ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:261/571)

Mini naleśniki dla dzieci BLW 119

wody 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego Jak zrobić mini naleśniki dla dzieci BLW: Zaczynamy od przygotowania składników i sprzętu. Ciasto możecie przygotować w misce ręcznie lub dużo łatwiej w mikserze do koktajli. Najpierw do miski wsypujemy mąkę. Następnie do maki dodajemy olej, mleko i wodę. Potem jajko wybijamy na talerzyk sprawdzając jego świeżość i dolewamy do miski. W kolejnym kroku

Dorota Smakuje
Ciasto jogurtowe. Lekko razowe. Z posmakiem mango... 132

bananelli . Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało się, że kolejny gość ma akurat urodziny i powstał torcik. Na bazie najprostszego jogurtowca... Ciasto wspaniale uniwersalne i niesamowicie pyszne.  Składniki: (keksówka 21/9cm, lub okolice; tortownica/foremka 20cm też jest idealna) 1 1/2 szklanki białej maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 szklanki brazowej maki z proszkiem do pieczenia ( brown self-raising ) 3/4 szklanki(...)160stC. Przygotuj blaszkę/foremkę/keksówkę - wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Do sporej miski wsyp maki i cukier. Następnie wlej jogurt, olej i wbij jajka. Całość wymieszaj dokładnie łyżka, lub krótko mikserem na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek/wyka

Lejdi of the house
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 229

składniki, po czym wyrabiaj około 3 minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży  30 g roztopionego smalcu(...)słodu jęczmiennego  Przygotowanie bułek: Rozpuść w wodzie drożdże. Do miski przesiej mąki, dodaj słód, sól, oliwę, smalec. Dodaj też rozdrobnione palcami pâte fermentée. Wymieszaj wszystkie składniki, i wyrabiaj ciasto około 8 minut. Ponieważ ciasto nie będzie należało do luźnych, polecam zaprzęgnąć robot do roboty. A teraz coś, co pomoże Ci się odstresować. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy

Grahamka, weka i kajzerka
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 168

można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki: ciasto, na 6 foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego

Moniki Smakołyki
Tort Czarny Las 347

wykładamy połowę frużeliny wiśniowej. Następnie kładziemy pierwszą, mniejszą porcję kremu śmietankowego. Nakładamy drugi blat ciasta. Wykładamy resztę frużeliny wiśniowej i drugą, mniejszą porcję kremu. Kładziemy ostatni blat czekoladowego ciasta. Cały tort tynkujemy pozostałym kremem (większa porcja). Boki tortu możemy wygładzić lub ‘oklepać’ go dookoła, tworząc nierówności za pomocą szpatułki. Nie oklepujemy wierzchu tortu. Wkładamy tort(...)tort wiśniami i posypujemy wierzch startą czekoladą.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Frużeliny wiśniowej lepiej nie rozprowadzać po całej powierzchni ciasta czekoladowego. Zostawcie ok 1 cm odstępu od brzegu. Zapobiegnie to przeciekaniu soku z wiśni i pojawieniu się nieestetycznych

Słodki Pomysł
Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym 105

cukier puder do posypania  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 h. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić

Krylowa Kuchnia
Paluchy drożdżowe z makiem 147

Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki o długości około 30 cm. Część ciasta zwinęłam w bułeczki(...)paluchy i bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy i bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Paluchy drożdżowe z makiem By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka kokosowo-owsiane 185

wykrawać kształty. A już na pewno lepsze są niż wszystkie sklepowe ciastka, reklamowane jako zdrowe i pożywne. Idealne do kawy i herbaty :) Ciasteczka kokosowo-owsiane 1 szkl. maki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 1 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych 1 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suchego maku(pominęłam) pół szkl. cukru/ksylitolu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 4 łyżki gorącej wody(...)masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem w misce. Do suchych składników dodajemy mokre, wszystko starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy łyżką niewielkie porcje masy formując ciasteczka (zostawiamy między nimi odstępy). Ciastka pieczemy w temp 180st przez 15 min. źródło przepisu

FitKot
Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem 132

Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej)  2 łyżeczki maku 1 jajo szczypta soli 3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy

AZgotuj!
Cycek teściowej… 791

lekko wymieszać.Wlać na formę do pieczenia.Piec w tem. 180C ok. 40 minut. Po upieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo  kokosowe: 5 białek  ½ szkl cukru 10 dag kokosu     1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec(...)sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.   Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów  rodzynki  2 jasne galaretki Przełożenie placka ;   Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać

Apetyczna babeczka
pączki z masą makową 86

kandyzowana skórka pomarańczowa mak suchy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę(...)oprószoną mąkę stolnicę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową oraz suchym makiem. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Bułki z mąką owsianą 85

owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego . W sklepach(...)wody 1 jajko mak Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco

Ogrodnik w podróży
Przepis na Wigilę: Drożdżowe kapuśniaczki 97

mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią wodą). Masło rozpuszczamy w kąpieli

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 208

mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią wodą). Masło rozpuszczamy w kąpieli

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 113

mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią wodą). Masło rozpuszczamy w kąpieli

Niedzielny kucharz
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 174

inwazja cukinii:) Powstają więc różne wariacje;) Długo tez szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne... Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem

Anioły w kuchni