrycia     gorąca woda Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba, całość zalewamy gorącą

Apetyczna babeczka
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 151

SKŁADNIKI: - 1,5 kg buraków ćwikłowych - 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik ) - przegotowana woda - 4 ząbki czosnku - pół łyżeczki kminku (dla miłośników) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku lub szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki - dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek

Basia w kuchni