ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:262/571)

Napoleonka czekoladowa na wafelkach 124

przygotowania ciasto bez pieczenia. To ciasto, które przygotowała moja córka w ramach jej tegorocznego zapału do nauki gotowania – więc polecam wam spróbować nawet jeśli dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki. Bazą do przygotowania tego ciasta był stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach. To moja teściowa, babcia mojej córki pokazała jej po raz pierwszy jak przygotować ciasto. Zachęcona pierwszym(...)zmodyfikowała klasyczną wersję obmyślając nową – czekoladową a do tego w nowym wizualnym wydaniu z wafelkami. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA CZEKOLADOWA NA WAFELKACH Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 paczka krakersów na spód

Dorota Smakuje
Babka z tartego ciasta 152

zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto ucierane. W książce podane proporcje

królestwo garów
Łyżkowa szarlotka 205

się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki eksperyment, ale co tam, kosz w domu jest. Zabrałam z szafek ostatnie szczątki maki, otrąb pszennych. Do lodówki pomaszerowałam po jajka, kawałek masła i mój cudownie ocalały słoiczek musu z antonówki. Zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. A swoje dzieło nazwałam Łyżkową, ponieważ większość składników(...)żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej to w słoiku było jej tak na 5 porządnych łyżek) Wykonanie: Maki przesiać dodać otręby, proszek i cukier waniliowy i zwykły, wymieszać. Dodać masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie

Moje pyszne gotowanie
Cebulaczki 213

masła miękkiego Mak do posypania  1 jajko do smarowania ciasteczek  Wykonanie :) Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem . Dodać : majonez jajko , sól i startą cebulę. Zagnieść ciasto . Odstawić do lodówki na 15 minut. Stolnicę posypać mąką , rozwałkować i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  układać ciasteczka , smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec

Sama słodycz i szczypta chili
Oponki 166

maki ziemniaczanej 0,5 kg twarogu 1 szklanka cukru 2 jajka płaska łyżeczka soli czubata ły ż eczka sody 3 łyżki kwaśnej śmietany ły ż ka spirytusu 1 litr oleju do smażenia  cukier puder do posypania Sposób wykonania: Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam na jednolita masę. Stolnicę posypałam mąką, ciasto rozwałkowałam na grubość około

Darcia w kuchni
Lekkie jak puch ciasto z bananami 243

byla ciastem tak zachwycona, a swoje och! i ach! wyglaszala juz w trakcie jedzenia :D Mam nadzieje, ze i Wam to ciasto zasmakuje wiec sie czestujcie :) Ciasto/Tort z bananami skladniki na biszkopt: 3 jajka 90g cukru 50g maki pszennej 50g maki ziemniaczanej 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladniki na mase: 9 lyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki(...)cukru waniliowego 4 banany 2-3 lyzeczki kakao 1 utrwalacz do smietany wykonanie: Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodac make i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszac. Ciasto przelac na tortownice (26cm) wylozona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C przez 20 minut. Wystudzic. Biszkopt przelozyc na platerke i spiac obrecza tortownicy (28cm) Boki

Przysmaki Karolki
Mazurki do swieconki 244

czekolada i ozdobilam migdalami nawiazujac do migdalowej podstawy mazurka. Mam nadzieje, ze wszystkim obdarowanym beda smakowac :-) Mazurek migdalowo-marcepanowy skladniki na ciasto: 200g zmielonych migdalow 150g brazowego cukru 1 lyzka mleka 2 bialka 1 zoltko 2 lyzki maki dodatkowo: sloiczek konfitury z wisni masa marcepanowa okolo 250g 100g gorzkiej czekolady migdaly do dekoracji wykonanie: Migdaly mieszamy z cukrem i dodajemy(...)Podgrzewamy mieszanine na parze, bedzie bardzo lepka i lsniaca. Gdy przestygnie dodajemy do niej zoltko, mleko i make, dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia ciasto na grubosc 5 mm. Pieczemy w temperaturze 180°C okolo 15 minut. Ciasto powinno sie przyrumienic. Po wystudzeniu mozemy z ciasta powycinac male mazurki o dowolnych ksztaltach lub pozostawic jeden

Przysmaki Karolki
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką 238

białą kruszonką. Ciasto jest mało słodkie, lecz słodycz dojrzałych węgierek i kruszonki doskonale to równoważy i uzupełnia. Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką foremka 28 x 21 cm ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)odłożyć) i po każdym dobrze zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Masę przełożyć do foremki, ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić

Posadzone i zjedzone
SERNIK CYTRYNOWY Z WÓDKĄ I MAKIEM 186

pomarańczowym. Opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany i odrobiną listków świeżego lub suszonego tymianku. Ciasto jest naprawdę pyszne i choć w składnikach masy serowej znajdziemy sok i skórkę z aż 2 cytryn, to jej smak jest subtelny, a całość zupełnie niekwaśna.  Dodatek maku do ciasteczek nadaje fajną strukturę i nieoczekiwaną chrupkość podczas jedzenia. Połączenie smaków i szybkość wykonania(...)formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Ciasteczka rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mak. Dokładnie mieszamy, wykładamy na spód przygotowanej formy i dokładnie ugniatamy. Do kubeczka ze śmietaną dodajemy 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru. Dokładnie mieszamy. Twaróg rozmiksowujemy w malakserze z cukrem, mąką, jajkami

cool and minty
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 228

rozpuścić ).    Dodajemy żółtka i miksujemy.    Dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.    Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka.    Posypujemy makiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut. Kolejną porcję

Maminek kulinarny
Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek 220

Składniki: ciasto 10 białek 1 szklanka cukru 1/2 roztopionej wystudzonej margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka(...)dodać mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką.  Piec 30 minut w 180 stopniach. Jedną szklankę mleka podgrzać, w między czasie rozrobić żółtko, mąkę i wiórka w drugiej szklance mleka. W ten sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić.  Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż

Pychotkaaa
Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138 239

intensywnej barwie, który nadaje ciasteczkom dodatkowo wilgotności... Przepis z listopadowej KUCHNI 2016. Ciastka makowe z buraczkowym lukrem ciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny(...)solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy. Formujemy wałek. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ostrym nożem tniemy wałek na plasterki lub też rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami pergaminu i wykrawamy kółeczka. Pieczemy ok 12-15 minut. W tym czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowy chleb gryczany 185

soli 20 g oliwy mak do posypania  Wszystkie mąki i otręby wymieszaj razem w dużej misce.  Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wymieszaj energicznie. Dodaj  sól i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj woda i obsyp makiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Chleb studx na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Mini brioszki 187

duza iloscia masla i jajek.Moje sa odchudzone,ale bardzo smaczne.Jest to takie samo ciasto z jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych. Skladniki na 9 brioszek: 250 g maki pszennej chlebowej 30 g cukru(...)masla 125 ml mleka 1/4 lyzeczki soli 1/2 opakowania suchych drozdzy 1 malenkie jajko 1 lyzka maku do posypania lub grubego cukru(Hagelzucker) Do posmarowania: zoltko wymieszane z 2 lyzkami mleka Przygotowanie: Powtarzamy wszystkie czynnosci jak przy wykonywaniu ciasta drozdzowego. Formujemy z ciasta walek  i odcinamy 9 rownych czesci.Z kazdej czesci robimy jedna duza kulke i druga malutka.Do przygotowanych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!