ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:267/571)

483. Sernik z makowcem, makowiec z sernikiem? 161

jednoporcjowy serniko-makowiec inspiracja Puszysty sernik, z dużą ilością maku... tak to jest to :3  Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj. A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę

More food, love and dreams
Rogaliki domowe z ciasta maślankowo- ziemniaczanego 158

waniliowy 1 jajko do smarowania 2 łyżki maku konfitura Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmieszać z mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto składać w kopertę trzy razy (tak jak ciasto francuskie) i wałkować. Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą(...)formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, po czym odłożyć chwilę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około pół godziny na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
CISTO "PRZYSMAK PIOTRUSIA" 138

CIASTO "PRZYSMAK PIOTRUSIA" Bardzo smaczne, a zarazem łatwe w zrobieniu ciasto, które myślę ze wielu przypadnie do gustu. Składniki: 4-5 dużych jabłek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 4 duże lub 5 mniejszych jajek 3 szklani maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżeczki kakao 3/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Jabłka(...)Wszystko dokładnie razem mieszamy.   7. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka lub bułką tarta, foremki. 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-60 min w temp 180 C 9. Podajemy nasze ciasto posypane cukrem pudrem SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 212

jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki kukurydzianej 1 łyżka cukru (ksylitolu) kruszonka: 75 g masła 75 g mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub  włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami

Stare Gary
Brownie z powidłami (bez mąki) 267

Brownie z powidłami to kolejna propozycja dla czekoladoholików. Wzbogaciłam je o dodatek pysznych powideł śliwkowych. Najlepiej wykorzystać domowe powidła, przygotowywane bez dodatku cukru. Jeśli użyjecie słodzonego

Smakołyki Bereniki
ciasto Rzeszowiak 201

pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Opcjonalnie można ciasto podpiec). składniki na masę orzechową: 350 g orzechów, zmielonych 170 g cukru kryształu 2 białka 120 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy, zalewamy gorącym mlekiem(...)gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy wraz z rodzynkami do masy serowej, delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na maku i orzechach. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 70 -80 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 310

Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej(...)zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło „obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej :) Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak wolicie trochę mniej się „zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/drozdzowe-ciasto-z-nutella-wieniec-z-nutella-yeast-nutella-cake-1170x874.jpg The post Ciasto

Moja Delicja
Placek włoski. 475

Składniki: 7 średnich jabłek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia  i wyłożyć na nią  ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać

O kuchni z uczuciem
pampuchy z jagodami 189

oczywiście w sezonie świeże) 1,5 łyżki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej maki, wsypać sól i cukier, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać chwilę a następnie wlać ostudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 169

Drożdżówki - moja miłość 💓  Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową.  A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie, puszyste i baaaardzo smaczne.  Polecam gorąco!  👌 Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka 75 g masła(...)soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część

Walijskie Pichcenie
Makowiec japoński bezglutenowy 194

Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)miodem. Nie przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto maślankowe z owocami 139

najważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne). Składniki: 1 szklanka maślanki 2 jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe kanapki 262

sera żółtego Dodatkowo: Mak do posypania Jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć(...)misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać makiem.      Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut

Fabryka pomysłów
wiosenny murzynek (bez jajek) 150

domowy murzynek. Ciasto uwielbiany chyba przez wszystkich. A tym razem mam dla Was wersję kryzysową- na wypadek, gdyby zabrakło jajek. Bez nich ciasto też się uda! *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 2 i 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki budyniu ( 2 opakowania) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki(...)suchego patyczka.  Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć z ognia. Mieszać aż całość będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Polać wystudzone ciasto. Można dodatkowo udekorować cukrowymi ozdobami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Murzynek ze sliwkami 186

dworze szaro, buro i chcecie poprawić sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczęścia potrzebne będą śliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego(...)ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie cały czas mieszając , dodajemy po jednym żółtku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie łączymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.  Wstawiamy formę do nagrzanego

Różne smaki w kuchni