które przełamują miękką strukturę ciasta, jest miękkie i wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak... ... ach, coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki * maka pszenna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 3/4 szklanki * jajka- 2 duże * orzechy włoskie- 5 szt. * pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka) * soda oraz proszek(...)łyżeczka * mielony kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka- 250 ml * cukier trzcinowy- 2 łyżki * orzechy włoskie- 4 szt. * cynamon- do posypania Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać. Dodać startą marchewkę
Kraina Miodem Płynącaciasto: 3 szkl. mąki, 5 dag drożdży, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 6 łyżek śmietany 30% lub 36%, Składniki na masę makową: 0,5 kg maku, 4 łyżki cukru, 3 łyżki rodzynek, olejek migdałowy, 2 łyżki masła lub margaryny, 4 białka, 0,5 l gorącej wody Wykonanie: Mak zalać(...)rodzynki, olejek migdałowy i masło. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodką masę dodajemy więcej cukru. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z makiem. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową
Passion of Cookingrazy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami , które również zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić(...)pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Łyżką wykładać ciemne ciasto porcjami
O kuchni z uczuciemnadzienie ciasta: około 1 kg jabłek (ja wybrałem championy) sok z połowy cytryny 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka maki Do wykończenia: 1białko z jajka 2 łyżki cukru Przed przygotowaniem ciasta masło pokrójcie na kawałki i wrzućcie do zamrażalnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy parę kropel soku z cytryny i zmrożone kosteczki masła. Teraz przy
Kuba GotujeCiasto jest doskonałe na każdą okazję. Z powiedzeniem możemy je podać na każdej rodzinnej uroczystości. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 200g maku mielonego, 150g masła, 6 jajek, 50g rodzynek, 50g orzechów włoskich, ½ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm. 2. Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie, cukry, kaszę mannę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję starte
Tradycyjna kuchnia Kasichęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja ." Składniki na dużą blachę: Ciasto drożdżowe: 100 g ostudzonej margaryny 60 g cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 1 jajko 110 ml mleka 30 g świeżych drożdży 300 g maki pszennej tortowej Sposób przygotowania: Mąkę musimy przesiać, a mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże(...)jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową. Masa : 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g) ¾ szklanki cukru pudru (150 g) 80 g posiekanych dużych rodzynek 40 g skórki pomarańczowej w syropie 40 g posiekanych orzechów włoskich
Słodkie Przyjemnościpianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka suchego maku Krem: 20 dag masła lub margaryny(...)cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut
Izabelawkuchniposmarowania starty ser, sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące(...)klejące się do miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Na 2/3 ciasta nakładamy warstwę masła tak około 70 gram. Nieposmarowaną część zawijamy do środka, następnie zawijamy drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Górę smarujemy resztą masła
Życie zaczyna się w kuchniklejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac. Wyrosniete ciasto zagniesc i uformowac z niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta naleśnikowego...wyglądała imponująco wiec czemu nie...;) Składniki: 7 cienkich naleśników WERSJA BEZGLUTENOWA 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao Składniki: Ciasto naleśnikowe z mąki pszennej 1 szklanka (250 ml.) mąki krupczatki 1 szklanka (250 ml) mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 3 łyżki kakao
NaKońcuJęzykadwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki(...)masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie
moj przepis nadwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki(...)masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie
moj przepis naposta :) Nic, co ma być to będzie. Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki pszennej 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko Nadzienie: 200 g maku 100 g cukru 1 jabłko 1/2 szklanki zmielonych orzechów 1/2 szklanki(...)ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie. Wyrośnięte ciasto wykładam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 150 g orzechów włoskich 4 banany 4 jajka 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju orzechowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g maki pszennej Przygotowanie: Orzechy zmielić w maszynce, … Czytaj dalej Ciasto bananowo-orzechowe
czarrna od kuchnisię z taka domową imprezą w stylu "imieniny u cioci" :). Do tego sezonowe owoce- u mnie truskawki i trochę gruszki oraz kwaśna śmietana. SKŁADNIKI Kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maki krupczatki 1.5 szklanki cukru 370g margaryny PALMA 6 żółtek 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 6 białek szklanka cukru 2 budynie śmietankowe(...)cukier puder do posypania WYKONANIE Zaczynamy od kruchego ciasta.Wszystkie składniki wsypujemy do miski i ręką i mieszamy do połączenia się składników. Następnie wykładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy.Jedną owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki a drugą część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem,potem wkładamy na 40 min.do lodówki
Mała w garnku miesza