ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:277/571)

Ciasto Doroty 2 157

małe kawałki. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kakaowe: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty(...)wcześniej rozpuszczoną żelatynę  (trochę masy musimy odebrać, żeby dodać później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy. Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy. Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa

kruche babeczki
Makowiec na drożdżowym :) 157

się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem

Zdrowie na języku :P
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 243

Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować aby składniki się połączyły. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać(...)budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy

Monia miesza i gotuje
Seromakowiec. 764

stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka 80 g płynnego miodu 80 g masła 80 g cukru (do smaku) 10 g świeżych drożdży + łyżeczka(...)arakowego ewentualnie migdałowego      Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie do maku dodajemy masło, miód, cukier i smażymy całość do momentu aż wszystkie składniki się połączą i wchłoną w masę. Studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem dodając ewentualnie łyżeczkę mleka. Do letniej masy

Rozpustne gotowanie
Chleb oliwkowy 150

zielonych oliwek bez pestek, 50 ml oliwy z oliwek extra, 300 ml wody ponadto:  oliwa do wysmarowania ciasta,  mąka do podsypania. Przygotowanie: W dużej misce, drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 150 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Oliwki kroimy

Moniki Smakołyki
Piernik z nadzieniem truskawkowym 251

proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem(...)używamy 100 g kremówki, natomiast do białej czekolady należy dodać kremówki nieco mniej ok. 75 g . Porada: Do przygotowania piernika używamy maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej.  Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym. Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową. Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon

Słodkości i nie tylko
ciasto orzechowo kokosowe z ananasem 266

samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 4 białka 210 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując na jedwabistą masę. Następnie dodajemy wiórka(...)ananasa kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy. wykonanie ciasta: Na jeden z blatów orzechowych wykładamy 1/2 część masy. Przykrywamy ją ciastem z kokosem. Następnie wykładamy pozostałą część masy i układamy drugie ciasto z orzechami. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Piegusek na białkach. 141

pączkach. Prosty i szybki przepis, a ciasto bardzo smaczne. Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem. Nie robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Białka ubić(...)szczyptą soli, partiami wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wsypać mak, a na koniec olejek, oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-45 minut. Wystudzone

Agusiowe smakołyki
Piegusek 140

Ciasto bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Nuta cytryny nadaje mu wyjątkowego smaku. Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2paczka prawdziwego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku 1 szklanka mleka 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny szczypta soli gałka muszkatołowa (ok. 1/3 łyżeczki) Jajka obijamy z cukrem(...)momentu aż rozpuści się cukier (masa powinna potroić swoją objętość). Dodajemy kolejne składniki: przesianą mąkę z proszkiem, masło, mleko, mak, skórkę z cytryny, sól i gałkę muszkatołową. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm - 180 st.C 55-60 minut. Ja ciasto ostygnie nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków i polewamy ponczem (1/4 szklanki soku z cytryny zagotowujemy

tojestpyszne.blogspot.com
Makowiec zawijany 314

papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max.   40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier będzie(...)zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.  Makowiec ładnie się mrozi. W takim przypadku ciasta nie lukrujemy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty 356

chłonie więcej wody). Zagniecenie ciasta z taką ilością wody wymaga użycia pewnej sztuczki, specjalnej techniki zwanej autolizą.  Tym razem ciasto wyrabiałem ręcznie, jednak użycie mocnego miksera do zgniatania ciasta znacznie nam to ułatwi. Inspirowałem się przepisem z bloga   ХЛЕБ & ХЛЕБ . Wideo z techniką przygotowania na You Tube . Składniki na jeden bochenek z 500 g mąki(...)początku do mąki dodajemy jedynie część wody - 370 g oraz drożdże. Mieszamy do czasu, aż nie będzie widać śladów suchej maki (nie dłużej). Przykrywamy i zostawiamy w  temperaturze pokojowej na 30-60 (autoliza). Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera tak długo, aż stanie się gładkie i przestanie się kleić do rąk i blatu lub miski

