ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:283/571)

Przepis na fit biszkopt z owocami 115

pieczenia. Wysyp na ciasto umyte i osuszone ręcznikiem papierowym owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Ciasto zostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Składniki 5 dużych jajek 40 g maki kokosowej lub 100g mąki ryżowej + 50g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 2 łyżki miodu lub 100 g erytrytolu

Eat me! Fit me!
Śniadaniowe aromatyczne bułeczki. 200

upiec, udadzą się każdemu. Zgodzicie się ze mną, że domowe pieczywo jest najlepsze. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki maku sypkiego 1 kopiasta łyżka margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła 150 ml zimnego mleka 1 jajko

Izabelawkuchni
Tort Mimoza ( włoski torta mimosa) 182

mimoza... Nazwa oczywiście od żółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta.  Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta soli Przygotowanie;  Białka oddzielić od żółtek

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowe gwiazdki 174

stołu ;) 230 g mąki pszennej 175 g zimnego masła 130 g cukru pudru 25 g maku 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę, mak i cukier wymieszać. Dodać masło, ekstrakt i jajko, całość posiekać a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać foremką gwiazdki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem

Smakołyki Asi
Kruche Ciasteczka Migdałowo Makowe 139

esencję) 1. Masło wraz z cukrem/cukrami ucieramy na puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy

Gotowanie...to proste !
Ciasto marchewkowe 205

Pyszne, smaczne i szybkie ciasto marchewkowe. Idealne do kawy lub herbaty! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 5 łyżek maki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy

Truskawkowa Fiesta
KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 244

Oto pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od

Ola la LCHF
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 188

prostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE

SMYKWKUCHNI
Kołocz z jabłkami 181

kołacza z serem, na stołach kuchni śląskiej często też gości wersja z jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach

My sweet a life
Bezowy biały "makowiec" 147

upieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym.  Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku

AZgotuj!
Jak zrobić sushi w tempurze? Podpowiadamy 184

powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się zanurzyć do połowy oraz zaraz wypłynąć. Sushi maki z pieczonym łososiem w tempurze – przepis To sprawdzony przepis, dzięki któremu zaspokoisz swój apetyt na sushi, a jednocześnie zjesz ciepły posiłek. Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Tarta truskawkowa 229

kcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej

Atlas Smaków
Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem 146

wkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami). Całość posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Kruszonka Składniki kruszonki

Mieszam w Garnku
Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami 155

Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie

Słodkie inspiracje
Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white) 392

wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe) i w dwóch formach podania, aby urozmaicić wieloletnią tradycję 😌.    JAK MYŚLICIE? UDAŁO MI SIĘ TO? 😉 Karnawał w pełni , więc korzystajcie z przepisu i zaskakujcie rodzinę(...)śmietany + 1 płaska łyżka* 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy czubatą łyżkę mąki i ponownie wrabiamy

Kolorowy Przepisownik
Gwiazdeczki z makiem 102

mąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Wałkujemy cienko, wykrawamy gwiazdeczki i pieczemy na złoty kolor w temp ok 180 st Po wystudzeniu lukrujemy

Gotowanie jest łatwe
Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix 185

T rochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i

SzczyptaSmaQ
Pyzy z mięsem 196

Pomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo

Darcia w kuchni
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi 222

dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasteczka makowo-kokosowe 164

szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis  tutaj  ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki

VioletoweKucharzenie
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 168

Składniki na zakwas piwny 4 łyżki czynnego zakwasu żytniego 150 ml ciemnego piwa ( u mnie Krusovice) musi być ciepłe 100 g maki żytniej Wszystkie składniki wymieszać , przykryć szczelnie i pozostawić na 18 – 24 godziny. Składniki na ciasto właściwe: 650 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny (dałam „Smakowitą”) 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie
Plecione wianuszki drożdżowe 134

Następnie dodajemy ciepłe mleko i 75 g maki, mieszamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, następnie dodajemy mąkę, zalewamy to wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia. Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy(...)wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy elastyczne ciasto. Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie zawiązać pośrodku niego supełek a końce zapleść między sobą tworząc wianek (l ewy koniec ciasta umieścić na pętli i przełożyć przez środek, natomiast prawy koniec ciasta zawinąć do spodu i przełożyć przez pętlę

Słodkie Przyjemności
Babka makowo-kokosowa 169

cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu. Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopni Białka ubić

Mix smaku
Tort smietanowy na biszkopcie rzucanym 191

bialek  Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli Do bialek dodac zoltka, wymieszac razem  Teraz dodac wymieszane razem maki z cukrem pudrem  Wszystko mieszamy az uzyskamy gladka konsystecje  Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy 35 - 40 min  Po upieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy

Klaudynkowa kuchnia
Sernik z orzechowym spodem i kruszonką 273

orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki : Spód : 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych Masa serowa: 1 kg sera

Mania Gotowania
Naleśniki po chłopsku z sosem camembert 261

naleśnikow, pasuje wiele sosów- jak mawia mój synek - Użyj wyobraźni- czyli słowa Barney -use your imagination :) Naleśniki: 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy sól  Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju .  W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kroimy na drobną kosteczke

