Chleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę pr... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...