ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:269/571)

Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą 211

Witam serdecznie Propozycja na smakowite ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat. Będziemy potrzebować: 250 g maki pszennej – użyłam poznańskiej 150 g cukru pudru 50 g kakao 3 jajka rozdzielone białka od żółtek 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100 g roztopionego(...)waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody otarta skórka z jednej pomarańczy użyłam foremki o wymiarach dna 22 cm x 8 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto czekoladowe z pomarańczą https://www.youtube.com/watch?v=N7Vfvfr4KfU Przygotowanie: Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieram skórkę. Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml. Przygotowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Tort makowy z kremem marcepanowym 199

miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 40 minut

Food Square
Marbré au chocolat parfumé a l'orange 160

ciescie. Skladniki odliczone sa na dosc mala, nietypowa foremke, ale w przypadku mojej rodziny to doskonale rozwiazanie i gwarancja, ze ciasto szybko zniknie. skladniki: 80g czekolady gorzkiej 150g miekkiego masla 200g cukru 1 lyzeczka esensji waniliowej 2 jajka 300g maki 125 ml mleka 2 lyzki soku z pomaranczy skorka z 1 pomaranczy polewa: 100g gorzkiej czekolady 50g masla Wykonanie

Przysmaki Karolki
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem 89

Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką. Słodko – kwaśno – gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy

Tajemnice Smaku
Ciasto Makowy Ślimaczek 402

łyżek śmietany 18% Ciasto: Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie całość siekamy z masłem.  Dodajemy jajka, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 6 części i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie 2 części rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez(...)Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Czerwona Porzeczka
Maślane rogaliki 156

mleka (do posmarowania przed pieczeniem) 1 łyżeczka maku (do oprószenia przed pieczeniem) Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk(...)zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej części uformować okrągły

moj przepis na
Maślane rogaliki 206

mleka (do posmarowania przed pieczeniem) 1 łyżeczka maku (do oprószenia przed pieczeniem) Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk(...)zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej części uformować okrągły

moj przepis na
Pierniczki świąteczne 168

pierników WYKONANIE Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miód Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.  Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków. W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć

W kuchennym oknie Ewy
Slodka wspolpraca... 196

Nasza wczorajasza wspolpraca byla bardzo udana, ja walkowalam, Viki wycinala z ciasta kwiatuszki i serduszka. W miedzy czasie podjadala ciasto, ktore swoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe. Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier

Przysmaki Karolki
Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami 199

się to naprawdę fajnym pomysłem,użyłam mąki Szymanowskiej z pełnego przemiału bo jest najlepsza  polecam bo sa naprawdę pyszne.... Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki graham t 1850(ja używam Mąki Szymanowskiej) - ok. 0,5 szklanki maki pszennej - 2 jajka - 1,5 szklanki wody -1,5 szklanki mleka - 2 łyżki kakao - 3-4 łyżki oleju(ja użyłam olej Polski(...)graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza).  Po godzinie dodać mąkę pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie ciasto. dokładnie wymieszać. patelnię smarujemy delikatnie olejem Smażymy jak normalne naleśniki ubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem nakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone owoce

Swojskie jedzonko
Makowe z wiśniami 2344

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni(...)końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu

wesoła kuchnia
Rolada z mango i malinami 268

Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 3

czarrna od kuchni
Drożdżowe bułki z makiem wyrabiane w automacie 249

Miękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie

Przepisy Kulinarne
Bułeczki drożdżowe z borówkami 241

Małe co nieco do kawki 🙂 Składniki 50 dkg maki + 3 łyżki 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki 1

czarrna od kuchni
Ananasowy torcik słoikowy 312

Były już babeczki w słoikach, były bułki z makiem. Przyszedł czas na biszkopt pieczony w słoiku. Dziś deser w postaci torcika z pyszną pianką i

Ewa w kuchni