ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:275/571)

Domowe bułeczki drożdżowe 111

puszyste, delikatne. Nie potrzebują nawet wymyślnych dodatków, żeby smakować wyśmienicie. Nie jest to niestety najzdrowsze pieczywo, ponieważ upieczone jest ze zwykłej białej maki pszennej. Niestety prawdą jest, że takiego puszystego, lekkiego pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół

Healthycreations.pl
Masa makowa 134

maku. Masło topimy, dodajemy do maku. Miód, cukier, olejki dodajemy do maku. Całość dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy. Gotowe :) Po wymieszaniu z białkami, masę makową od razu przekładamy na ciasto

Smak mojego domu
Chleb z makiem 204

Pieczywo z makiem , no i jest chleb z makiem, u mnie jak zwykle chlebek krojony na gorąco, po prostu muszę na gorąco od razu spróbować . Składniki na 1 bochenek: 40 g maku 650 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 50 g masła, o temperaturze pokojowej lub roztopionego 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 375 ml mleka(...)średnie jajko, rozkłócone Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i  kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę  mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące.  [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3  min/37

Moje domowe kucharzenie
Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 158

grubą solą. Mama przyrządziła je w pysznym oleju lnianym. Ze słodkości, to racuchy, jeszcze cieplutkie, delikatne, rumiane, posypane cukrem pudrem, kluski z makiem, miodem i bakaliami. Do picia pachnący korzennymi przyprawami kompot z suszu. Inne smakowite ciasta, niestety, dopiero w pierwszy dzień świąt. Jeden talerz będzie stał pusty to dla niespodziewanego gościa. Znów będę zerkała na drzwi i nasłuchiwała

Leśny Zakątek
DARMOWY E-BOOK 13 SŁODKICH PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA 128

najlepsze pod słońcem ciasto z marchewki i cukiniowe brownie. Największym hitem (przynajmniej u nas) jest sero-mako-szarlotka. Zamiast 3 kawałków ciasta – sernika, szarlotki i makowca – jesz tylko jeden kawałek, który ma w sobie ser, mak i jabłka. Genialne, nieprawdaż? Każdy przepis opatrzyłam obliczeniami kaloryczności, ilości makroskładników, a także ilością wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w porcji. Jest

Dietolog
3 pyszne i szybkie ciasta na każdą okazję 251

marmoladą                 Najłatwiejsza babka w łaty (niezawodna)                 Ciasto czekoladowo-serowe z niespodzianką (można użyć dowolnej konfitury, u mnie figa z makiem)                 Smacznego

Słodkie okruszki
na biszkoptach seromakowiec... 174

kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec z podchmielonymi wisienkami 233

Coraz bliżej Święta… Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej słodkich świątecznych inspiracji. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Dla wielbicieli makowców, idealny na

Słodkie okruszki
Miodownik 208

królują rogale, ale ja nie przepadam za białym makiem więc postanowiłam świętować słodkim miodownikiem z orzechami. Wykonanie zachęci nawet początkujących cukierników, a smak oczaruje Waszych gości. Sekretem smaku jest dobry miód (u mnie spadziowy), i oczywiście orzechy i masło. Słonecznego dnia Kochani życzę!. Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej

Apetyczna babeczka
Owsiane muffiny z malinami i kremem z ricotty 193

skórka z cytryny miód - opcjonalnie wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Mieszamy 60 g ricotty z jajkami i mlekiem. Dodajemy obie maki, proszek do pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Ja użyłam sylikonowych, nie trzeba ich smarować tłuszczem. Jeśli masz inne foremki koniecznie nasmaruj je masłem. Do każdej foremki włóż

Przysmaki Karolki
Rogaliki z makiem 202

średnicy ok. 32 cm. Przeciąć nożem na 12 części (pokroić jak pizzę). Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia pęknie i część maku się wydostanie, nie przejmujcie się jakoś

Bullio
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 211

być wegańskie  (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają tej książki do zapoznania się z nią).  Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami 6,5 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 1 słodkie jabłko 300 g maki pełnoziarnistej orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody po 1 łyżeczce mielonego imbiru i kardamonu 2 łyżeczki cynamonu(...)pieczenia i przyprawami. W rondelku podgrzewamy miód z masłem. Łączymy masę z mlekiem i jogurtem. Wlewamy płyn do suchych składników. Miksujemy. Na koniec dodajemy ocet i szybki mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Tortownice ustawiamy na blasze piekarnika (uwaga może wyciekać tłuszcz i sok z owoców!!!). Pieczemy ok godziny. Po 50 minutach sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Jeśli ciasto zbyt się rumieni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najpyszniejszy cebularz 188

Niestety przepis u na niego brak, ponieważ moja mama robi wszystko na oko. Zostało jej ciasta drożdżowego z pieczonych pierogów, więc zrobiłam cebularza; wystarczyło prz y smażyć cebulę, posypać makiem i upiec. Cebularz sam łamał się w rękach, był tak megaśnie puszysty i chrupiący, że nie było go po 5 minutach. Następnym razem zrobimy same cebularze :) i zdobędę przepis

Gotuj z Agnes
Leniwe 127

Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i wyrobić. Masa powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek

Codzienne Gotowanie
Migdałowy mazurek na białkach (bezglutenowy)… 282

Jeszcze nawet nie Tłusty Czwartek, a ja już nasmażyłam tyle pączków, że w czwartek chyba nawet na żadne nie spojrzę ;) To znaczy, ok, może nie całkiem

brunetkawkuchni
Kruche pierożki z kaszy gryczanej (ciastka z dżemem) 190

100g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: dżem/konfitura (polecam konfiturę figa z makiem od Eterno )  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu/konfitury. Pierożki delikatnie skleić - dociskając widelcem

