ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:289/571)

Kluski z makiem 207

maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kluski z makiem. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na blacie. Ciasto było(...)migdały przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, mielimy go czas 30s/obr.10 . Dodajemy mleko, rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2. Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski. The post Kluski z makiem appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Ciasto kokosowo - chałwowe i Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 343

białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na papier. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż ciasto ładnie nam się zarumieni. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek  1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej lub 1 kostka do pieczenia Kasia W większym garnuszku zagotowujemy mleko. Jak zacznie wrzeć, zdejmujemy z gazu(...)gorzkiej czekolady 30 g kostki Kasia 30 g mleka Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dzięki temu, że do czekolady dodamy tłuszcz i mleko polewa nie będzie twarda. Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne – połowa masy – ciasto kokosowe – druga połowa masy – ciasto ciemne – polewa – kokos

kruche babeczki
Chałka 411

przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy na 5 min aby odpoczęło. Po tym czasie wyrabiamy przez kolejne 5-6 minut, dodając odrobinę mąki jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto powinno odklejać się od ręki. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc. (Ciasto może być(...)wałki z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Końce zlepiamy. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Miksturownik
ciasto z musem truskawkowym oraz kremem z mascarpone 770

orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki

Domowy Smak Jedzenia
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 102

czasu aż ciasto podwoi swoją objętość, na ok. 1-1,5h. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany bardzo delikatnie mąką blat, dzielimy na 9 równych części, po ok. 95-100g każda. Z ciasta formujemy kulki i odstawiamy. Następnie bierzemy po jednej kulce, rozpłaszczamy je i wałkujemy na podłużne, owalne placuszki. Na górnej końcówce zawijamy kawałek ciasta i zwijamy ciasno jedną(...)część odciągamy drugą dłonią. Super pracowało się z ciastem na macie silikonowej, lekko się do niej przyklejało, dzięki temu nie uciekało przy zwijaniu. Najlepiej obrazuje to filmik . Tak, aż do zrolowania całego ciasta, czym więcej nawinięć, tym rogalik bardziej puszysty.   Zrolowany kawałek ciasta wyginamy na kształt rogalika, pamiętając, by końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych

Smaczne Zdrowe
Rogaliki mleczno-maślane 136

jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i  około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić(...)około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową

Ala piecze i gotuje
Bułeczki pszenne z makiem. 94

wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki.  Ja zrobiłam 10 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.  Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły. Piec w temperaturze 200 stopni, około

Agusiowe smakołyki
bułeczki pszenne z makiem 358

cukru łyżka maku Dwie łyżki mąki wsypać do małego naczynia, dodać cukier, wodę i rozdrobnione drożdże. Rozmieszać i odstawić na kwadrans aż rozczyn ruszy. Resztę mąki przesiać do dużej miski.  Dodać rozczyn i wbić jajko. Wyrabiać, po chwili wlać olej. Wyrabiać aż ciasto będzie odklejać się od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Z wyrośniętego ciasta ulepić kulki(...)ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Za pomocą pędzelka każdą bułkę posmarować wodą a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Baletki- domowe ciastka 139

żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy. Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką. Małe porcje wyciskamy w średnich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.  Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane. Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem

Tagebuch po polsku
Domowa pizza na białym sosie! 180

kubeczka wlej 1/2 ilości wody wymieszaj z cukrem id rożdzami. wlej w dołeczek i wymieszaj na gęstą papkę z częścią maki. Tak robimy tzw. zaczyn. Odstawiamy miskę na 10 minut. Zaczyn podwoi swoją objętość. Wszystkie składniki dodajemy i wyrabiamy ciasto na miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy

SMYKWKUCHNI
Ekspresowe racuchy 1681

szkl mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 jabłka olej do smażenia  Wykonanie: Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto. Ubijamy pianę z szczyptą soli. Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki.  Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta

Smaki Edyty
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 97

łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej  2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 5 dag masła lub margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: 1 puszka maku z bakaliami ( 850 g ) od HELIO 5 dag orzechów włoskich od  HELIO mąka pszenna(...)miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie

Izabelawkuchni
Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 96

sól szczypta, dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h, Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, ponieważ strucla urośnie podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego

kulinarne odsłony pati
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 195

świeżych drożdzy 1 szklanka cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 4 szklanki maki szczypta soli oraz 700 g śliwek Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać

Monia miesza i gotuje
Paluchy chlebowe z makiem i sezamem 90

suche drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel na mniej więcej 14 części i z każdej uformuj długi paluch. Ułóż(...)u0119cznie g\u0142adkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kul\u0119, opr\u00f3sz po wierzchu m\u0105k\u0105. Okryj \u015bcierk\u0105 i odstaw w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na 60 minut.","text":"Stopniowo dolewaj olej ro\u015blinny i ciep\u0142\u0105 wod\u0119. Wyr\u00f3b r\u0119cznie g\u0142adkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie

ProstePesto.pl