Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami

Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami

Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami

Przepis na tradycyjne kluski śląskie z dziurką.  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Wykon anie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe klusk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pychotkaaa

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.