ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:262/571)

Paluchy drożdżowe z makiem 140

Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki o długości około 30 cm. Część ciasta zwinęłam w bułeczki(...)paluchy i bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy i bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Paluchy drożdżowe z makiem By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka kokosowo-owsiane 177

wykrawać kształty. A już na pewno lepsze są niż wszystkie sklepowe ciastka, reklamowane jako zdrowe i pożywne. Idealne do kawy i herbaty :) Ciasteczka kokosowo-owsiane 1 szkl. maki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 1 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych 1 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suchego maku(pominęłam) pół szkl. cukru/ksylitolu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 4 łyżki gorącej wody(...)masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem w misce. Do suchych składników dodajemy mokre, wszystko starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy łyżką niewielkie porcje masy formując ciasteczka (zostawiamy między nimi odstępy). Ciastka pieczemy w temp 180st przez 15 min. źródło przepisu

FitKot
Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem 125

Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej)  2 łyżeczki maku 1 jajo szczypta soli 3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy

AZgotuj!
Cycek teściowej… 782

lekko wymieszać.Wlać na formę do pieczenia.Piec w tem. 180C ok. 40 minut. Po upieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo  kokosowe: 5 białek  ½ szkl cukru 10 dag kokosu     1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec(...)sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.   Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów  rodzynki  2 jasne galaretki Przełożenie placka ;   Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać

Apetyczna babeczka
pączki z masą makową 80

kandyzowana skórka pomarańczowa mak suchy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę(...)oprószoną mąkę stolnicę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową oraz suchym makiem. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Bułki z mąką owsianą 80

owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego . W sklepach(...)wody 1 jajko mak Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco

Ogrodnik w podróży
Przepis na Wigilę: Drożdżowe kapuśniaczki 91

mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią wodą). Masło rozpuszczamy w kąpieli

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 204

mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią wodą). Masło rozpuszczamy w kąpieli

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 107

mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią wodą). Masło rozpuszczamy w kąpieli

Niedzielny kucharz
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 168

inwazja cukinii:) Powstają więc różne wariacje;) Długo tez szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne... Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem

Anioły w kuchni
Brittle madness at the end of summer 165

wszystko, co można z nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy... Ciasto, jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego z przepisów mamy, z wielu książek o bezglutenowym jedzeniu, a przede wszystkim moim słodkim pierwszym zaspokojeniem na nowej ścieżce bezwszyskiego żywienia. Smacznego(...)borowki amerykanskie w czasie sezonu Do miski nalezy wsypac måke, cukier cynamonowy, cukier, jajka, oraz miekka margaryne. Wszystko zagniesc na zwarta mase. Posypac maka naokolo. Obrac jablka, pokroic w cwiartki a te   w plasterki. Polowe ciasta walkowac na wielkosc tortownicy i przeniesc na posmarowana margarynå patere do pieczenia. Na ciasto polozyc warstwe powidel na powidla pokruszyc drobno pokrojone orzechy

Lajtkraft food intolerance
Babeczki z suchego maku (bezglutenowe) 153

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 3. Dodajemy suchy mak i mieszamy. 4. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka umieszczamy w osobnej misce. 5. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. 6. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. 7. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. 8. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości foremki. 9. Nagrzewamy piekarnik

Kawa z mlekiem
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 155

smakiem się toczy . Dołączam go do listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowy wieniec cynamonowy  (Estoński kringel) Składniki: Ciasto 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 300 g maki pszennej 550 30 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko Farsz 50 g roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki(...)miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. W kubku mieszamy składniki farszu. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy

Kulinarne przygody Gatity
Czekolada i zurawina 124

Nagle brak czasu, czy nadmiar obowiazkow przestaly tu miec znaczenie. Aromat czekolady nastraja mnie optymistycznie. A wiosna jest juz za progiem. Czekoladowe ciasto z zurawina skladniki: 150g gorzkiej czekolady 80g masla 3 jajka 100g cukru 150g maki 1 czubata lyzecza proszku do pieczenia 150ml mleka skondensowanego nieslodzonego 50g suszonej zurawiny szczypta soli i galki muszkatalowej wykonanie: Czekolade i maslo roztapiamy(...)bialosci. Dodajemy do masy czekolade i mleko, sol i galke i znow ubijamy. Dokladamy make wraz z proszkiem do pieczenia i dokladnie mieszamy, a na koncu dodajemy zurawine. Ciasto przekladamy do malej keksowki (50x10cm) wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wykladamy z foremki gdy jest jeszcze lekko cieple. By nie stalo sie zbyt suche

Przysmaki Karolki
Szarlotka. Wściekła. Podobno... I o tym, jak czytam z Sofijką. 114

Bazylii . Składniki: (na blaszkę 20/30cm) 5-6 jabłek 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dodatkowo blaszka do ciasta 20/30cm papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj

Lejdi of the house