ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:268/571)

Placek z cukinią Ewy Wachowicz 165

inwazja cukinii:) Powstają więc różne wariacje;) Długo tez szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne...Polecamy;) Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy

Anioły w kuchni
Chleb pszenno-żytni 125

dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie(...)suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia - ciasto właściwe Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy kilka minut, do połączenia

Mieszam w Garnku
Kulki z makiem 131

podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką).  Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy. Gotowe

Moje pyszne gotowanie
Najłatwiejszy przepis na domowy pszenny chleb 130

nożem nacięłam ukośnie jego wierzch w kilku miejscach. Piekarnik włączyłam na 200 °C   (g/d). Rozmąciłam jajko z mlekiem i przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarowałam go dokładnie z wierzchu i po bokach. Dodatkowo posypałam ziarenkami maku. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.     Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na kratce do wystudzenia(...)chleb całkiem ostygł i można go było ładnie kroić...     Przepis jest bardzo prosty a podana ilość składników jest dokładnie wymierzona. Nie potrzeba więc nic dosypywać, dolewać. Ciasto daje się idealnie wyrobić. Teraz chyba podejmiecie decyzję o upieczeniu tego chleba. Nie wymaga więcej czasu niż upieczenie zwykłego ciasta. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim

Kuchnia u Krysi
Ciasteczka twarogowe... 147

dzieci. Nie mogli przestać ich jeść! I racja - s ą  delikatnie chrupi ą ce, o strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara   Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do miski wsyp mąkę, dodaj twaróg i masło

Lejdi of the house
Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem 118

recenzji dostałam najnowszą książkę Tomasza Jakubiaka (recenzja niedługo), mąż przeglądając trafił na jego pomarańczowe kopytka. Zrobił po swojemu, bo niestety mącznych ziemniaków nie mieliśmy, ale dodał do ciasta soku z pomarańczy i później kopytka gotowaliśmy również w soku rozcieńczonym z wodą. Wyszły bardzo delikatne, smak pomarańczy wyczuwalny był niestety tylko troszeczkę, ale i tak nam smakowały :-). Miłego dnia Wam życzę(...)Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jak ostygną przepuścić przez praskę.  2. 1 szklankę soku z pomarańczy zredukować. Do ziemniaków dodajemy maki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (ja dałam dość dużo), zagniatamy, dodajemy zredukowany sok. Jeśli ciasto będzie za luźne i klejące musimy dodać jeszcze mąki (wszystko zależy od ziemniaków jakie mamy).  3. Po zagnieceniu, odrywamy porcję ciasta, formujemy

kruche babeczki
Świąteczka choinka do zjedzenia na 6 sposobów! 75

2 rodzaje ciasta i 4 różne nadzienia! Czyli choinka na słodko i słono :) Dla każdego coś dobrego! Nadzienie cynamonowe, makowe, z powideł śliwkowych, a może na

Czarnawisienka
Rolada biszkoptowa z makiem 116

Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki

Smakołyki Asi
Cebularze z kabanosem i serem 133

wodę, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól szklankę mąki i mieszamy.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut aby podrósł. Następnie dodajemy resztę maki i lekko zagniatamy, wlewamy olej i dodajemy miękkie masło, zagniatamy elastyczne ciasto, nie może kleić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, w głębokiej patelni

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 82

smaku, bo na kremówce. Macie ochotę? To skorzystajcie z mojego przepisu. Udanych wypieków :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki

Izabelawkuchni
Ciasteczka z pestkami słonecznika 143

łyżeczka - 5 ml) Jak zrobić ciasteczka z pestkami słonecznika? Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem, dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Mak można pominąć, ale z nim ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące. Do ciasta dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść, po czym zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto podzielić

Gotuj w domu
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 273

formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak

Gotowanie...to proste !
Paszteciki z kapustą i grzybami 180

duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki serowo-makowe 93

Rogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam!     Składniki

Blog z Apetytem
Serniczek na zimno z truskawkową galaretką chia 137

  Serniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i

Healthy food explorer