oczywiście w sezonie świeże) 1,5 łyżki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej maki, wsypać sól i cukier, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać chwilę a następnie wlać ostudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżówki - moja miłość 💓 Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową. A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie, puszyste i baaaardzo smaczne. Polecam gorąco! 👌 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła(...)soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część
Walijskie PichcenieMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)miodem. Nie przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni
Kuchenne zapiski Edytynajważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne). Składniki: 1 szklanka maślanki 2 jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej
Tradycyjna Kuchniasera żółtego Dodatkowo: Mak do posypania Jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć(...)misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać makiem. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut
Fabryka pomysłówdomowy murzynek. Ciasto uwielbiany chyba przez wszystkich. A tym razem mam dla Was wersję kryzysową- na wypadek, gdyby zabrakło jajek. Bez nich ciasto też się uda! *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 2 i 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki budyniu ( 2 opakowania) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki(...)suchego patyczka. Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć z ognia. Mieszać aż całość będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Polać wystudzone ciasto. Można dodatkowo udekorować cukrowymi ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadworze szaro, buro i chcecie poprawić sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczęścia potrzebne będą śliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego(...)ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie cały czas mieszając , dodajemy po jednym żółtku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie łączymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego
Różne smaki w kuchnicukru pudru 2 - 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Masło powinno być naprawdę dobrze napowietrzone. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając(...)każdym dodaniu. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki oraz śmietanę i wymieszać szpatułką ( na tym etapie nie używamy już miksera! ) tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikaStałam się szczęśliwą posiadaczką masy (miazgi) z białego maku. Zastanawiałam się do czego jej użyć. Niespodziewanie, jakby czytając w moich myślach z pomocą przyszła Emilia z Turcja od kuchni zamieszczając na swoim blogu przepis na odrywaną drożdżówkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne, choć następnym razem zamiast suchych drożdży użyję świeżych. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych(...)drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 szklanki mleka 2 jajka 60g roztopionego i ostudzonego masła 4 łyżki miazgi białego maku lub kilkakrotnie zmielonego białego maku 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu garść drobnych rodzynek 4 łyżki roztopionego masła A jak to zrobić: Suche drożdże
Kuchnia w opałachmak lub sezam Mąkę przesiewamy i łączymy z solą, dodajemy drożdże i olej. Możemy użyć świeżych drożdży – wtedy 20g. rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z cukrem. Na koniec dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przekładamy(...)miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto mamy już wyrośnięte, formujemy równe bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka. Zostawiamy na chwilę, aż jeszcze trochę urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem lub sezamem i nacinamy wzdłuż lub „na krzyż”. Czas pieczenia
MarcinChefrobię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C . Ciasto makowe(...)rozpu ś ci dodajemy kolejno żół tka. Wsypujemy migda ł y,mak i wi ó rki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp
w mojej kuchniDROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru(...)mąkę wsyp do miski - drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem cukru - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem, - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza
SMYKWKUCHNIrabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml(...)mąkę wsyp do miski - drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem curku - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzep jajka z cukrem, - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęchęrzyki powietrza
SMYKWKUCHNIłyżeczki soli około 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej mak do obsypania paluszków i krakersów składniki na dip : jeden mały jogurt naturalny świeże listki bazylii sól, pieprz do smaku 1. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mąki wraz z masłem/margaryną, przyprawami i zagniatamy ciasto. 2. Jeśli lepi się(...)mocno do rąk to schładzamy je w lodówce przez około 30 minut lecz nie jest to konieczny etap. 3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego małe krakersy, bądź paluszki. 4.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy makiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Pieczemy przez około 15 minut do ze złocenia. 5. Jogurt naturalny
Gotowanie...to proste !okrągłą formę ok. 25 cm: 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 300 g maki tortowej extra, 3 jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 120 g cukru trzcinowego, 400 g suszonych miękkich moreli, ponadto: cukier gruby biały, lub trzcinowy do posypania ciasta ok. 3-4 łyżki, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Formę smarujemy masłem. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem
Moniki Smakołyki