ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:257/571)

PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1362

Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury. Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi. Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu. Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą(...)kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut. MASA: Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy

Ostra na Słodko
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 88

tego przepisu. Całość zapieka się około 4-5 minut i gotowe. Dla mnie wygrała wersja w panierce z mąki i bułki tartej, Adasiowi smakowała bardziej ryba w cieście. Mąż i Córka również byli w teamie chrupiąca panierka nr 1. W każdym razie wybór pozostawiam Wam. Możecie spróbować obu wersji.  Taka rybka z tzatzikami(...)inna ulubiona ryba) - użyłam mrożonych sól i pieprz do smaku DO WYBORU: SKŁADNIKI NA PANIERKĘ I: 2 jajka roztrzepane kilka łyżek maki pszennej kilka łyżek bułki tartej LUB  SKŁADNIKI NA PANIERKĘ II,  CZYLI CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką 177

Dynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży, • 1 płaska łyżka cukru, • 1 płaska łyżeczka soli

Leśny Zakątek
Babka z makiem 188

Szybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada.  Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty.   Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie.        Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie(...)cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.  Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam

Takie tam pichcenie
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 181

średnicy 25 cm: 170 g miękkiego masła , 170 g brązowego cukru , 1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru(...)Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem.  Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Figa z makiem 123

Biszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami, biszkoptami i galaretką - pyszne połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach(...)leśnych itp.) 120 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 45 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę

Na Ciasteczkowych Papierach
Czas na piknik 158

gruby. Do tego prosty, ale smaczny sos pomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne. Pizza skladniki na ciasto 250ml letniej wody 7g suchych drozdzy 1 lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli 350g maki pszennej typ 550 (ja dalam 200g maki pszennej i 150g maki pszennej razowej) 1 lyzka oliwy z oliwek wykonanie: Drozdze rozrabiamy z lyzeczka cukru

Przysmaki Karolki
Ciasto kokosowo-cytrynowe 148

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami

AleTorcik
Domowe kajzerki z makiem 140

łyżeczki cukru,  40g masła,  białko,  mak do posypania.  Wykonanie Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować(...)kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut.  Piec około 15-17 minut

Z miłości do słodkości
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 182

razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej(...)jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami. Masę makową zmiksować z biszkoptami, dodać śmietanę i dosłodzić stewią do smaku(masa powinna być dość słodka). Całość dokładnie wymieszać. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej

FitKot
Rogale śniadaniowe 262

jajko+1żółtko 1 op. suchych drożdży mak - do posypania Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, uderzyć pięścią, by je odgazować(...)środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia  wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.59 131

kropli) 3/4 łyżeczki soli nadzienie: konfitura lub dżem  truskawkowy kruszonka: po 30 g maki, masła i cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie  składniki  mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków.  Z każdej formujemy placuszek, nakładamy(...)Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 st.C. Kiedy piekarnik  się  nagrzeje wkładamy blaszkę.  Bułeczki można posmarować jajkiem lub maślanką i posypać kruszonka czy makiem lub sezamem. Pieczemy je aż się ładnie zrumienia ok 20-30 minut w zależności od piekarnika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowo-makowy z masą adwokatową 169

cuda, które dostałam od creativemagazine.pl. Na kolejny ogień poszły wiórki kokosowe i mak mielony Back Mit. Powiem szczerze, że mak podbił moje serce. Tak jak pisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę, ale mąż się skusił(...)wiórek kokosowych KRESTO 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka maku Back Mit 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA ADWOKATOWA pół litra mleka 5 żółtek 1 kopiata mąki ziemniaczanej 3 kopiate łyżki mąki zwykłej 1 cukier wanilinowy pół szklanki cukru 1 kostka margaryny

Gotuję Testuję
Ciasto makowe z kremem, truskawkami i galaretką-Makowa Panienka+FILM 131

rewelacyjne, bardzo pyszne ciasto makowe z kremem,galaretką i truskawkami-Makowa Panienka. Ciasto robi się bardzo łatwo, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.   Sezon na truskawki w pełni, więc gorąco zachęcam do jego przygotowania, jednak wspaniale smakuje też z malinami czy jagodami. Zapraszam też na film, a w nim przygotowanie tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI *przepis(...)następnie dodajemy stopniowo cukier miksując do jego rozpuszczenia. Dodajemy 6 żółtek-miksujemy. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i suchy mak. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę wykładany papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto, ktore musi sie udac 193

galaretka ani troche sie nie sciagnela? By zachowac twarz przed goscmi upieklam ciasto, ktore znam od lat i ktore zawsze sie udaje. Tak sie zlozylo, ze na blogu go jeszcze nie umiescilam wiec teraz nadrabiam zaleglosci. Skubaniec skladniki 1 kostka margaryny 5 zoltek 0,5 kg maki pszennej 0,5 szklanki cukru(...)cukier waniliowy 1 maly proszek do pieczenia do piany: 5 bialek 1,5 szkanki cukru kwasne owoce wykonanie: Z miekkiej margaryny, maki, zoltek, cukru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrabiamy kruszonke. Na posmarowana tluszczem blaszke do ciast wykladamy prawie cale ciasto. Zostawiamy doslownie 3 garscie na posypke. Nastepnie ukladamy warstwe owocow. W moim przypadku jest to agrest ze sloika

Przysmaki Karolki