ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:291/571)

kopuła z rolady z puszystym serowym nadzieniem a'la Charlotte Royale :-) 236

słodkie, bardzo pyszne :-) Polecam:-) No to zaczynamy :-) PODAJĘ SKŁADNIKI NA CIASTO WYKONANE W MISCE O POJEMNOŚCI 5 L (CIASTO WYSZŁO SPORE ) ROLADA BISZKOPTOWA (musimy upiec 2 sztuki) -4 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl maki pszennej tortowej NADZIENIE -600g serka homogenizowanego waniliowego -600ml śmietany 30% (można zastąpić 3 śnieżkami ubitymi w 600ml mleka) -1 łyżka cukru(...)pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy. Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni-na złoty kolor. Upieczony biszkopt ściągamy z blachy i wykładamy papierem do góry na ściereczkę. Ściągamy papier i delikatnie zwijamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb na zakwasie z ziarnami 98

zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 25g drożdży 1/3 szkl mieszanki ziaren Zakwas wlać do miski, dodać 1 szkl mąki żytniej, w jednej szklance wody rozpuścić połowę drożdży i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać z zakwasem i odstawić(...)Rano dodać do zaczynu resztę składników, drożdże rozmieszane w drugiej szkl wody z cukrem, oliwę, sól, mąki i ziarna i wyrobić ciasto. Odstawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyjąć ciasto, przegnieść chwilę i umieścić w foremkach wysypanych otrębami pszennymi. Po godzinie wyrastania w foremkach, piec w temp

Gotowanie jest łatwe
Metrowiec 459

keksówki (24/10) i piec około 30min w 170C. Wystudzić. Ciemne ciasto upiec w taki sam sposób jak jasne ciasto. Masa budyniowa: szklankę mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka (zimnego) dodać mąki i dokładnie wymieszać. Do gotującego mleka dodać rozpuszczone maki i mieszać aż powstanie budyń (dość gęsty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Do masy

Amatorka kuchenna
Czosnkowe grissini. 121

posmarowania paluchów mak do posypania Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier, oregano, starty na tarce czosnek i drożdże. Wlewamy oliwę a na samym końcu wodę. Jednak wlewamy ja stopniowo bo może okazać się, ze jest jej po prostu za dużo. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut. ( nie ma potrzeby aby było dłużej) Ciasto urywamy(...)kawałku i rolujemy jak najcieńsze wałeczki.(im dłuższe tym lepiej) Układamy w wyłożonej papierem foremce, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, lub mak pomijamy. Tak przygotowane paluchy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 10-15 min. aż się lekko zezłocą. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Seromakowiec 411

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód

Oryginalny smak
Makowiec na kruchym spodzie 127

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki – 4 łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód(...)Całość wymieszać, a następnie dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić

Kuchnia Bon Appetit
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 146

łyżeczka soli, 1  łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu), garść zielonych oliwek, gruboziarnista sól morska, tymianek. Wykonanie: Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.  Przesiewamy mąkę

Anioły w kuchni
Ciasto orzechowo - serowe 341

mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany

Słodkości i nie tylko
Pastéis de nata 144

kolejka po ciasteczka... Tutaj w witrynie jednej z cukierni na głównej ulicy Lizbony, Rua Augusta Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok. 400-500 g) 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 170 g cukru 50 g maki pszennej 5 żółtek 1 laska cynamonu  sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny cynamon do posypania Przygotowanie: Miksujemy razem(...)wolnym ogniu ok. 15-20 minut, ciągle mieszając. Krem łatwo się przypala, więc trzeba uważać. Odstawiamy, aby nie był gorący.  Formę na muffinki (na 12 szt.) natłuszczamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy ok. 10 cm i wykładamy je do otworów na muffinki. Gotowym, jeszcze ciepłym, ale nie gorącym kremem, napełniamy babeczki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym

bistro mama
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 224

Składniki. Ciasto. 450g mąki 30g drożdży 100g cukru 200ml letniego mleka 100g masła 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Na wierzch-masa sernikowa. 1/2 torebki budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 125 ml mleka 125 ml śmietanki kremówki 400 g sera ricotta 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Kruszonka. 100g mąki 100g cukru 100g masła(...)100ml letniego mleka. Dosypać trochę mąki z brzegu i wyrobić papkę. Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować

Kulinarny karnet Christophera
Chałka 80

Dzisiaj sprawdzony przepis na chałkę. Chałka z kruszonką lub makiem, którą wersję bardziej lubicie? Zapraszam na śniadanie ze świeżo upieczoną chałką. Do tego kubek mleka, kakao lub kawa, a jako dodatek miód lub ulubiony dżem. Zróbcie ją koniecznie z tego przepisu uda się na pewno. Z podanej porcji składników wychodzą dwie duże chałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chałka .wprm(...)mąki i sól, dodajemy rozczyn, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód, wyrabiamy. Wyrabiamy kilka minut do czasu, aż ciasto przestanie się kleić do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych kawałków (po 3 kawałki na jedną chałkę) i z każdego robimy

To co lubię - gotuję i polecam
Kluski z makiem i bakaliami 185

Aromat migdałowy. Sposób przygotowania: Mak wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył mak) i pozostawić na noc. Następnego dnia mak gotować na małym ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku. Miód i masło włożyć(...)mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku. Rodzynki zalać gorącą wodą (tak, aby zakryła ich powierzchnię) i odstawić do namoczenia na około 30 minut. Po tym czasie rodzynki odsączyć na sicie i dodać do maku. Do maku z miodem, masłem i namoczonymi rodzynkami dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat

Gospodyni Miejska
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 135

posiekać. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Zostawiamy na kilka minut aby nieco podrosły. Pieczemy około 20 min w 180C

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastko... A nie! Bułka z dziurką 142

maku 25 g czarnego sezamu do gotowania: 3 l wody 1 łyżka miodu Drożdże na zaczyn rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin, żeby zaczyn wyrósł. Po tym czasie do dużej mąki przesiać mąkę, dodać pozostałe drożdże rozpuszczone w wodzie, miód i cały zaczyn. Zagnieść, dodać sól, wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto(...)przykryć, odstawić do lodówki do wyrośnięcia na 10 godzin. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 18 równych części. Za każdej uformować kulę. Ułożyć je na blacie obsypanym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce palcem zrobić dziurkę, kręcić dłonią, aby ją odpowiednio powiększyć. Odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 178

kuchni, która uchodzi za jedną z lepszych na świecie. Też macie takie marzenia ? Wróćmy jednak do naszego dania. Na początek oczywiście zdjęcia. Pięknie wygląda to danie.   Ziemniaczki w cieście i paprykarz w stylu kuchni morza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów(...)paprykarz sezamem. Danie jest gotowe :) Teraz czas na ziemniaki. Składniki: 1/2 kg ziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto

vegetanie
Przekładaniec makowy 133

białości.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 stopniach

na moim stole...