Mówię Wam, nikt się nim nie oprze, są obłędne! Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 90 g masła 100 g cukru szczypta soli 125 g mąki pszennej 125 g maki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka kakao Owocowe nadzienie: 250 g borówek amerykańskich 150 g moreli 15 g cukru 10 g mąki ziemniaczanej
Kulinarne przygody Gatitynazywa się to prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Jednak dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy * 5 dkg drożdży * szczypta soli * do 1 kg mąki - mi wystarczyło 70 dkg ... * jajo lub dwa jajeczka * 1/2 szkl. wody ciepłej * mak Zrobiłam zaczyn z drożdży(...)buraka na jarzynówce, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajeczka, mąkę najpierw ostrożnie, sól i sypnęłam maku tak ok 1/4 szkl - niekoniecznie mak trzeba dodawać jakby co :) W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody. Zagniotłam wszystko porządnie. Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze....!!!!! toż ci zagadka :D Za pierwszym
Pieprzyć z Fantazjąroli głównej śliwki... moja miłość Zapraszam na małe co nieco Ciasto ze śliwkami i bezową pianką SKŁADNIKI: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) Ciasto: 3 żółtka ¾ szklanki cukru 15g cukru waniliowego ¾ szklanki kwaśniej śmietany 18% 1,5 szklanki maki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE
Pyry na Gaztutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;) Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem(...)łyżki – mak – 0,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy. W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze
Ostra na Słodkomąki pszennej razowej, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, ponadto: 1 jajko do posmarowania ciasta, 30 – 40 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, solą, 200 ml ciepłej wody i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczyny dodajemy pozostałą część mąki
Moniki Smakołykiuwielbiam kawę ale po za nią uwielbiam kokos. Takie połączenie jest dla mnie chwilą kiedy mogłabym rzec "chwilo trwaj" :) Pokusiłam się i przygotowałam bardzo proste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne. Kokosowiec z nutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)czarnej porzeczki Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki 0,5 szkl. oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia owoce jakie kto chce--u mnie brzoskwinie i jabłka aromat 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie(...)przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja do części masy dodałam kakao. Na wierzchu poukładać owoce . Posypać cukrem pudrem,który po upieczeniu da taka ładna chrupiący wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 40 do 60 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.U mnie z podwójnej porcji. --torta bianco e nero in 1 ora..-- ... Ingredienti
w mojej kuchniutworzą się bąbelki). Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz
moj przepis nautworzą się bąbelki). Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz
moj przepis natego samego ciasta co na faworki możemy zrobić śliczne róże karnawałowe. Będą pięknie prezentowały się na stole. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu * szczypta soli * cukier puder * twarda marmolada różana * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie : Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus
Magiczne Życie MartySkładniki: ciasto 2 jaja 100 g cukru pudru 50 ml oliwy z oliwek 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 650 g słodkiej śmietany 22% 200 g śmietany kremowej 30% 1/2 arbuza 6 łyżeczek żelatyny 100 g cukru Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier puder, wymieszać dolać oliwę z oliwek, wyrobić na gładką i lśniącą(...)masę. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy 22 cm lub 26 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremową ubić, dodać cukier. Do śmietany 22% energicznie wmieszać tężejącą żelatynę i stopniowo dodawać
Pychotkaaajeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia mmmmm Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu(...)cukrem na puszystą masę , dodać olej i przesiać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25. Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka
Malinowa KawiarenkaCieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne(...)już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Składniki na ok 8 szt Czas przygotowania: 40 min Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego) otarta skórka z 1/2 cytryny 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie 250 g twarogu
Słodki Kompromiswyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu(...)Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie
Smakołyki Asikostki masła ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie: W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając ok 3 minut. Ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po 1 jajku, miksować.Na koniec dać proszek(...)pieczenia i sól, wymiksować.Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować na dwie duże blachy,piec na rumiano ok 25 minut. Masa: Połowę mleka i cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem
Z Majeczką w kuchni