ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:244/571)

Karpatka :) 374

przy niedzieli popularna karpatka Ciasto: 1/2 kostki margaryny do pieczenia 1 szkl wody 1 szkl maki 5 jajek plaska lyzeczka proszku do pieczenia Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow. Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem. Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec(...)mleka.Jezeli budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu.  400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu Ciasto posypac cukrem pudrem

Smaki Edyty
Zakręcony chleb od Lorraine 130

trzech dni. Polecam Wam bardzo. Zakręcony chleb z makiem Składniki: (na 1 duży bochenek) 550 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 24 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 30 g masła 35 g maku dodatkowo: 2 łyżki mleka 10 g maku Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą(...)wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto.  Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż na 6 pasków. Każdy z pasków skręcić, następnie skręcić wszystkie razem. Uformować wieniec, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z borówką amerykańską 207

soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka  cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier  puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Bubliczki – kuchnia kresowa 145

lekko słodkie. Żeby poznać technikę przygotowywania bubliczków obejrzałam wiele filmików na YT i przeczytałam kilka opisów. Najczęściej bubliczki wyrabia się z ciasta uformowanego w małe bułeczki, przy czym sposób obchodzenia się z nimi ma wpływ na późniejszą strukturę ciasta. Bułeczki rozciąga się lekko na boki i końce łączy się pod spodem. Wykonując to kilkukrotnie otrzymujemy gładką z wierzchu bułeczkę(...)około godzinę. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, ciepłą wodę, cukier, sól i masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odstawało od ręki. Ciasto zostawiamy w misce lekko oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto dzielimy na równe porcje (ważyłam po 60 g) i każdą bułeczkę lekko rozciągamy na boki

Trzeci talerz
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 160

maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy(...)maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z serem 99

minut aż lekko wyrosną i zgęstnieją. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą w misce i wyrabiam elastyczne ciasto (nie powinno się przyklejać do ręki, jeśli się klei dodaję jeszcze odrobinę maki i wyrabiam) i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość. W międzyczasie przygotowuję masę serową łącząc

Gotuj Się Kto Może
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 143

przykryj folią, odstaw na minimum 12 godzin. Ja zaczyn zawsze robię wieczorem przed pójściem spać i rano mogę dalej z nim działać.  ciasto na chleb: - 730 g mąki pszennej chlebowej - 500 g wody - 40 g maki żytniej chlebowej - 20 g soli - 230 g zaczynu wykonanie: Mąkę pszenną chlebową, żytnią i wodę połącz ze sobą, albo w misie robota, albo

SMYKWKUCHNI
ciasto "toffi" 323

słodkich wypieków. Trzy miodowe placki przełożone kajmakiem, bitą śmietaną i orzechami. Mnóstwo słodkich pysznych kalorii:) *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 75 g masła  4 łyżki miodu 3 jajka 1,5 szklanki cukru 900 g maki cukier waniliowy 2 łyżeczki sody  3 łyżki mleka  Masło rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik z nutą kokosową 112

Składniki: 1 kostka marharyny (250 g) 3 szkl maki 1 niepełna szklanka cukru kokosowego ( look food – najlepszy ) można go kupić w Delikatesach Centrum 6 żółtek 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy

MojaQchnia.pl
Dzien jablka i francuska klasyka. 185

jablkami skladniki: 300g maki 3 lyzki cukru 1 jajko 200g zimnego masla 3 jablka 3 lyzki konfitury morelowej szczypta soli wykonanie: Z maki, szczypty soli, 1 lyzki cukru, jajka i zimnego, posiekanego na kawalki masa zagniatamy gladkie ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy do lodowki na godzine. Foremke do tarty lub tortownice smarujemy tluszczem. Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac

Przysmaki Karolki
Ucierane ciasto z jabłkami 161

puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami. Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :) Składniki: 1 szklanka maki pszennej typ 450 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru duża łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju około(...)najlepiej zacząć od ubijania samych jajek i stopniowo dodać cukier). Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, powoli dolewamy olej ciągle miksując. Stopniowo również dorzucamy mąkę nie zapominając o mieszaniu. Do ciasta wsypujemy delikatnie połowę jabłek i wylewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 2/26 cm). Na wierzchu układamy według upodobania twórczego druga połowę jabłek i delikatnie posypujemy ją cynamonem

ChilliJemy
Tartaletki z kremem i figami 149

Figa nie zawsze musi być z makiem! Dowodem na to są te klasyczne tartaletki na kruchym spodzie z budyniowym , pachnącym wanilią,  kremem  pâtissière  i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :) Kruche ciasto  (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm) : 250 g mąki pszennej

Food Square
Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 191

orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku 250 ml wody 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu jaglanego

Fitkot
Ciasto cappucino 161

Składniki: ciasto 10 całych jaj szklanka cukru 12 łyżek mąki pszennej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino orzechowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka suchego maku krem 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino 1/2 l śmietany kremówki kostka masła Wykonanie: Białka(...)ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni

Pychotkaaa
Bułki jogurtowe 66

można je jeść bez niczego, choć z odrobiną masła i dżemu są, po prostu fantastyczne. Bułki jogurtowe na sobotnie śniadanie, to najlepszy pomysł, aby najbliższym sprawić pyszną niespodziankę. Ciasto można przygotować wieczorem, przechować je w lodówce, a następnego ranka upiec. Gorąco polecam! Print Bułki jogurtowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe puszyste bułeczki. Course Pieczywo(...)soli morskiej 200 ml jogurtu naturalnego 120 ml mleka 60 g masła 1 średnie jajko Dodatkowo 1 małe jajko sezam ja dałam czarny lub mak do posypania Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, można zrobić, to używając miksera lub maszyny do pieczenia chleba i tu nastawiamy program na "ciasta rosnące". Jeśli ciasto wyrobiliście ręcznie lub w klasycznym

SprawdzonaKuchnia.pl