ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:266/571)

Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 136

ziemniaków. Po chwili jak trochę przestygną dodać pokruszony biały ser, zrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem. Do smaku, ale z lekkim nadmiarem dodać soli i pieprzu wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z osobna rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Foremkę o średnicy 9 cm wykrawać krążki, na środku układać po 1 czubatej łyżeczce farszu i zlepiać(...)sezamem, makiem lub czarnuszką piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia                                                                SMACZNEGO ! Uwagi: ciasto świetnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek Trzech Króli 86

drożdży, 3 łyżki cukru, 570 g maki pszennej, szczypta soli, 250 ml ciepłego mleka, 3 jajka, 100 g stopionego masła, skórka otarta z 1 pomarańczy, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 100 g rodzynek, 50 ml brandy, 1 migdał bez skórki Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 g mąki, 100 ml mleka. Wymieszać(...)miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalać brandy i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać. Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką

królestwo garów
Maślano-mleczne rogale z makiem. 159

rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na okrągłe(...)kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki. 4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem  i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. 6. Podanie

Izabelawkuchni
Rogaliki - České rohlíky 148

drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadzić mleko do wrzenia i pozostawić do wystygnięcia. Zagnieść mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.Umieścić w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostawić ciasto(...)temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podzielić na cztery równe części. Pozostawić kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkować kawałki ciasta na prostokąty, podzielić na cztery trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut. Ubić jajko i posmarować nim rogaliki, posypać sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piec w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. České rohlíky

Moje domowe kucharzenie
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 597

ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę

Malinowo w kuchni
Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata (poWeekendowe Łakocie odc.167 144

zamrożonego i startego na grubej tarce masła nadzienie: 200 g masła, zamrożonego i startego 200 g cukru 150 g maki pszennej 50 g uprażonych i zblendowanych orzechów włoskich lub pekan do posmarowania: 1 jajko Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę, proszek i sól. W drugim naczyniu łączymy jajko, śmietanę, wanilię. Do mąki dodajemy masło i całość rozcieramy na okruszki. Wlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 575

piekłam w 26cm , wyszedł troszkę niższy, dodatkowo trochę pokombinowałam ze składnikami bowiem nie wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych(...)pieczenia). Dodać mak, wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka (najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy. Całość wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane mąką bezglutenową lub kaszką manną. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut (termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem

Smaczne Zdrowe
Puszysty Sernik Świąteczny z owocami! 232

Sernik na Święta! Puszysty, wysoki z owocami: malinami i jagodami!  Sernik to ciasto, które zawsze pojawia się na moim świątecznym stole. Sernik można przygotować na wiele różnych sposobów, te na Święta to najczęściej z kajmakiem, makiem bądź te tradycyjne z kratką i rodzynkami. Mi zamarzył się sernik bardzo puszysty, słodki i lekki. Żeby nie był ciężki(...)większość ciast na świątecznym stole, ale aby miał jakąś lżejszą nutę i fajny smak z dodatkiem letnich owoców. Dlatego sięgnęłam po mrożone jagody i maliny. Sernik po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty niczym puch. Wyszedł super! Szczerze Wam polecam! SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO NA SPÓD: - 100 g masła - 200 g mąki pszennej tortowej + 1-2 łyżki

SMYKWKUCHNI
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 144

szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj masłem, a następnie wysyp mąką. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem(...)wsyp 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj

Słodko-Słony Świat Ilony
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 148

szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj masłem, a następnie wysyp mąką. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem(...)wsyp 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj

Słodko-Słony Świat Ilony
Rogale Marcińskie 137

obchodzi właśnie imieniny .Nie ma lepszych rogali od Marcińskich,są rewelacyjne. Składniki: Ciasto półfrancuskie: 0,5 kilograma mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów(...)orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki ciasta schładzamy wcześniej w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy 50 ml, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 131

ziół i jak widać bardzo rustykalna, taka nieperfekcyjna dla mnie jest najcudowniejsza.    Składniki na 2 pizze Czas przygotowania: 2 h Ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 190 ml mleka 300 g maki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli  szczypta mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika

Słodki Kompromis
SMACZNE CIASTO CAPPUCCINO + FILMIK 247

Cappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.  SKŁADNIKI :  6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek maki pszennej, tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 185 % C.  Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki. Masa - mleko mieszamy z wszystkimi składnikami, -oprócz masła - , zagotowujemy ciągle  mieszając. Budyń będzie bardzo

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec japoński bez mąki z mielonymi migdałami 253

rodzynki  1 opakowanie proszek do pieczenia 1 łyżeczka kasza manna owsiana  4 łyżki cukier puder do oprószenia ciasta i prażone płatki migdałowe  Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny Przygotowanie:  Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Jaja

AZgotuj!