ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:256/571)

Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 269

kolor. Czasem posypywano je makiem albo kminkiem. Kapuśniaczki smakują i na zimno i na ciepło. Przepis Pani Balbiny Borowskiej ze Starego Dzikowca został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy nieco grubiej niż na pierogi (około 3-4 mm), szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz. Brzegi ciasta zbieramy do środka, ściskamy i zlepionym miejscem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kapuśniaczki

Trzeci talerz
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 220

feta ewentualnie pieprz do smaku na wierzch: do posmarowania roztrzepane żółtko lub mleko sezam, czarnuszka lub mak na posypkę Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia(...)doprawić do smaku mielonym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Uformowane układać na papierze

Przepisy na domowy ser i chleb
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 210

serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce(...)ściereczką i zostawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Gdy rozczyn wyrośnie całość mieszamy z cukrem waniliowym i solą. Zagniatamy dodając żółtka, na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe bułeczki z mięsno-pieczarkowym nadzieniem 107

mieloną bazylią (również pozostawiamy wolne miejsce przy krawędzi). Zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki. Każdy plasterek skręcamy, smarujemy masłem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi: Ciasto bardzo dobrze się wałkuje. Ja miałam dużo farszu – około 400 g pieczarek i dwie pojedyncze duże piersi kurczaka. Przy składaniu trochę

Smaki Na Talerzu
Sofia ma 4 lata! I torcik czekoladowo-karmelowy... 141

blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Do sporej miski wsyp 125g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), 125g drobnego cukru i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodaj 125g bardzo miękkiego masła lub margaryny do pieczenia i wbij 2 jajka. Całość zmiksuj na gładka, kremowa masę. Jeśli ciasto wydaje się za gęste wlej 1 łyżkę mleka i zmiksuj całość jeszcze(...)możliwości i modyfikacji wydaje się nie mieć końca ( klik ,  klik ,  klik ), więc Sofijkowe ciasto dostało do towarzystwa czekoladę i karmel...  TORCIK : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj 2 foremki/tortownice 18cm lub 20cm (wyłóż papierem do pieczenia). Wsyp do miski 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), a następnie odejmij 2 czubate łyżki i dopełnij czekolada

Lejdi of the house
Pizza z "byle czym" 166

kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza  z "byle czym" około 40 dag maki pszennej białej 10 dag mąki kukurydzianej 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody ścinki  (drobne(...)pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodaj pozostałe składniki ciasta (sól, mąkę kukurydzianą)i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je  w lodówce do nastepnego dnia.  Podziel ciasto na małe kulki wielkości odpowiedniej do tego jakiej wielkości chcesz mieć pizzę

Gotuj Sam!
Ciasta świąteczne 224

ciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy(...)kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino do ciasta na świątecznym stole

królestwo garów
ciasto pijak 87

dorosłych. składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki wody 1 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia ciasto bezowe: 1 szkl białek szczypta soli 1 szkl cukru 150 g suchego maku 150 g kokosu krem: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żóltka 200 g masła(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Wyjąć, wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier. Do gładkiej, lśniącej piany delikatnie wmieszać mak i kokos. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok 25 minut. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier. W 1/2 szkl mleka rozrobić żóltka oraz obie mąki

6niebo
Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)... 112

Przepis ze strony Paul Hollywood . Składniki: (blaszka 20/20cm, czyli okolice 9-12 porcji) na ciasto 70g niesolonego, miękkiego masła 120g drobnego cukru 2 średnie jajka 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny(...)puszysta. Dodaj jajka i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj makę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, lemon curd i mleko i dokładnie wymieszaj drewniana łyżka na w miarę gładkie ciasto. Wylej do blaszki, wyrównaj i piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka. Wymieszaj cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce

Lejdi of the house
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 124

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Murzynek ze sliwkami 220

poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego 5 jaj 100 g masla(...)ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.  Wstawiamy formę do nagrzanego

Słodkości i nie tylko
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 134

suszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mak do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić   i podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek(...)pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto miodowe z masą serową 159

jajka 2 łyżeczki  sody przyprawa do pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny  3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowa rolada 86

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z

Moja Delicja
Proste ciasto z konfiturą jagodową 256

Proste ciasto - baza, które można dowolnie wzbogacić, nie tylko dżemami, konfiturami, także świeżymi bądź suszonymi owocami, dodać mak, sezam, kakao, tartą marchewkę, przełożyć puszystym kremem czy kajmakiem. Wspaniale smakuje też bez dodatków lub np. z  esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy! Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne

Zasmakuj Kuchni