ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:280/571)

Makowiec zawijany 164

odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ). Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować(...)lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem. Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany 843

odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ). Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować(...)lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem. Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Wiśniowo-korzenne ciasto świąteczne 794

jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie kisielu z czerwonych owoców Kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżku 250 ml mleka Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka) 1 łyżeczka cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru

Luźna Kuchnia
Drożdżówki makowe 181

ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a makówki smakują wyśmienicie. Swoje bułeczki nadziałam domowymi powidłami śliwkowymi – wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 500-520g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 7g drożdży instant – 300ml ciepłego mleka (temp. max 40 stopni) – 1 jajko – 70g masła – 2 łyżki mielonego maku – 3-4 łyżki cukru(...)około 15 minut, aby drożdże „ruszyły”. Po tym czasie dodać jajko, roztopione i wystudzone masło, mak, sól i ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę (na dwa razy) i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1-1,5h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto

Smaki Armine
Ciasto z ptasim mleczkiem 262

następnie żółtka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko(...)wody i odstawić aż zacznie tężeć. Polewa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady  Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa. Składanie ciasta Ciasto 1 1/2 kremu ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę. 1/2 kremu Ciasto 2 polewa  ciasto z ptasim mleczkiem

O kuchni z uczuciem
Placuszki bananowo-kokosowe 243

dojrzałe banany 2 jajka 100 g sera białego 4 łyżki wiórek kokosowych 3 czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na gładka masę jajka, ser oraz banany, następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę oraz cynamon, mieszamy delikatnie trzepaczką, gdyby ciasto było za gęste dodajemy odrobinę mleka. odstawiamy ciasto na 15-20 min. aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni

kgwjanczewo
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 162

Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Mogą być z makiem , owocami, mięsem , warzywami lub grzybami. Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat

Oryginalny smak
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 489

płatków migdałowych Masa budyniowa : 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 250 g masła kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo duży słoiczek ok 400 g dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto. Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się

UgotujmyTo.pl
Pizza blanca ze szparagami 191

mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia, jak w przepisie na flammkuchen (przepis tutaj ). Doskonałe ciasto na pizzę przygotujesz z  tego przepisu. Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam! Składniki na 2 pizze: 250 g maki orkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju/oliwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słonecznikowiec 187

słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła   6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Studzimy. Całe jajka(...)trochę nożem. Mikserem ubijamy masło na puszystą masę, dodajemy kajmak i 2/3 słonecznika. Blat nasączamy kawą, wykładamy na niego masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy go kawą i ciasto wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy łyżkę kakao, wykładamy całość na wierzchni blat i posypujemy słonecznikiem

kruche babeczki
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 437

dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego) 2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania(...)masło, jajka i wanilię i wszystko mieszamy. 4. Łączymy składniki płynne z sypkimi w jedną masę, którą wykładamy na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 minut aż ciasto zrobi się elastyczne. Po czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy. 5. Uformowane

UgotujmyTo.pl
pączki ziemniaczane 113

Smaczne ziemniaczane pączki.  Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. Następnego dnia smakują tak jakby były świeżo upieczone. Składniki: 05 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg maki 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny łyżka spirytusu lub octu dodatkowo: litr oleju dżem cukier puder Sposób wykonania: Ugotowane , wystudzone ziemniaki zmieliłam przez

Darcia w kuchni
Kakaowa szarlotka z makową bezą 277

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Blacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak,   nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć   makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.  Słodkich wypieków! Normal

Wanilia i Kardamon
Słonecznikowiec 181

Przez dużą ilość słonecznika bardzo syte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 200 g masła(...)jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty

Na Ciasteczkowych Papierach