łyżeczka - 5 ml) Jak zrobić ciasteczka z pestkami słonecznika? Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem, dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Mak można pominąć, ale z nim ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące. Do ciasta dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść, po czym zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto podzielić
Gotuj w domuformując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak
Gotowanie...to proste !duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy
e-PrzepisyKulinarneRogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki
Blog z ApetytemSerniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i
Healthy food explorerDostałam ten przepis od koleżanki z pracy, a jadłam ten makowiec na jej pożegnaniu jak odchodziła na emeryturę. Makowiec tak mi smakował że przepis musiałam wypróbować
Moje Małe Czarowanietosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz inne pij na zdrowie! Niezależnie
Zasmakuj Kuchnigram maku 1 łyżka oliwy 350 ml wody 1,5 łyżeczki soli Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać. Dodać aktywny zakwas, oliwę i połowę wody. Zarobić ciasto ręką, w dolewając stopniowo resztę wody. Ilość wody jest orientacyjna. Ciasto powinno być jednolite i nieklejące, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub podsypać mąką
Czerwony GupikMasę biszkoptowo-piernikową przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę do wystudzenia
Kuchnia u KrysiTaki makaron może być od razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce. Składniki: ok 1,5 szklanki maki 2 jajka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Będzie dośc cieżkie i twarde. Ugniatamy długo,aż osiągnie jednolitą konsystencje i elastyczność. Ciasto przykrywamy ściereczką na kilka minut aby odpoczęło. Ciasto wałkujemy bardzo
Życie zaczyna się w kuchnigram maku 1 łyżka oliwy 350 ml wody 1,5 łyżeczki soli Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać. Dodać aktywny zakwas, oliwę i połowę wody. Zarobić ciasto ręką, w dolewając stopniowo resztę wody. Ilość wody jest orientacyjna. Ciasto powinno być jednolite i nieklejące, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub podsypać mąką
Czerwony Gupikprzesianej mąki dodać pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, skórkę otartą z pomarańczy (przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć) oraz mak. 2) Składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, powycinać ciasteczka (żeby uzyskać podobny
Fitsweet.meżeby powstał na rulonik. Odciąć ciasto i ponownie wszystko powtórzyć, aż całe ciasto wykorzystamy. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć wałek ciasta z nadzieniem. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem lub makiem. Teraz już można pociąć na 4 cm paszteciki. Każdy pasztecik odciągnąć od drugiego, żeby się nie stykały. Nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńmąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe. Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40 min. w 200 st.C. Odstawiamy do wystudzenia i następnie odcinamy pokrywkę, wydłubujemy środek i mamy chlebki. ...Rano dla szczelności smarujemy rozbitym jajkiem
chleba naszego