ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:201/571)

Seromakowiec 135

przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu(...)przez maszynkę 2-3 razy. Jeśli nie mamy maszynki to używamy blendera i staramy się dokładnie rozdrobnić mak. Musimy sprawdzać, czy w masie nie ma całych ziarenek. Po rozdrobnieniu, mak wkładamy z powrotem do garnka i odparowujemy płyn, który w niej pozostał. Dodajemy wszystkie bakalie, przyprawy i skórkę z pomarańczy. Słodzimy miodem i pozostawiamy do przestudzenia. Kiedy masa lekko przestygła

Analiza Smaku
Pizza z patelni (bez drożdży) 131

Składniki: Ciasto ( na 3 szt na patelni 20 cm ) 300 gr maki pszennej 200 ml wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli ulubione dodatki Przygotowanie: Składniki ciasta wyrabiasz jak ciasto na pierogi. Podziel na trzy części. Rozwałkuj na 3 placki. Cebule posiekaj, wrzuć do gara z odrobina oliwy na dnie, dodaj parę ząbków czosnku posiekanych . Podsmaż

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami. 145

Dziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej którą możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl Do tego rabarbar, płatki migdałowe i wyszło mega pysznie...   Składniki na ciasto; 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej Skworcu 20 dag masła 1 jajko ( do ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczna szarlotka + film 148

laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki(...)tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki

Smakowite Dania
Dietetyczne ciasto z owocami suszonymi na fasoli 214

weekendu bez czegoś słodkiego, postanowiłam upiec im ciasto, które będzie zdrowe, dietetyczne, lekkie, szybkie i pyszne. I takie tez znalazłam na blogu Dietetycznie siostro . Ciasto jest o tyle ciekawe ze nie posiada w składzie maki ale puree z fasoli, którego to autorka często używa jako zdrowego zamiennika. I dodam ubiegając wasze pytanie: w cieście fasola jest niewyczuwalna, ciasto jest wilgotne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mrowisko z faworków 189

korzenie mojej rodziny sięgają Podlasia więc ta polska kuchnia regionalna jest mi trochę znana. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem sporo pracy ale efekt jest moim zdaniem bardzo wyjątkowy. Mrowisko wspaniale(...)szkl kwaśnej śmietany ok 1 kg smalcu do smażenia Klej na mrowisko: 150g miodu 50ml wody 20g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mak suchy rodzynki Jak zrobić mrowisko z faworków: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie ta mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy

Dorota Smakuje
Proste pierniczki świąteczne 187

Udekorowane lukrem i posypane makiem zmieszanym z siemieniem lnianym. Smaczne, kruche i delikatne w smaku. Składniki na ciasto na około 50 pierników: – 400 g mąki pszennej + trochę do podsypywania na stolnicę – 120 g cukru pudru – 1 łyżka przyprawy do piernika + dodatkowo: szczypta imbiru + szczypta cynamonu – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 2 duże jajka(...)lekko przestudzonego – 100 g płynnego miodu + płaska łyżka kakao posypka (opcjonalnie, może być inna lub wcale): mak + siemię lniane lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki wody lub mleka Przygotowanie: W misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki. Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 155

resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym(...)drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie gwiazdy:  Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód

Lili w kuchni
Ciasto makowe z bakaliami 382

Przepis na taką nową wersję Piegusa znalazłam w jednej z gazetek z przepisami. Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto się skusi na kawałeczek? CIASTO MAKOWE z BAKALIAMI Składniki: 350 g maku 220 g mąki 330 g cukru 120 g masła 300 g śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 3 łyżeczki ekstraktu(...)Następnie dodajemy roztopione ostudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,śmietanę, ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypujemy skórkę pomarańczową oraz orzechy. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka) Przestudzone ciasto polewamy lukrem  zrobionym z utartego z sokiem pomarańczowym cukrem pudrem

Bon appetit mon amie
Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem. 179

cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne(...)podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę maki. Zamieszać. Zalać połową ciepłej wody i odstawić na 10 minut. Drożdże powinny napęcznieć i się spienić. Do dużego naczynia przesiać mąkę, wbić dwa jaja, wsypać płaską łyżeczkę soli, rozczyn oraz pozostałą wodę. Wyrobić ciasto - powinno być zbite i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort chałwowy z sezamem 124

ilości kremu ponieważ chcialam nim różwnież ozdobić boki tortu. Smakował i dzieciom i dorosłym :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Ciasto sezamowe: 3 białka, ½ szklanki cukru, ½ łyżki maki ziemniaczanej, ½ łyżki mąki zwykłej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g sypkiego sezamu Krem chałwowy: 3/4 litra mleka, 4 1/2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Ciasto sezamowe: białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Krem

Państwo Wojtczuk gotują
Sernik Klaudyny 132

Ciasto  125 dag margaryny  1 jajko 400 g maki 50ml miodu  20 g kakao  1 lyzeczka proszku do pieczenia  120 g cukru pudru  Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia  Dodajemy jajko i posiekana margaryne  Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod  Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy

Klaudynkowa kuchnia
Babka makowa 196

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta. Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową. Składniki: -na kruche ciasto:                             -1,5 szklanki mąki pszennej                             -0,5 szklanki cukru pudru(...)ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.    Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.    Dodajemy mak i miksujemy.    Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129 142

się z dzieciństwem. Zawsze późnym latem babcia zbierała owoce róży by zrobić z nich cudownie słodką marmoladę a mama kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka. Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej łyżka maku 50 g cukru pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 221

druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków: 300 g maki pszennej 150 g masła 70 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ½ opakowania cukru wanilinowego) 1 jajko 1 duża szczypta proszku do pieczenia Składniki(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć, żeby się szybciej schłodziła i okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko

Trzeci talerz