ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:274/571)

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami 109

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek. Składniki: Ciasto ucierane : 25 dkg margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao 5 dkg rodzynek Masa kokosowa: 20 dkg kokosu 12 dkg margaryny pół szklanki mleka pół szklanki cukru

Kuchnia u Bietki
Brownie orzechowe 196

Co powiecie na pyszne połączenie czekolady i orzechów laskowych, zamknięte pod postacią brownie? Brownie orzechowe to właśnie dwa powyższe elementy, wzbogacone o typowe składniki w tego

Smakołyki Bereniki
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 133

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy, chłodzimy i podajemy lub zawijamy w ciasto i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 602

mojej przyjaciółki przygotowałam coś specjalnego i mam nadzieje, że trafiłam  dziesiątkę, smaki wyraziste a zarazem delikatne Składniki: ciasto 14 żółtek 8 białek 160 g cukry 160 g mąki uniwersalnej 40 g maki ziemniaczanej 4 łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru(...)cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim

Niezły Młynek
Bułki do odrywania z garnka żeliwnego 142

Samo ciasto jest dość luźne, i trochę klejące przy wyrabianiu, ale dzięki temu potem w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza, a samo ciasto jest puszyste. Sprawdźcie listę składników i pieczemy ;-) SKŁADNIKI: - 1 paczka drożdży instant - 400 g maki pszennej tortowej + 50 g do podsypywania - 2 jajka rozmiar L + 1 żółtko (do smarowania) - 4 łyżki miodu - 230 ml mleka - 2 łyżki(...)Mąkę przesiej przez sito. Dwa jajka roztrzep trzepaczką. W garnuszku z mlekiem rozmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut (powinna się na powierzchni wytworzyć minimalna pianka). Zacznij zagniatać ciasto, do mąki dodaj mleko z drożdżami, sól, podgrzany płynny miód, i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto, tak jakbyś chciał je napowietrzyć. Ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiana, dzięki temu uwalnia się gluten

SMYKWKUCHNI
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 152

weekend może ktoś z Was je upiecze? Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego ok 350 g maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek

Dzieje kuchennej Wiewióry
BUŁKI ŚNIADANIOWE 128

łyżeczka soli DODATKOWO 1 jajko mak i sezam do posypania bułek Do ciepłego mleka wsypać cukier i dodać drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać olej i ciepłą wodę oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić przez kilka minut, na niskich obrotach lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto podzielić na 14 części i formować(...)każda. Ułożyć każdą bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Artykuł BUŁKI ŚNIADANIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Napoleonka czekoladowa na wafelkach 66

przygotowania ciasto bez pieczenia. To ciasto, które przygotowała moja córka w ramach jej tegorocznego zapału do nauki gotowania – więc polecam wam spróbować nawet jeśli dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki. Bazą do przygotowania tego ciasta był stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach. To moja teściowa, babcia mojej córki pokazała jej po raz pierwszy jak przygotować ciasto. Zachęcona pierwszym(...)zmodyfikowała klasyczną wersję obmyślając nową – czekoladową a do tego w nowym wizualnym wydaniu z wafelkami. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA CZEKOLADOWA NA WAFELKACH Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 paczka krakersów na spód

Dorota Smakuje
Babka z tartego ciasta 95

zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto ucierane. W książce podane proporcje

królestwo garów
Łyżkowa szarlotka 157

się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki eksperyment, ale co tam, kosz w domu jest. Zabrałam z szafek ostatnie szczątki maki, otrąb pszennych. Do lodówki pomaszerowałam po jajka, kawałek masła i mój cudownie ocalały słoiczek musu z antonówki. Zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. A swoje dzieło nazwałam Łyżkową, ponieważ większość składników(...)żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej to w słoiku było jej tak na 5 porządnych łyżek) Wykonanie: Maki przesiać dodać otręby, proszek i cukier waniliowy i zwykły, wymieszać. Dodać masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie

Moje pyszne gotowanie
Cebulaczki 153

masła miękkiego Mak do posypania  1 jajko do smarowania ciasteczek  Wykonanie :) Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem . Dodać : majonez jajko , sól i startą cebulę. Zagnieść ciasto . Odstawić do lodówki na 15 minut. Stolnicę posypać mąką , rozwałkować i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  układać ciasteczka , smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec

Sama słodycz i szczypta chili
Oponki 113

maki ziemniaczanej 0,5 kg twarogu 1 szklanka cukru 2 jajka płaska łyżeczka soli czubata ły ż eczka sody 3 łyżki kwaśnej śmietany ły ż ka spirytusu 1 litr oleju do smażenia  cukier puder do posypania Sposób wykonania: Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam na jednolita masę. Stolnicę posypałam mąką, ciasto rozwałkowałam na grubość około

Darcia w kuchni
Ciasto Rafaello 236

mogą kupić tą gazetkę, więc podaję wam przepis. Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach. CIASTO RAFAELLO Składniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 białe czekolady 3 śmietany śnieżki 1 szklanka śmietany(...)gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy.  3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy. 4. Przekładamy drugim biszkoptem. 5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.   SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Lekkie jak puch ciasto z bananami 189

byla ciastem tak zachwycona, a swoje och! i ach! wyglaszala juz w trakcie jedzenia :D Mam nadzieje, ze i Wam to ciasto zasmakuje wiec sie czestujcie :) Ciasto/Tort z bananami skladniki na biszkopt: 3 jajka 90g cukru 50g maki pszennej 50g maki ziemniaczanej 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladniki na mase: 9 lyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki(...)cukru waniliowego 4 banany 2-3 lyzeczki kakao 1 utrwalacz do smietany wykonanie: Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodac make i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszac. Ciasto przelac na tortownice (26cm) wylozona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C przez 20 minut. Wystudzic. Biszkopt przelozyc na platerke i spiac obrecza tortownicy (28cm) Boki

Przysmaki Karolki