żółtko+2 łyżki mleka 2 łyżki nasion maku Wykonanie: drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami mleka, aż staną się płynne. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto podzielić na 12 kawałków, najlepiej odważając(...)bruzdy stemplem "wiatraczkiem". Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia wyrośnięte bułki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i posyp makiem. Piecz w 200C 20 minut, do zrumienienia. Studź na kratce. Nadają się do mrożenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kcal 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody. 3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę. 4. Ciasto owijamy folia spożywczą
Atlas Smakówmelasę i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy, aż nie będzie widać śladów suchej maki. Zostawiamy przykryte na 15 minut, aby maka dobrze wchłonęła wodę. Następnie w ciągu 4 godzin, co godzinę wyrabiamy ciasto w misce/pojemniku rozciągając i składając mokrymi dłońmi ( metodą stretch & fold ). Po 4 godzinach wstępnie formujemy bochenek na blacie, zostawiamy przykryty na 30 minut
Przepisy na domowy ser i chlebłyżkami gorącej wody. Mikserem ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto
W garach u Gosizachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na 1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;) 1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. 2. W misce szykujemy mąkę, z żółtkiem, cukrem oraz esencją waniliową. dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania(...)dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz wlewamy powoli masło. Wyrobione ciasto odchodzi od miski i niezbyt mocno się klei. Odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h. 3. W tym czasie szykujemy nadzienia. Najpierw rozcieramy twaróg z żółtkiem i cukrem, dodajemy rodzynki (jeśli je lubimy) chowamy następnie do lodówki. Mak zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie
Gotowanie...to proste !się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :( Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka(...)żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie Pichcenietartej 2 cebule jajko pieprz, sól masło klarowane do smażenia Dodatkowo: żółtko ziarenka maku Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić(...)dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę. Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować
Kocham..lubię..gotuję..przy niedzieli popularna karpatka Ciasto: 1/2 kostki margaryny do pieczenia 1 szkl wody 1 szkl maki 5 jajek plaska lyzeczka proszku do pieczenia Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow. Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem. Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec(...)mleka.Jezeli budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu. 400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu Ciasto posypac cukrem pudrem
Smaki Edytytrzech dni. Polecam Wam bardzo. Zakręcony chleb z makiem Składniki: (na 1 duży bochenek) 550 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 24 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 30 g masła 35 g maku dodatkowo: 2 łyżki mleka 10 g maku Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą(...)wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż na 6 pasków. Każdy z pasków skręcić, następnie skręcić wszystkie razem. Uformować wieniec, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut
Kulinarne przygody Gatitylekko słodkie. Żeby poznać technikę przygotowywania bubliczków obejrzałam wiele filmików na YT i przeczytałam kilka opisów. Najczęściej bubliczki wyrabia się z ciasta uformowanego w małe bułeczki, przy czym sposób obchodzenia się z nimi ma wpływ na późniejszą strukturę ciasta. Bułeczki rozciąga się lekko na boki i końce łączy się pod spodem. Wykonując to kilkukrotnie otrzymujemy gładką z wierzchu bułeczkę(...)około godzinę. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, ciepłą wodę, cukier, sól i masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odstawało od ręki. Ciasto zostawiamy w misce lekko oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto dzielimy na równe porcje (ważyłam po 60 g) i każdą bułeczkę lekko rozciągamy na boki
Trzeci talerzmaku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy(...)maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną
Kulinarne przygody Gatityminut aż lekko wyrosną i zgęstnieją. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą w misce i wyrabiam elastyczne ciasto (nie powinno się przyklejać do ręki, jeśli się klei dodaję jeszcze odrobinę maki i wyrabiam) i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość. W międzyczasie przygotowuję masę serową łącząc
Gotuj Się Kto Możeprzykryj folią, odstaw na minimum 12 godzin. Ja zaczyn zawsze robię wieczorem przed pójściem spać i rano mogę dalej z nim działać. ciasto na chleb: - 730 g mąki pszennej chlebowej - 500 g wody - 40 g maki żytniej chlebowej - 20 g soli - 230 g zaczynu wykonanie: Mąkę pszenną chlebową, żytnią i wodę połącz ze sobą, albo w misie robota, albo
SMYKWKUCHNIsłodkich wypieków. Trzy miodowe placki przełożone kajmakiem, bitą śmietaną i orzechami. Mnóstwo słodkich pysznych kalorii:) *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 75 g masła 4 łyżki miodu 3 jajka 1,5 szklanki cukru 900 g maki cukier waniliowy 2 łyżeczki sody 3 łyżki mleka Masło rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 1 kostka marharyny (250 g) 3 szkl maki 1 niepełna szklanka cukru kokosowego ( look food – najlepszy ) można go kupić w Delikatesach Centrum 6 żółtek 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy
MojaQchnia.pljablkami skladniki: 300g maki 3 lyzki cukru 1 jajko 200g zimnego masla 3 jablka 3 lyzki konfitury morelowej szczypta soli wykonanie: Z maki, szczypty soli, 1 lyzki cukru, jajka i zimnego, posiekanego na kawalki masa zagniatamy gladkie ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy do lodowki na godzine. Foremke do tarty lub tortownice smarujemy tluszczem. Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac
Przysmaki Karolki