łyżeczka - 5 ml) Jak zrobić ciasteczka z pestkami słonecznika? Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem, dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Mak można pominąć, ale z nim ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące. Do ciasta dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść, po czym zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto podzielić
Gotuj w domuformując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak
Gotowanie...to proste !duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy
e-PrzepisyKulinarneRogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki
Blog z ApetytemSerniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i
Healthy food explorerDostałam ten przepis od koleżanki z pracy, a jadłam ten makowiec na jej pożegnaniu jak odchodziła na emeryturę. Makowiec tak mi smakował że przepis musiałam wypróbować
Moje Małe Czarowanietosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz inne pij na zdrowie! Niezależnie
Zasmakuj Kuchnigram maku 1 łyżka oliwy 350 ml wody 1,5 łyżeczki soli Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać. Dodać aktywny zakwas, oliwę i połowę wody. Zarobić ciasto ręką, w dolewając stopniowo resztę wody. Ilość wody jest orientacyjna. Ciasto powinno być jednolite i nieklejące, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub podsypać mąką
Czerwony GupikMasę biszkoptowo-piernikową przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę do wystudzenia
Kuchnia u KrysiTaki makaron może być od razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce. Składniki: ok 1,5 szklanki maki 2 jajka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Będzie dośc cieżkie i twarde. Ugniatamy długo,aż osiągnie jednolitą konsystencje i elastyczność. Ciasto przykrywamy ściereczką na kilka minut aby odpoczęło. Ciasto wałkujemy bardzo
Życie zaczyna się w kuchnigram maku 1 łyżka oliwy 350 ml wody 1,5 łyżeczki soli Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać. Dodać aktywny zakwas, oliwę i połowę wody. Zarobić ciasto ręką, w dolewając stopniowo resztę wody. Ilość wody jest orientacyjna. Ciasto powinno być jednolite i nieklejące, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub podsypać mąką
Czerwony Gupikprzesianej mąki dodać pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, skórkę otartą z pomarańczy (przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć) oraz mak. 2) Składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, powycinać ciasteczka (żeby uzyskać podobny
Fitsweet.meżeby powstał na rulonik. Odciąć ciasto i ponownie wszystko powtórzyć, aż całe ciasto wykorzystamy. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć wałek ciasta z nadzieniem. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem lub makiem. Teraz już można pociąć na 4 cm paszteciki. Każdy pasztecik odciągnąć od drugiego, żeby się nie stykały. Nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńmąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe. Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40 min. w 200 st.C. Odstawiamy do wystudzenia i następnie odcinamy pokrywkę, wydłubujemy środek i mamy chlebki. ...Rano dla szczelności smarujemy rozbitym jajkiem
chleba naszegoBlueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu … Przeczytaj cały artykuł Post Jak upiec makowiec… pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerformując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min. Podaje okraszone skraweczkami i cebulką
Gotowanie...to proste !Słodkie,bakaliowe,rozpływające się naleśniki.Wypełnione makiem i serem ,polane klarownym sosem czekoladowym.Mniam...Wiem ,że to jeszcze nie czas na " mak " , ale musiałam się skusić na cos tak pysznego i słodkiego.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~ 15dag.mąki 2 jajka żółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.mas
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin Blognastępnie dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Gdyby jajka były bardzo duże to dodać o jedną płaską łyżkę maki więcej. Mango obrać i pokroić w kostkę. Na koniec dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby po wylaniu na patelnię tylko lekko się rozlało. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
Kuchnia Pokoleńciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś
Domowa cukiernia Ewyłyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła cukier puder pół szklanki aromat rumowy
PychotkaaaDo świąt jeszcze ponad miesiąc ale zapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona
Gotowanie moimi oczamiPrzepis podpatrzony tutaj . Zapraszam ! Składniki na tortownice 24 cm: 800 gr dyni 100 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka miodu ( dałam tyle gdyż ciasto jest już dla mnie wystarczająco słodkie ) 150 gr cukru 180 gr maki kukurydzianej 3 duże jajka ( te 3 jajka spore w zupełności wystarczą ) 1 duża pomarańcza ( dwie pomarańcze to by było stanowczo za dużo, smak
Gotowanie...to proste !Cukier i jaja miksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego
Z Kuchni Do Kuchnimiałko. Po ostygnięciu wyrabiamy z jajkiem i rozgniecionym gotowanym ryżem na jednolita masę. Doprawiamy odrobiną cukru i soli do smaku. Dodajemy tyle maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie). Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony
Kuchnia po mojemuPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną
Pink Envelopesicie. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać startą cebulę, wbić jajko i doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na ciasto: - 250 g mąki - 120 g margaryny - 1 żółtko - 2 łyżki cukru pudru - szczypta soli Wszystkie składniki połącz ze sobą, uformuj kulę i
Zdrowie na języku :PKolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ... Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklana cukru 2 szklanki zsiadłego mleka 3 szklanki maki tortowej 1 kostka margaryny 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnego dżemu kilka ząbków pokruszonej czekolady Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać jajka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazwala z nóg przynajmniej w naszym rejonie.A my mamy jeszcze tyle pomysłów na wykorzystanie ich. Cóż mimo to jak tu się nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste...takie lubię;))) Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka borówek, Wykonanie; Jajka ubijać mikserem z cukrem około
Anioły w kuchniodstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe
Apetyczna babeczkaskórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień pieczenia
Kulinarne przygody GatityWiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli 7 - 8 połówek suszonych pomidorów
Kulinarne przygody Gatitywymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lekko formy ( można także wysypać ją mąką lub otrębami, silikonowej nie trzeba) i dokładnie "ubić" ciasto oraz wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Posypać ulubionymi ziarnami - u mnie mak , który uwielbia moja Córcia, lekko skropić wodą , by ziarna lepiej się trzymały i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec w nagrzanym
Smaczne Zdroweroztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bajgli Sezam,czarnuszka lub mak, co kto lubi Przygotowanie: Podgrzewamy mleko w garnku i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Nie gotujemy! Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy drożdże. Mieszamy. Mąkę i sól przesiewamy i dodajemy do zaczynu. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto(...)momentu, w którym będzie odklejało się od rąk. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 godz aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, gotujemy wodę do zaparzenia bajgli ciasto dzielimy na równe kulki. W każdej kulce robimy dziurkę i nawijając na palec obracamy i formujemy bajgla. Włączamy piekanrik Wrzątek przelewamy do głębokiego talerza lub mieseczki
Luźna Kuchnia