ustach. Osobiście sprawdziłam i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki . Bardzo polecam ;) Składniki masa makowa: 500 gramów białego maku 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek 200 gramów migdałów szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml letniego mleka
Krakowskie smaki AniCiasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku(...)osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C. 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Ułożenie ciasta: Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje
Kto ugości moich gości?szkl cukru pudru -200g margaryny -4 żółtka -2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier waniliowy -3/4 szklanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumleka do posmarowania chlebka kilka łyżek maku do posypania Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione(...)masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Bochenek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny
Nastoletnie Wypiekanieobłędnym waniliowym aromacie. Chałkę zdobi kruszonka z maślanych herbatników oraz szczypta maku. Do wielkanocnego koszyczka sprawdzi się świetnie, U mnie z podanej porcji ciasta wyszły dwie spore sztuki i znikły równie szybko jak się pojawiły. Ciekawi??? to czytajcie przepis, który zamieszczam poniżej. Składniki : Na ciasto: 50 g drożdży świeżych 170 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej(...)nasionami z połowy laski wanilii, a także roztopione i przestudzone masło i sól. 3.Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość) na ok 1,5 godziny. Ponownie je zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. 4.Z każdej kulki formujemy wałek, i dzielimy na pięć
vaniliowoczekoladowamaszynce. Do gotowego maku dodajemy pozostałe składniki. Posiekane orzechy, miód i cukier, masło, rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy(...)wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy jak na klasyczną roladę. Następnie układamy zwiniętą roladę w koło, łącząc dwa brzegi razem. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy co 3 - 4 cm niedocinając do końca. Każdy nacięty kawałek okręcamy raz o 90 st makiem do góry. Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnisprawa orzechow i cynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru(...)posiekanych orzechow wloskich wykonanie: Maslo uceramy na puszysta mase wraz z jajkami i cukrem. Wszystkie suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, soda, sol) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto. Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba. Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Wykladamy okolo
Przysmaki Karolkiulubione owoce, ser lub budyń. Pyszny jest także bez dodatków,ciasto drożdzowe z kruszonką najlepsze jest świeże ze szklanką ciepłego mleka.. Przepis na dużą blachę. Składniki: Ciasto: 10 dag drożdzy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 4 jajka rozmącone widelcem 4,5 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 15 dag margaryny
Przepisy mojej mamyktórego ciasto zawsze się udaje i zawsze znika błyskawicznie. Ciasto Murzynek na 2 formy o wymiarach 12x30cm Składniki ciasto: 1 Kostka margaryny 250g, 1½ szklanki cukru, 1 szklanka wody, 4 łyżki kakao, ½ cukru wanilinowego, 7 jajek, 3 szklanki maki, 2 łyżki proszku do pieczenia, Składniki polewa: ½ kostki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao Garść orzechów
Księga-Smakucukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej(...)niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Okrągłą formę
Bulliocukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej(...)niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę
Bulliocukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej(...)niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę
Bullioowszem! Nieskromnie powiem, lepsze niż te z certyfikatem. Składniki na ciasto: 40 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej tortowej paczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki na masę: 1 i 1/2 szklanki maku szklanka bakalii: rodzynki, śliwki, morele 120 g orzechów laskowych 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej esencja migdałowa(...)Tłuszcz rozpuścić na patelni/rondlu i dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać mak i chwilę "gotować" na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Wyłączyć i dodać resztę składników, poza białkami. Wymieszać na jednolitą masę i zostawić do ostygnięcia. Na koniec wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować na do grubości 0,5 cm, Wykroić trójkąty i nakładać masę. Zwijać
Karczma Honoriettyprzystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki Sposób wykonania(...)chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna
Pyry na Gaznatychmiast wstawiamy do piekarnika, - nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia. Może się i tak zdarzyć, że nie zastosujemy się do powyższych rad, a ciasto nam wyjdzie :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 gr maki pszennej 250 ml maślanki ( dałam truskawkową ) 110 gr cukru 1/3 szkl oleju 2 jajka esencja waniliowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)roztrzepujemy z cukrem. 3. Do jajek dodajemy następnie olej i maślankę - mieszamy krótko. 4. Teraz dodajemy mąkę przesianą z soda oraz proszkiem do pieczenia. Całość krotko mieszamy. 5. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem, na górze układamy owoce, posypujemy kruszonką i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 180 stop przez 45 -55 min. Źródło blog Smakołyki Bereniki
Gotowanie...to proste !