Smaki Edyty
Piers kurczaka w nalesniku 192

kostke  Posypac mieso sola i wetrzec w nie sol  Do miski wbic jajko rozrobic je, dosypac maka razem wymieszac i dodac troche mleka znow wymieszac az bedzie gladka konsystecja  ( czyli robimy ciasto nalesnikowe tylko ze geste)  Do ciasta dodajemy pieprz i papryke i razem mieszamy  Kawalki miesa zanurzamy  w ciescie nalesnikowym i odstawiamy

Klaudynkowa kuchnia
Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej 175

przed położeniem każdego naleśnika i zbyt długo ich nie smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. Patelnia przed wylaniem porcji ciasta musi być rozgrzana, a smażyć na umiarkowanej mocy palnika.  Naleśniki ryżowe świetnie smakują z nadzieniem z maku, bakalii i białego sera. Niestety proporcji na nadzienie nie podam, gdyż była to improwizacja w stylu mam to, to dodam jeszcze(...)ryżową i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Odradzam smażenie tych naleśników zupełnie bez tłuszczu, gdyż będą się łamać. Ciasto na patelnię odmierzać najlepiej małą chochlą, wtedy naleśniki będą równe. Przed każdym wylaniem na patelnię ciasto wymieszać. Zbyt grubych i za mocno naleśników nie smażyć, bo będą twarde i trudno

Kuchcik gotuje
Babka makowa gotowana 199

sucha. Można ją długo przechowywać. Z tego przepisu również można upiec babkę w piekarniku w temperaturze 180 C przez 45-50 minut. Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, mak, rodzynki i wszystko zagotować. następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę(...)gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się zacznie gotować

Kuchnia Pokoleń
Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi 119

przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy(...)ostrym nożem na 8 pasków o szerokości 2cm. Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 8-10 minut. Smacznego! Na Thermomix (Hot dogi kibica): 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i 15g masła

Be Fit Be Strong
Makowiec japoński. 290

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość.  Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)cukrem pudrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Do puszystej masy dodajemy zimny mak, jabłka i kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około

Rozpustne gotowanie
Muffinki szarlotkowe 130

propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka(...)suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
CALZONE 133

pomidorowym, udekorowane listkami świeżej bazylii. Calzone to danie, które podacie zarówno na co dzień, w weekend lub na rodzinną uroczystość. Cazlone z warzywami i szynką Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18% łyżeczka cukru pudru łyżeczka soli SKŁADNIKI NA FARSZ: 1 mała czerwona papryka 150 g dobrej(...)kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Farsz możecie przyrządzić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed faszerowaniem calzone warto go trochę podgrzać, spróbować

Zasmakuj Kuchni
Chleb Drożdżowy Według Dawida 139

maku do obsypania po wierzchu 1. Z mleka, cukru, jednej łyżeczki mąki oraz drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misie szykujemy obie mąki, sól, oraz nasionka i płatki owsiane. Mieszamy całość trzepaczką/rózga napowietrzać mąkę w tym momencie. 3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy i dolewamy mleko wraz z wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto(...)ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek (dno blaszek możemy wysypać płatkami owsianymi) Chlebki możemy naciąć lub nie i obsypać makiem bądź

Gotowanie...to proste !
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 166

łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 ml wody dodatkowo: 2 łyżki maku   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość(...)złoty kolor dodaj wody i duś przez 2-3 minuty. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Zagnieć chwilę, aby je odgazować i podziel na równe części. Z każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze

greenscarf
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne. 310

Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka - 14 dkg maki - 10 dkg cukru - 10 dkg masła Dodatkowo - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania Wykonanie Do przesianej

Kuchnia z widokiem na ogród
Malzenstwo doskonale... 170

wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru. Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie byly zachwyceni i nastepnego dnia dopytywali czy zostaly jeszcze jakies resztki. Skladniki na biszkopt: 6 jaj 1,25 szklanki cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 3 lyzki kakao 1 lyzeczka(...)pieczenia Mikserem ubijamy bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie. Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie. Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac. Pieczemy przez okolo 45 minut

Przysmaki Karolki
tort jabłkowy 161

maki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku,   ubijając tylko do połączenia sie składników. Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami   mieszając szpatułka lub rózgą ). Ciasto przełożyć

w mojej kuchni
Naleśniki z makiem zapiekane w sosie pomarańczowym 189

mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam(...)sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą mątewki (tudzież rózgi, miksera). Ciasto pozostawiamy na ok 20 minut by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.  Masa makowa: Masło wraz z miodem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego roztopienia się tłuszczu. Wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do ostudzenia. Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok 30 minut

Kuchnia w czekoladzie
Chrupiące krokiety z truskawkami 149

łyżki roztopionego masła szczypta soli Nadzienie: 300g świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania krokietów Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 163

pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia po garści: rozłupanych orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, maku. Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które

Zasmakuj Kuchni