ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:258/571)

Chałka 126

wyrobić gładkie ciasto, podsypując (150g)mąką by nie było zbyt klejące. Delikatne niezbite ciasto odstawające od ścianek, wyrabiać przez 5 minut na blacie.  Ciasto ponownie włożyć do miski na około 1,5 w tym czasie należy odgazowywać ciasto - wbijając w nie pięść Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na 2 części. Kazdą cześć podzielic(...)kawałków - uformować z nich wałki i zapleść. Chałkę wyłożyć na blachę, odstawić do wyrośnięcia około 30 minut. Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem.Posypać kruszonką- w moim przypadku/ makiem, sezamem.  Piec w 180*C przez około 30 minut

Garnkowe fanaberie
Ciasto Makowa Panienka 139

Ciasto makowa Panienka to przepyszne połączenie makowego biszkoptu z delikatną budyniową masą z dodatkiem galaretki. Polewa z białej czekolady sprawia że ciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku 1/2 szklanki oleju(...)szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej

Blog kulinarny S9.PL
Muffiny cytrusowe z makiem ala babki wielkanocne 191

Czym innym jest muffinka jak nie małą wersją babki Może moje muffiny cytrusowe z makiem nie są tak wymagające i czasochłonne jak prawdziwe babki wielkanocne

sierotka maRysia w kuchni
KARPATKA 138

Pyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie Składniki: 13 dag masła 260 ml wody 18 dag maki 5jajek szczypta soli   Bita śmietana   0,5 litra śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy

RAROSSA
Delikatne ciasto z porzeczkami 217

dalszy pozbywania się owoców, więc i ciasta będą z owocami. Dzisiaj kolejny przepis z jednej z gazet   na wspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Do przepisu wykorzystałam mrożone porzeczki. Składniki na formę z kominem: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 300 – 400g świeżych lub mrożonych owoców(...)cukier, cukier waniliowy i żółtka. Gdy piana będzie lśniąca i puszysta wlać olej i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem, na wierzch wyłożyć owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić

Na słodko lub wytrawnie
Tarta owocowa bez cukru 139

temu będziecie mieli zapas ciasta schowany w zamrażalniku na kolejny deser. Mrożone ciasto można przechowywać do trzech miesięcy, choć jestem przekonana, że nie będzie tyle leżało ;). Tarta owocowa bez cukru [feast_advanced_jump_to] 🍓 Smak lata Wszelkiego rodzaju tarty to nasze ulubione ciasta, szczególnie letnią porą. Tego rodzaju ciasta nie mogą się nie udać. Kruche ciasto jest łatwe i szybkie(...)Instrukcje Przygotowanie ciasta Do miski miksera odmierzyć mąki, dodać erytrol, proszek do pieczenia, pokrojona w kostkę masło oraz jajka. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub dłużej. Z podanej ilości otrzymamy ciasto na dwie tarty

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebki Do Święconki 174

posmarowania chlebków mak do obsypania 1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia ) 2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy go do miski i całość zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę roztp. masła bądź margaryny lub oleju. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy(...)jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30 min. 4. Kiedy chlebki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy makiem i nacinamy ostrym nożykiem.  Pieczemy w 210 stop przez

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka krucho- drożdżowe. 142

Zapraszam  na  funapage firmy na fb: https://www.facebook.com/tupperwarepolskaoficjalnyprofil?fref=ts oraz do odwiedzenia strony Tupperware: http://www.tupperware.pl/ SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 125 g margaryna 125 g smalec mak  do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag cukier kryształ - 0,5 szkl 1,5 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli jajko do posmarowania ciasteczek PRZYGOTOWANIE: W misce rozetrzeć robotem(...)smalec, posiekać z mąką .  W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciastoCiasto pokroić na kilka  małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 201

teraz uprzedzam - słowo niemal jest tutaj kluczowe. Bo szarlotka obiektywnie dietetyczna nie jest, ale stosunkowo jak najbardziej. W porównaniu do większości ciast na blogu, to jest niemal bezgrzeszne. A żeby jeszcze bardziej je odchudzić, można zamiast maki pszennej zwykłej użyć pełnoziarnistej, która zresztą była podana w oryginalnym przepisie, a której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA PIEGUSKA 201

ucieramy z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka. Miksujemy.Pomały wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania składników. Formę smarujemy masę, oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto, pieczemy do suchego patyczka ok 40 minut

