Drożdżowe ciasto morelowe

Drożdżowe ciasto morelowe

Drożdżowe ciasto morelowe

Słodkie, morelowe ciasto drożdżowe. Raz, dwa się przygotowuje i dobrze smakuje.  Składniki na np. okrągłą formę ok. 25 cm: 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 300 g maki tortowej extra, 3 jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 120 g cukru trzcinowego, 400 g suszonych miękkich moreli, ponadto: cukier gruby biały, lub trzcinowy do posypania ciasta ok. 3-4 łyżki, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Formę smarujemy masłem. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru. Przy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moniki Smakołyki

Autor

Monika LMonika L

Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki i nie chwaląc się naprawdę powstają z nich smakołyki.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciasto drożdżowe, drożdżowe, mak, ciasto z makiem

Inne przepisy z Moniki Smakołyki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.