ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:264/571)

Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 185

utworzą się bąbelki).  Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz

moj przepis na
Róże karnawałowe 130

tego samego ciasta co na faworki możemy zrobić śliczne róże karnawałowe. Będą pięknie prezentowały się na stole.  Składniki : * 30dag maki pszennej  * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu  * szczypta soli * cukier puder  * twarda marmolada różana * olej bądź smalec do smażenia  Przygotowanie : Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus

Magiczne Życie Marty
Torcik biało-czerwony wg Ewy Wachowicz 177

Składniki: ciasto 2 jaja 100 g cukru pudru 50 ml oliwy z oliwek 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 650 g słodkiej śmietany 22% 200 g śmietany kremowej 30% 1/2 arbuza 6 łyżeczek żelatyny 100 g cukru Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier puder, wymieszać dolać oliwę z oliwek, wyrobić na gładką i lśniącą(...)masę. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy 22 cm lub 26 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremową ubić, dodać cukier. Do śmietany 22% energicznie wmieszać tężejącą żelatynę i stopniowo dodawać

Pychotkaaa
Korzenne ciasto z jabłkami 133

jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia  mmmmm  Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu(...)cukrem na puszystą masę , dodać olej i przesiać wszystkie pozostałe składniki.  Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25.  Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka

Malinowa Kawiarenka
Makowe naleśniki z serem i granatem 156

Cieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien  na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne(...)już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Składniki na ok 8 szt Czas przygotowania: 40 min   Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego)  otarta skórka z 1/2 cytryny 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie  250 g twarogu

Słodki Kompromis
Rogale "prawie" Marcińskie 158

wyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu(...)Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie

Smakołyki Asi
KARPATKA 329

kostki masła ¾ szklanki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie: W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając ok 3 minut. Ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po 1 jajku, miksować.Na koniec dać proszek(...)pieczenia i sól, wymiksować.Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować na dwie duże blachy,piec na rumiano ok 25 minut.  Masa: Połowę mleka i cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem

Z Majeczką w kuchni
Kremówka 124

którego dajemy żółtka, całe jajko i obie mąki. Miksujemy, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z makami i jajkami i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia, jeszcze ciepły wykładamy na jeden płat ciasta. Przykrywamy następnym i wstawiamy do lodówki. U mnie kremówka przed podaniem w lodówce stała całą noc. Przed podaniem górę posypujemy cukrem pudrem (moje

kruche babeczki
Bułki cebulowe z makiem 166

łyżeczki soli - 1 cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko małe - mak do posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z całą ilością oleju. Wystudź. Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże, sól, wodę i wystudzoną cebulę (razem z olejem). Wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  lub przykryj folią(...)spożywczą i odstaw na noc do lodówki do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podziel na 5 sztuk. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Bułki piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C (bez termoobiegu). Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego

CookYourself
Kruche ciasteczka i kilka słów na Nowy Rok 112

kruche ciasteczka . Tym razem kruche ciasteczka (piszcie jeśli potrzebujecie przepisu) posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka i posypywałam sezamem , makiem lub układałam na nich wzór z migdałów czy też orzechów. Do orzechowych dodałam do ciasta trochę zmielonych orzechów co niewątpliwie wzbogaciło je smakowo ale też pod względem odżywczym. Na pewno je powtórzę, bo były bardzo smaczne, chrupiące

Gotuj Sam!
Bialystoker zwany białym 283

której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano, ale gdzieniegdzie można je jeszcze kupić. Od moich cebulaczków różnią się wyglądem i dodatkiem maku, który zresztą jest w przepisie opcjonalny. Bialystoker , a właściwie bialystoker kuchen (czyli "białostockie ciasto") był swego czasu bardzo popularny w Nowym Jorku (*) , gdzie trafił wraz z żydowskimi imigrantami na początku XX wieku. Można więc powiedzieć

Gotuj z Misiem
Makowe gwiazdki z cynamonowym kremem mascarpone. 146

samo smakują. Polecam podać z filiżanka aromatycznej kawy. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku Na krem: 25 dag serka mascarpone 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu 2 płaskie łyżki cukru pudru Dodatkowo: mąka

Izabelawkuchni
Kruche ciasto z jeżynami 170

orkiszowa) 200 g masła 100 g cukru pudru ( u mnie ksylitol) 3 żółtka Składniki na kruszonkę: 150 g maki krupczatki 75 g masła 90 g cukru pudru Dodatkowo: 500-1000 g jeżyn   2 łyżki bułki tartej   Wykonanie: zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 185

łyżeczki mąki ziemniaczanej - 40g orzechów (lekko rozdrobnionych) Mak zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Masło stopić, dodać do niego łyżkę miodu, odstawić. W misie miksera umieścić mak, rozkręcić go z ksylitolem lub cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i dokładnie wymieszać. Na końcu dodaję pianę ubitą na sztywno z białek i rozdrobnione orzechy tak, by były wyczuwalne kawałki, lubimy(...)masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
brokuł z anchois bez soli 205

wody Wykonanie Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Dodać wodę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki Składniki 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. wody 3 jajka szczypta soli 2 szkl. maki razowej orkiszowej 0,75 szkl. mąki pszennej Wykonanie Jajka miksować i dodać do nich wodę z mlekiem. Następnie dodawać mąki wymieszane

w mojej kuchni
Francuskie rurki nadziewane 185

szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa   2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie  ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie na tarce trzemy masło i drożdże, dodajemy śmietanę i wszystko zagniatamy. Ciasto zakręcamy w folię

Niezły Młynek