Z Majeczką w kuchni
Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny 176

Babka drożdżowa z makiem, którą przedstawiam Wam dzisiaj jest aż potrójnie cytrynowa. Nie dość, że do ciasta dodałam skórkę z cytryny i przygotowałam cytrynowy lukier do jego polania, to jeszcze nasączyłam babkę syropem cytrynowym. Dzięki temu ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i smakuje wspaniale na drugi, a nawet trzeci dzień po upieczeniu. Wiem, wiem, do Wielkanocy jeszcze chwila(...)Zerknij na inną babkę cytrynową . Lubisz desery cytrynowe, ale niekoniecznie masz ochotę na babkę? Spróbuj cytrynowych whoopie pies albo tarty z kremem cytrusowym i bezą . Artykuł Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy. 69

troche inny sposób. Te pieczone w piekarniku są rewelacyjne i można wykorzystać do ich zrobienia różnych dodatków. Tym razem zrobiłam je o smaku pizzy. SKŁADNIKI: 1 szklanka maki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka suchych drożdży około 100 ml letniej wody pieprz do smaku łyżeczka oregano 2 łyżki startego parmezanu 4 listki bazylii 10 – 12 koktajlowych pomidorków kilka(...)przesiać mąkę, dodać do niej szczyptę soli, jajko i drożdże. Chwile wymieszać i ciągle mieszając dolewać do miski wodę. Ilość wody zależy od jakości maki, dolewać ja powoli i w razie potrzeby zwiększyć jej ilość. Ciasto ma być gęste ale lejące. Ciasto doprawić pieprzem, oregano i dodać starty parmezan. Do gotowego ciasta dodać ulubione, lub podane w przepisie dodatki dodatki

Pani M - kuchnia smakowita
NALEŚNIKI BUDYNIOWE – REWELACYJNY PRZEPIS 85

DUŻEJ MISKI. NASTE PNIE DODAĆ SZCZYPTĘ SOLI ORAZ CUKIER Z WANILIA. CAŁOŚĆ WYMIESZAĆ I DODAĆ JAJKA. JAJKA ZA POMOCĄ ŁYŻKI LUB MIKSERA POŁĄCZYĆ Z MAKA I POWOLI DODAWAĆ MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM CIASTO MA BYĆ RÓWNO WYMIESZANE I BEZ GRUDEK, O RZADKIEJ KONSYSTENCJI. GOTOWE CIASTO ODSTAWIĆ NA 15 MINUT NA BOK. NA ROZGRZANEJ PATELNI ROZPROWADZIĆ MAŁA ILOŚĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Najlepszy piernik błyskawiczny 87

pół godziny, aby stężała.   [caption id="attachment_8636" align="aligncenter" width="684"] Najlepszy piernik błyskawiczny[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Seromakowiec (Seromak) Makowiec Na Biszkopcie Babka Zebra Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Babka Piaskowa Artykuł Najlepszy piernik błyskawiczny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Skórka pomarańczowa kandyzowana 127

roku, tak i w tym obiecywałam sobie, że nie będę dużo piec ;) Ale nie byłabym sobą, więc do podstawowych dwóch ciast- sernika i snikersa, na pewno dołączy makowiec. O ile w mak mielony się zaopatrzyłam, tak o skórce pomarańczowej nie pomyślałam. Nie planowałam już żadnych zakupów większych, więc postanowiłam, że skoro 2 kg pomarańczy jest w domu

Kuchnia w czekoladzie