jestem...zdjęcia nie są rewelacyjne i długo zastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia(...)dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych. Dodatek: 25-30 dag okrągłych biszkoptów Złożenie ciasta: Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Niespełnione zdolności kulinarneJeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie ciasta. Składniki na 12-14 kopert 300 gr mąki pszennej 4-5 łyżek cukru pudru 100 gr zimnego masła 35 gr drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka ( można zostawić sobie odrobinę jajka(...)Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem. 4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej
Gotowanie...to proste !łyżki oleju / oliwy mak do posypania po wierzchu 1. Z drożdży, cukru i wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, puree ziemniaczane oraz jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot). W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie(...)będzie odchodzić od ścianek misy robota. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać makiem lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika
Gotowanie...to proste !wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym: na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki
Rozpustne gotowaniełyżeczka soli, mak do posypania paluchów, oliwa do posmarowania paluchów. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki: suche drożdże, cukier, sól, letnią wodę, oliwę i tymianek. Zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia - za dużo nam nie wyrośnie :) Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałki. Ja trochę podlałam swoje ciasto ciepłą wodą, bo było(...)dosyć twarde. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy grissini, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, na niecałe 10 minut. Musimy obserwować, pieczemy do pierwszego zarumienienia. Grissini ułożyłam na płytce cementowej firmy KoloryMaroka.pl Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota. Można tworzyć wszelkie
Aga w kuchnizakwasu żytniego 350 g wody 200 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Składniki na ciasto właściwe 150 g wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 220 g maki pszennej 45 g ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżeczki cukru Dodatkowo oliwa do wysmarowania formy otręby do obsypania foremki 1 szklanka kostek lodu Instructions
SprawdzonaKuchnia.plponad 50 pierożków. Składniki: 2 szklanki mąki 480 niepełna szklanka gorącej wody łyżka oleju pół łyżeczki soli trochę cukru kilka jabłek Do maki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw nożem lub łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką. Jabłka obieramy i ścieramy
prawdziwe jedzeniepasiaste. Dlatego proponuję zmienić proporcje i w trakcie nalewania ciasta nakładać na przemian dwie łyżki jasnego i łyżkę ciemnego. Mimo wszystko gwarantuję, że ciasto znika błyskawicznie. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki maki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady lub gazowanej wody mineralnej(...)się sztywna i lśniąca. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z oranżadą o olejem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao, delikatnie łączymy. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy (rozpoczynając od środka tortownicy
Fascynacje Anijajko - posmarowania rogali plus sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania. Przygotowanie : Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 min. aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godz. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze(...)pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem) Piecz w temperaturze
Proste Potrawy"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba
Słodkie Przyjemnościmakowca, ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia. ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej 4 łyżki cukru 2 pomarańcze nadzienie makowe: 100 g maku 1 jabłko skórka z pomarańczy 50 g migdałów 50 g orzechów(...)foremki i piekę około 20 minut aż się zrumienią. Z reszty ciasta piekę gwiazdki. Mus żurawinowy: Żurawinę umytą przekładam do garnka, wlewam wyciśnięty sok z pomarańczy, dodaję cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Można dodać odrobinę wody jak będzie za mocno wysmażona. Nadzienie makowe: Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut
wesoła kuchniazbyt szybko mija i pisanie bloga też.A dlaczego jest tak mocno lukrowana?Ja uwielbiam wszystko co z lukrem,a mak bez lukru i czekolady to porażka .Tak więc kochani pieczcie szybko i dajcie mi znać jak Wam smakowała.Ciasto wyrabia się szybko , i nie ma z nim problemu, a zamiast robić masę makową sami , możecie kupić ją po prostu(...)żółtkiem na puszystą masę.Stopniowo dodawać po łyżce mak,cały czas mieszając.Dodać aromat rumowy( kilka kropel).Rodzynki namoczyć w alkoholu chwilę lub sparzyć je wrzątkiem,odcedzić i osuszyć.Migdały i i skórkę pomarańczową dodać do mąki,wymieszać.Bialko ubić dokładnie na sztywno i porcjami dodawać do mąki,ostrożnie mieszając. Teraz ciasto drożdżowe przecinamy na pół aby dało
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI : • 2,5 szkl. maki pszennej • 1 szkl. cukru • 2 budynie śmietankowe • 200 g margaryny • 4 żółtka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 600 g śliwek • cynamon • cukier brązowy • 1 litr mleka • 3 budynie śmietankowe • 5 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka(...)miksować, do masy partiami dodawać mąkę z budyniem, cały czas miksując, gotowe ciasto podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w niej budyń śmietankowy z 5 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować, dodać budyń, mieszać, aż masa zgęstnieje, wyłączyć i zostawić do przestudzenia (może być lekko
KUCHNIA POLSKApieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. MASA MAKOWA Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i mlekiem kokosowym. Gotować ok 15 minut ciągle mieszając, dodać ksylitol i pozostawić do momentu(...)rozdrabniaczu zmielić słonecznik na drobniejsze kawałki, dodać odsączone owoce i znów całość zmielić do uzyskania plastycznej masy (nie koniecznie mocno zmielonej). Ulepić małe kulki i solidnie obtoczyć je w maku. PRALINY KOKOSOWE Drobne wiórki wsypać do miski (jeśli są standardowo dość duże to można je nieco zmielić), dodać śmietankę kokosową. Najlepiej najpierw ok 70g, wyrobić całość i jeśli jest zbyt
Candy Pandas