Przepis ze strony Paul Hollywood . Składniki: (blaszka 20/20cm, czyli okolice 9-12 porcji) na ciasto 70g niesolonego, miękkiego masła 120g drobnego cukru 2 średnie jajka 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny(...)puszysta. Dodaj jajka i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj makę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, lemon curd i mleko i dokładnie wymieszaj drewniana łyżka na w miarę gładkie ciasto. Wylej do blaszki, wyrównaj i piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka. Wymieszaj cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce
Lejdi of the housemąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLenypoprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego 5 jaj 100 g masla(...)ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego
Słodkości i nie tylkosuszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mak do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek(...)pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejajka 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg
W kuchennym oknie EwyDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja DelicjaProste ciasto - baza, które można dowolnie wzbogacić, nie tylko dżemami, konfiturami, także świeżymi bądź suszonymi owocami, dodać mak, sezam, kakao, tartą marchewkę, przełożyć puszystym kremem czy kajmakiem. Wspaniale smakuje też bez dodatków lub np. z esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy! Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne
Zasmakuj KuchniPijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury. Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi. Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu. Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą(...)kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut. MASA: Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy
Ostra na Słodkotego przepisu. Całość zapieka się około 4-5 minut i gotowe. Dla mnie wygrała wersja w panierce z mąki i bułki tartej, Adasiowi smakowała bardziej ryba w cieście. Mąż i Córka również byli w teamie chrupiąca panierka nr 1. W każdym razie wybór pozostawiam Wam. Możecie spróbować obu wersji. Taka rybka z tzatzikami(...)inna ulubiona ryba) - użyłam mrożonych sól i pieprz do smaku DO WYBORU: SKŁADNIKI NA PANIERKĘ I: 2 jajka roztrzepane kilka łyżek maki pszennej kilka łyżek bułki tartej LUB SKŁADNIKI NA PANIERKĘ II, CZYLI CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli
Słodko-Słony Świat IlonyDynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży, • 1 płaska łyżka cukru, • 1 płaska łyżeczka soli
Leśny ZakątekSzybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie. Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie(...)cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam
Takie tam pichcenieśrednicy 25 cm: 170 g miękkiego masła , 170 g brązowego cukru , 1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru(...)Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem. Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około
Codzienna kuchnia niecodziennaBiszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami, biszkoptami i galaretką - pyszne połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach(...)leśnych itp.) 120 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 45 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę
Na Ciasteczkowych Papierachgruby. Do tego prosty, ale smaczny sos pomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne. Pizza skladniki na ciasto 250ml letniej wody 7g suchych drozdzy 1 lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli 350g maki pszennej typ 550 (ja dalam 200g maki pszennej i 150g maki pszennej razowej) 1 lyzka oliwy z oliwek wykonanie: Drozdze rozrabiamy z lyzeczka cukru
Przysmaki KarolkiPuszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami
AleTorcikłyżeczki cukru, 40g masła, białko, mak do posypania. Wykonanie Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować(...)kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. Piec około 15-17 minut
Z miłości do słodkości