Di gotuje
Bułki z marchewką i nasionami 170

stolnicę, złóż w kopertę, odczekaj 10 minut, po czym rozwałkuj ciasto lub rozciągnij palcami na prostokąt wielkości dużej blachy do pieczenia. Przełóż ciasto na blachę, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp nasionami (u mnie sesam biały i czarny, mak, siemie lniane, płatki z jęczmiennej kaszy) podziel na kwadraty, a te na trójkąty. Przykryj chleb i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

codojedzenia
Chleb na zakwasie 194

pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg. Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku. Zakwas na ten chlebek córka

Gotowanie jest łatwe
Wegańskie ciasto jogurtowe 151

wraz z swoimi dziećmi, jest naprawdę dziecinnie proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować dodając rodzynki, wiórki kokosowe, wanilię, skórkę pomarańczy, cytryny a nawet mak. Jest miękkie, wilgotne, pół słodkie. Podstawią jest miarka, w przypadku jogurtu kupionego to pojemnik po jogurcie a domowej roboty wybierzcie kubek/szklankę dowolnej

greenscarf
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 189

Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany)   Farsz: Mak opłukać i wsypać(...)gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami  za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu

MarciochaKucharzy
Ciasteczka chałwowe 173

Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Chocolate Muffin Blog
MAŚLANY CHLEB 155

Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. 7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. 9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie

w mojej kuchni
Chleb z ziemniakami na maślance 215

dwie części. Z każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  kolejne dwie godziny. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka a następnie posypać ziarnami sezamu, maku.. lub innymi . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Śniadaniowe mistrzów. 196

cukru pudru (0,6 + 0,6) 0,6 łyżeczki soli 0,75 łyżeczki suszonych drożdży 180 ml wody żółtko z wodą sezam, mak W misce łączymy mąki, sól, 0,6 łyżki cukru pudru, drożdże, wodę. Zagniatamy ciasto (jeżeli bardzo się klei podsypujemy mąką). Odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Następnie oprószamy blat i ręce mąką, formułujemy kulki

Brzuszki Łakomczuszki
MAKOWIEC 324

Nie przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten

Przepisy Aleksandry
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 264

formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.    Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut

Smaczne Zdrowe
Marchewkowe placuszki 206

Odsedzamy. Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie przelewamy cale mleko z drozdzami do miski z maka, dokladamy ugotowana marchewke i pozostale skladniki i wszystko miksujemy blenderem. Powstanie dosc luzne ciasto, ktore przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy na 30 minut. Nasze bliny smazymy na rozgrzanym oleju lub masle z obu stron na rumiany kolor

Przysmaki Karolki
Kajzerki 156

drożdży świeżych 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju mała garstka maku Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie

Blondynka Gotuje
Pomyslowe sniadanie 176

lyzki maki 1 jajko  200 ml mleka  sol Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek  dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy  Dodac szczypte soli  W garnuszku zagotowujemy mleko  Do gotujacego mleka wlewamy ciasto mala lyzeczka i mieszamy  Powinny nam sie tworzyc rozno ksztaltne kluseczki  Wszystko chwilke gotujemy i mozna podawac  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 180

rodzynek Składniki na masę: 2 puszki brzoskwiń 3 łyżki cukru 1 szklanka wody 2 duże budynie śmietankowe 1 łyżka maki pszennej 5 żółtek 1 kostka masła 3 paczki delicji brzoskwiniowych pół szklanki naparu kawy 2 galaretki brzoskwiniowe WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy mikserem. Wylewamy na prostokątną blaszkę. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką 163

stopniach, około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy grubo cukrem pudrem. Kruszonka: 140 g maki pszennej 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 55 g masła, rozpuszczonego Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Palcami łączymy, uzyskując konsystencje kruszonki. Posypujemy nią surowe ciasto i pieczmy. The post Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto bananowe 187

pysznym ciastem bananowym o bardzo swiezym i aromatycznym smaku. Cynamon i rodzynki bardzo fajnie wspolgraja w bananami. Ja uzylam bananow malo dojrzalych i w kazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak. Z czystym sumieniem moge ten wypiek polecic do popoludniowej kawki lub herbatki. skladniki: 1/2 kg bananow 125 ml miodu 100g rodzynek 2 jajka 250g maki 125g cukru 125g masla(...)osobnej misce utrzec do bialosci miekkie maslo z cukrem. Wymieszac make, cynamon i proszek do pieczenia. Rodzynki wraz z maka dodawac na przemian z masa bananowa po 1 lyzce do utartego masla. Mieszac az sie wszystkie skladniki polacza. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Ja uzylam keksowki. Pieczemy okolo 60 minut w temperaturze 180°C. Skorka powinna byc rumiana

Przysmaki Karolki
Bułeczki nocne 132

Całość dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść w robocie kuchennym z dodatkiem haka. Z gotowego już ciasta utworzyć wałek, który podzielić na 8 części. Z każdego kawałka utworzyć kulkę kilkakrotnie zawijając ciasto pod spód. Mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. Rankiem zdjąć folię spożywczą z tortownicy, wstawić bułeczki do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200stopni i piec przez 25 minut. Oczywiście należy kontrolować w trakcie poziom upieczenia ponieważ

W garach u Gosi
Bułeczki nocne 190

łyżka oleju Opcjonalnie ziarna, mak, sezam do posypania bułek Przygotowanie : Mąkę, sól i olej włożyć   do miski. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do miski z mąką. Całość dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść w robocie kuchennym z dodatkiem haka. Z gotowego już ciasta utworzyć wałek, który podzielić(...)części. Z każdego kawałka utworzyć kulkę kilkakrotnie zawijając ciasto pod spód. Mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki

W garach u Gosi