Przepisy na domowy ser i chleb
Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat 107

oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe.  Niestety cześć ekipy z powodów zdrowotnych nie mogła uczestniczyć w spotkaniu, jednak optymizmem nastraja fakt, że młodsze pokolenie chętnie wzięło

Obiad gotowy
Kopytka na kiszonej kapuście 136

tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne.  Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją  mąki. Ciasto dzielimy na kilka części z każdej uformować wałek  o grubości

Andzia Pichci
Razowe zwijańce z serem 124

drożdżówek. Takie zawijaski przygotujemy również ze zwykłej mąki pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier

VioletoweKucharzenie
Owsiane placki z makiem i owocami 109

mąkę owsianą lub zamienić na orkiszową, gryczaną czy pszenną pełnoziarnistą Pół banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, mąką owsianą, siemieniem lnianym i makiem Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany Wykładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię, na górę placków układać ulubione owoce (u mnie banan i kiwi) Smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu tylko

HealthyCreations
Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem 9394

kruchym spodzie z dodatkiem maku. Sernik jest bardzo prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest bardzo kolorowy i ślicznie się prezentuje. Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta

AniaGotuje.pl
Sernik dyniowo makowy 125

wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra. Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut. Wyjąć sernik

Kuchnia Danusi
Smaczne ciasto cytrynowe 179

świat się do mnie uśmiechnął 😉 . A teraz reakcje moich pociech: - znowu ciasto jak mnie nie ma! - znowu z cytryną ! - i tam, znowu ciasto! I bądź tu mądry i pisz wiersze. Składniki: 2 jajka 250 dag maki pszennej 120 dag masła w temp. pokojowej   szklanka cukru ½ łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia ¾  kubeczka jogurtu greckiego

Tylko pysznie
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 186

Margarynę, czy też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe. Aby ciasto miało aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju smak, użyłam do jego wytworzenia maki uzyskanej ze zmielenia orzechów włoskich. WYKONANIE: Orzechy włoskie zmiksuj blenderem na sypką mąkę. Uważaj aby zbyt długo ich nie miksować bo wtedy otrzymasz

SMYKWKUCHNI
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 184

Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek

Gotowanie...to proste !
Czysty barszcz grzybowy z uszkami 241

Składniki: zakwas: 5 łyżek maki żytniej 3 żabki czosnku kromka chleba ze skórą dodatkowo: garść suszonych grzybów ciasto na uszka: ok. 0,2 kg mąki 1 jajko sól wrzątek ile mąka … Czytaj dalej Czysty barszcz grzybowy z uszkami

czarrna od kuchni
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 245

boku układamy farsz, zawijamy do środka. Kroimy na małe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy  cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut

VioletoweKucharzenie
Chałka na miodzie 151

pszennej mąki Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania 2 łyżki nasion do posypania, u mnie sezam biały i czarny oraz mak Rozpuść drożdże w wodzie razem z miodem. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw

codojedzenia
Rogaliki z makiem 112

Mak kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki

Cakes By Kejt
Chleb z makiem II 72

pszennej razowej typ 1850 (graham) 4 łyżeczki soli 14 g drożdży instant 700 g letniej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek maku Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Ciasto makowo-jabłkowe 63

się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny

Milion Smaków
Racuchy z karmelizowana gruszka czyli Niedzielne Sniadanie odc.58 122

jajko olej Drożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne 176

świeżych lub 5 g suchych 1 łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Reniferki z makiem 103

mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około

Pyry na Gaz
Pączki 178

cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju

Salonik smaków
Na wielkanocnym stole 210

Rafaello na krakersach Bounty Shrek   Królewiec Królewicz z jabłkami   Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką   Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową   Sernik szachownica Sernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka z makiem 181

Młyn Kopytowa 100 g cukru pudru 2 żółtka 60 g tartego maku Back Mit Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek

Monia miesza i gotuje
Najlepsze uszka wigilijne 491

uszek z przepysznym farszem . Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy. Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła

Smaki Edyty
483. Sernik z makowcem, makowiec z sernikiem? 118

jednoporcjowy serniko-makowiec inspiracja Puszysty sernik, z dużą ilością maku... tak to jest to :3  Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj. A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę

More food, love and dreams