ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm): na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem(...)olejem i cukrem. Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj. Powstanie o taka właśnie zielona breja. Dokładnie zmiksuj zieloną papkę z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, a boki formy posmaruj delikatnie olejem. Piecz ciasto przez około 45 minut w temp. 180 c. Zanim zaczniesz przekrawać ciasto obetnij jego brzegi
greenscarfwzględu na dodatek mąki pszennej nie jest zbity jak w typowym razowcu. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg Hydratacja ciasta: 79% Bardzo smaczny, polecam! Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego(...)wodą, wymieszać i zostawić na co najmniej 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Wystudzić do temp. pokojowej. Można zrobić w tym czasie co zaczyn i zostawić do rana. Ciasto cały zaczyn cała zaparka (wystudzona) 250 mąki żytniej 1150 (lub 90 g żytniej razowej 2000 + 160 g żytniej jasnej 720, razem 250 g) 215 mąki pszennej 450 3 łyżeczki cukru
Przepisy na domowy ser i chlebciasta, składniki Pierwsza warstwa ciasta to będziie spód składniki to 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna miękka, 3 łyżki cukru 5 żółtek, 3 lyżeczki proszku do pieczenia pieczemy w dużej blaszce 180st 9 0 min przyrządzanie pierwszej warstwy Składniki na ciasto zagnieść dobrze .1/3 ciasta zamrozić na 30 min .potem wyjąć i rozwałkować ,dać na blaszkę .Druga warstwa ciasta składniki(...)tego dodać masło lub margarynę rozpuszczoną zimną i po kolei resztę składników ucierając na małych obrotach wykładamy na ciasto masę serową a na to brzoskwinie odsączone z puszki . trzecia warstwa ciasta warstwa makowa – składniki -1 szklanka cukru pudru ,szklanka suchego maku ,,5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,10 dag kokosu ,proszek do pieczenia ,cukier puder do posypania . przyrządzanie
Moje Wyrobymiodu naturalnego 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka oliwy 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 500ml letniej wody 2 łyżki maku do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut. * ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam użycie(...)cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie na wysokość formy. Krok 4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, delikatnie wkładamy
Moja Książka Kucharskacukry, mieszamy a jak zacznie się rozpuszczać dodajemy kakao i mieszamy wszystko razem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Odlewamy pół szklani a resztę studzimy. Składniki na ciasto: 20 g proszku do pieczenia 300 g maki tortowej 6 jajek Do lekko ciepłej polewy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga blacha
Mam apetyt na ...sól żółtko do posmarowania sezam jasny i czarny mak Z mąki, masła, jajka, soli i startego sera zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 h. Następnie rozwałkować ciasto na 1-2 cm grubości, pokroić na paluszki i szerokości około 1 cm. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem oraz makiem. Piec ok. 15 min w 190 stopniach
Moja Galeria Smakumąki pszennej szczypta soli 1 żółtko Ciasto ciemne: 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego 140 g maki pszennej 10 g ciemnego kakao szczypta soli 1 żółtko 1. Ciasto jasne: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto ciemne: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść
kruche babeczkiChleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody 140 g mąki pszennej chlebowej Ciasto zaczyn jak wyżej 680 g mąki pszennej chlebowej 90 g maki żytniej razowej 420 ml wody 20 g soli Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin
Kulinarne przygody GatityNiestety nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia...Przepis na ten sernik znalazłam w Klementynki . Składniki na ciasto: 5 dag margaryny 3 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 2 jajka 1 szklanka cukru 60 dag maki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto
Moje domowe kucharzeniemojego męża😊 Doskonale smakuje z herbatką, kawą lub mlekiem. Moja ulubiona wersja jest z zimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊 Składniki (na 1 strucle): Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny starta 1 łyżeczka, mleko pół szklanki, masło
kulinarne odsłony patiSkładniki : 1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być
Luźna KuchniaPonieważ miałam w domu jeszcze małą puszkę masy z białego maku, użyłam obu. Ale spokojnie można zrobić ten makowiec tylko z czarnego maku. Reasumując raz jeszcze: bardzo smaczne, mocno wilgotne, proste i szybkie do zrobienia ciasto. Polecam! Składniki: 850 g gotowej masy makowej 400 g gotowej masy makowej z białego maku (jesli nie mamy, pomijamy ten składnik
Walijskie Pichceniepudru 2-3 łyżki skórki pomarańczowej 1/2 szkl białego maku 1/2 proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 3 czubate łyżki migdałów siekanych 80 g masła roztopionego 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, kakao, migdały i wlewamy miesząc roztopione masło(...)skórkę pomarańczową, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do momentu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy. Babkę tym razem polałam gotowa polewą z białej czekolady i przyozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami
Gotowanie...to proste !mleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem
Szalona Kuchnia Ewelinymleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: Ciasto 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy (warto dodać doby jakościowo kisiel z cukrem, ponieważ mamy pewność, że kolor wyjdzie) Ser 1 kg sera 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru budyń śmietankowy 6 jaj bakalie Wykonanie: Ciasto Przygotować ciasto jak na biszkopt i podzielić
Pychotkaaa