ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:242/571)

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem 146

ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 800 g kapusty kiszonej 80 g boczku parzonego(...)Smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do miseczki z kapustą i wszystko wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkować

Oryginalny smak
makowiec z jabłkami 138

mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa(...)masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić.  Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śliwki w kruszonce 280

Placek rewelacja...polecam naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do  SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i drylujemy

Anioły w kuchni
Babka migdałowo-makowa 166

waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec w   piekarniku w 175 stop.przez 35 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Rolada makowa 220

ustach.  Osobiście sprawdziłam i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość.   Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki  .   Bardzo polecam ;) Składniki masa makowa: 500 gramów białego maku  500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek  200 gramów migdałów szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej  180 ml letniego mleka

Krakowskie smaki Ani
Czerwony Kapturek 282

Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania!  SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku(...)osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C. 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.  Ułożenie ciasta: Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje

Kto ugości moich gości?
Ciasto krokodyle oczy 189

szkl cukru pudru -200g margaryny -4 żółtka -2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4  szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła  -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier  waniliowy -3/4 szklanki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chałka domowa z prawdziwą wanilią i kruszonką 192

obłędnym waniliowym aromacie. Chałkę zdobi kruszonka z maślanych herbatników oraz szczypta maku. Do wielkanocnego koszyczka sprawdzi się świetnie, U mnie z podanej porcji ciasta wyszły dwie spore sztuki i znikły równie szybko jak się pojawiły.  Ciekawi??? to czytajcie przepis, który zamieszczam poniżej.  Składniki :  Na ciasto: 50 g drożdży świeżych 170 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej(...)nasionami z połowy laski wanilii, a także roztopione i przestudzone masło i sól.  3.Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość) na ok 1,5 godziny. Ponownie je zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.  4.Z każdej kulki  formujemy wałek, i dzielimy na pięć

vaniliowoczekoladowa
Wieniec makowy 178

maszynce. Do gotowego maku dodajemy pozostałe składniki. Posiekane orzechy, miód i cukier, masło,  rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny.  Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy(...)wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy jak na klasyczną roladę. Następnie układamy zwiniętą roladę w koło, łącząc dwa brzegi razem. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy co 3 - 4 cm niedocinając do końca. Każdy nacięty kawałek okręcamy raz o 90 st makiem do góry.  Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto cynamonowe 225

sprawa orzechow i cynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru(...)posiekanych orzechow wloskich wykonanie: Maslo uceramy na puszysta mase wraz z jajkami i cukrem. Wszystkie suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, soda, sol) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto. Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba. Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Wykladamy okolo

Przysmaki Karolki
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 136

ulubione owoce, ser  lub budyń. Pyszny jest także bez dodatków,ciasto drożdzowe z kruszonką najlepsze jest świeże ze szklanką ciepłego mleka.. Przepis na dużą blachę. Składniki: Ciasto: 10 dag drożdzy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 4 jajka rozmącone widelcem 4,5 szklanki maki 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Kruszonka: 15 dag margaryny

Przepisy mojej mamy
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny 173

którego ciasto zawsze się udaje i zawsze znika błyskawicznie. Ciasto Murzynek  na 2 formy o wymiarach 12x30cm Składniki ciasto: 1 Kostka margaryny 250g, 1½ szklanki cukru, 1 szklanka wody, 4 łyżki kakao, ½ cukru wanilinowego, 7 jajek, 3 szklanki maki, 2 łyżki proszku do pieczenia, Składniki polewa: ½ kostki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao Garść orzechów

Księga-Smaku
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 131

cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej(...)niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Okrągłą formę

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 192

cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej(...)niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 351

cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej(...)niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę

Bullio