ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:202/571)

Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 219

druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków: 300 g maki pszennej 150 g masła 70 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ½ opakowania cukru wanilinowego) 1 jajko 1 duża szczypta proszku do pieczenia Składniki(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć, żeby się szybciej schłodziła i okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko

Trzeci talerz
Wegańskie ciasto „Leśny mech” 251

ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm): na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem(...)olejem i cukrem. Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj. Powstanie o taka właśnie zielona breja. Dokładnie zmiksuj zieloną papkę z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, a boki formy posmaruj delikatnie olejem. Piecz ciasto przez około 45 minut w temp. 180 c. Zanim zaczniesz przekrawać ciasto obetnij jego brzegi

greenscarf
Chleb litewski z kminkiem (żytnio-pszenny) 227

względu na dodatek mąki pszennej  nie jest zbity jak w typowym razowcu.   Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg Hydratacja ciasta: 79% Bardzo smaczny, polecam! Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego(...)wodą, wymieszać i zostawić na co najmniej 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Wystudzić do temp. pokojowej. Można zrobić w tym czasie co zaczyn i zostawić do rana. Ciasto cały zaczyn cała zaparka (wystudzona) 250 mąki żytniej 1150 (lub 90 g żytniej razowej 2000 + 160 g żytniej jasnej 720, razem 250 g) 215 mąki pszennej 450 3 łyżeczki cukru

Przepisy na domowy ser i chleb
Do świąt już będzie coraz bliżej -więc dziś świąteczne ciasto-przepis pochodzi z maminego zeszytu jest bardzo stary bo moja mama 125

ciasta, składniki Pierwsza warstwa ciasta to będziie spód składniki to 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna miękka, 3 łyżki cukru 5 żółtek, 3 lyżeczki proszku do pieczenia pieczemy w dużej blaszce 180st 9 0 min przyrządzanie pierwszej warstwy Składniki na ciasto zagnieść dobrze .1/3 ciasta zamrozić na 30 min .potem wyjąć i rozwałkować ,dać na blaszkę .Druga warstwa ciasta składniki(...)tego dodać masło lub margarynę rozpuszczoną zimną i po kolei resztę składników ucierając na małych obrotach wykładamy na ciasto masę serową a na to brzoskwinie odsączone z puszki . trzecia warstwa ciasta warstwa makowa – składniki -1 szklanka cukru pudru ,szklanka suchego maku ,,5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,10 dag kokosu ,proszek do pieczenia ,cukier puder do posypania . przyrządzanie

Moje Wyroby
CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM 148

miodu naturalnego 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka oliwy 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 500ml letniej wody 2 łyżki maku do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut. * ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam  użycie(...)cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie na wysokość formy. Krok 4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, delikatnie wkładamy

Moja Książka Kucharska
Izaura 214

cukry, mieszamy a jak zacznie się rozpuszczać dodajemy kakao i mieszamy wszystko razem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Odlewamy pół szklani a resztę studzimy. Składniki na ciasto: 20 g proszku do pieczenia 300 g maki tortowej 6 jajek Do lekko ciepłej polewy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga blacha

Mam apetyt na ...
Kruche paluszki serowe 123

sól żółtko do posmarowania sezam jasny i czarny mak Z mąki, masła, jajka, soli i startego sera zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 h. Następnie rozwałkować ciasto na 1-2 cm grubości, pokroić na paluszki i szerokości około 1 cm. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem oraz makiem. Piec ok. 15 min w 190 stopniach

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka Spirale 136

mąki pszennej szczypta soli 1 żółtko Ciasto ciemne: 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego 140 g maki pszennej 10 g ciemnego kakao szczypta soli 1 żółtko 1. Ciasto jasne: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto ciemne: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść

kruche babeczki
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 185

Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody 140 g mąki pszennej chlebowej Ciasto zaczyn jak wyżej 680 g mąki pszennej chlebowej 90 g maki żytniej razowej 420 ml wody 20 g soli Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin

Kulinarne przygody Gatity
Sernik gotowany 150

Niestety nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia...Przepis na ten sernik znalazłam w  Klementynki . Składniki na ciasto: 5 dag margaryny  3 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 2 jajka  1 szklanka cukru  60 dag maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto

Moje domowe kucharzenie
Strucla z marmoladą różaną 142

mojego męża😊 Doskonale smakuje z herbatką, kawą lub mlekiem. Moja ulubiona wersja jest z zimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊 Składniki (na 1 strucle): Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny starta 1 łyżeczka, mleko pół szklanki, masło

kulinarne odsłony pati
Tarta z piaNką Bezową 197

Składniki :   1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być

Luźna Kuchnia
MAKOWIEC JAPOŃSKI. Z JABŁKAMI 175

Ponieważ miałam w domu jeszcze małą puszkę masy z białego maku, użyłam obu. Ale spokojnie można zrobić ten makowiec tylko z czarnego maku.  Reasumując raz jeszcze: bardzo smaczne, mocno wilgotne, proste i szybkie do zrobienia ciasto.  Polecam! Składniki: 850 g gotowej masy makowej 400 g gotowej masy makowej z białego maku (jesli nie mamy, pomijamy ten składnik

Walijskie Pichcenie
Makowo Migdałowa Babka Na Białkach 96

pudru 2-3 łyżki skórki pomarańczowej 1/2 szkl białego maku 1/2 proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 3 czubate łyżki migdałów siekanych 80 g masła roztopionego 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, kakao, migdały i wlewamy miesząc roztopione masło(...)skórkę pomarańczową, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do momentu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy. Babkę tym razem polałam gotowa polewą z białej czekolady i przyozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami

Gotowanie...to proste !