ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:260/571)

Bagietki z sezamem 145

Laleczki Chucky i poszedłem robić bagietki. A przepis jest naprawdę prosty. Wyszły z niego 4 spore, pyszne, chrupiące bagietki i 4 małe bułeczki zawinięte w supeł (Madzia posypała je makiem). Jak nie chcemy robić tych bułeczek to można zamiast nich zrobić piątą bagietkę. Chociaż warto je zrobić, bo są genialne w smaku! 1 kg mąki pszennej 250 ml mleka(...)Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe :) A tak wyglądały bułki zawiązane w supeł i posypane makiem. Absolutnie genialne w smaku! A tak w piekarniku: A tak na samym początku wyglądało wyrastające ciasto na bagietki, bułki i dwa chleby: Smacznego! Bagietki biorą udział również w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"   --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Chleb ze słonecznikiem i sezamem 107

łyżki maku   Drożdże rozetrzeć drewnianą łyżką z cukrem. Dodać do nich 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Tak ok. 20 minut będzie w sam raz.  Do zaczynu dodać mąkę, olej, ziarna i resztę wody oraz sól. Wyrabiać ciasto hakową końcówką miksera przez(...)ciasto zacznie odchodzić od ręki (ciasto ma być luźne). Ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką , odstawić na godzinę aby podwoiło swoją objętość.  Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki i posmarować wierzch wodą. Ziarna słonecznika wymieszać z sezamem i makiem, a nastepnie

Krylowa Kuchnia
Ananasek z biszkoptami 166

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło(...)dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  W garnku nastawiamy 300 ml mleka

kulinarne odsłony pati
Ciasto Milky way 172

Ciasto Milky way Dzisiaj polecam pyszne ciasto milky way Ciasto Milky way Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 łyżka kakao 12 dag cukru 1 cukier waniliowy 7 łyżek maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Masa biała składniki: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2łyżki cukru pudru Ciemna masa składniki: 3 jajka 1 czekolada mleczna ½ czekolady gorzkiej ½ kostki margaryny

Pomysłowa kuchnia
Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydzianych i urodziny bloga 152

kukurydzianych jest pyszne, takie chrupiące, zachęcam do wypróbowania. Masa serowa aksamitna i do tego kolorowa posypka. Tak wiosennie i świątecznie. Następnym razem dodam mniej cukru. Częstujcie się :) Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki płatków kukurydzianych Na masę serową(...)cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: maka pszenna do posypania stolnicy dowolna cukrowa posypka ( opakowanie 5 g ) Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy płatki kukurydziane i zagniatamy. 2. Do blaszki: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około

Izabelawkuchni
PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki 297

  Proste w przygotowaniu, czekoladowe brownies z fasolą i siemieniem lnianym. Bardzo sycące, aromatyczne, posłodzone syropem z agawy i ksylitolem. Przygotowałam je na „Zdrową Środę”, ale

Mała Cukierenka
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 155

pomidorów,  15 g soli morskiej,  łyżka miodu,  2 łyżki sezamu,  do posypania: sezam, mak i siemię lniane. Do zaczynu dodać zmiksowane na papkę pomidory. Dodać miód, sezam i sól morską. Stopniowo dodawać przesiane mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozklepać

Z miłości do słodkości
Pierogi domowe na maślance z mięsem 278

myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało mi się zadnym tak dobrze. A zrobione z niego pierogi z mięsem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułeczki drożdżowe na maślance 161

Wyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. W międzyczasie, o ile nie mamy gotowej, szykujemy kruszonkę migdałową. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze. Na moim(...)się zakończyło ciągłe dosypywanie mąki. Tak więc, z tego ciasta polecam najprostsze bułeczki. Uformowane układałamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (można też makiem lub sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Babka motylek 102

zmodyfikowałam składniki i żeby nie wprowadzać zamętu, podaję poniżej przepis po “obróbce”: 6 jaj 1 szklanka cukru 200 g masła 1 szklanka suchego maku /jeśli tak jak ja nie lubisz maku w babce, możesz zastąpić go np. liofilizowaną żurawiną, albo liofilizowanym burakiem, albo innym własnym pomysłem:)/, ja zdecydowałam się na 2 łyżki liofilizowanego buraka 2 szklanki mąki(...)dodać do masy, zmiksować. Dodać następie olejek arakowy i ubite na sztywno białka, wszystko razem zmiksować. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wylać na blaszkę, do drugiej części dodać kakao i wylać na białą część, a do trzeciej części dodać mak lub inny wybrany przez Ciebie składnik i wylać na część kakaową /ciasto piekłam dwa razy, ponieważ za pierwszym

Słodki sentyment
Tort makowy z bitą śmietaną i pomarańczami (bezglutenowy) 288

bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego Do przełożenia(...)dodawać po jednym żółtku.  Dodać miód i cukier waniliowy.  Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce maku, aż do jego wyczerpania.  Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją masą makową.  Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 1 godzinę.  Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień

Kulinarne Inspiracje
chlebek na zsiadłym mleku 183

soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka łyżka maku  Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki(...)Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch  i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jaglano-migdałowa szarlotka 168

szarlotką kombinuję na wszelkie sposoby. Wykorzystuje maki jakie mam w swojej kuchni i z każdej wychodzą! Napiszę tylko, że szarlotka znikła w mgnieniu oka - rodzina była zachwycona! :) Składniki: Spód: 1 jajo 1/3 szklanki erytrytolu 1 szklanka mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego Mus: 3-4 średnie jabłka(...)minut. Ostudzić. Kruszonka: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 10 minut. Po upływie czasu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadzamy spód ciasta. Następnie rozsmarowujemy mus i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta