posypania Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę i ciepłą śmietanę, następnie dodać drożdże, cukier i 3 łyżki maki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Do zaczynu wsypać resztę mąki, dodać sól, olej i 2 łyżki pestek dyni.Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypać odrobiną mąki i jeszcze raz zagnieść. Przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki
Karczma Honoriettystwierdziłyśmy, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu. Polecam! A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) CIASTO SZPINAKOWE: * szpinak – 450 g * jajko L – 2 szt * cukier – 80 g * olej – 125 ml * maka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia(...)180C. Studzimy, ponczujemy. MASA CZEKOLADOWA: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę podgrzewamy, do gorącej dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej (, odstawiamy do tężenia. Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut. MASA BORÓWKOWA: Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną
Ostra na SłodkoMamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne truskawek i bitej śmietany. SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE (PIEKĘ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 3 żółtka (białka zostawiam do bezy, zostawiam w temperaturze pokojowej) 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 kostki masła (zimnego) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukru waniliowego
Upiecz sobie babeczkęprzesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich(...)łyżka cynamonu. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa: 750g białego sera
Z miłości do słodkościrozpływającej się w ustach czekolady. W moim domu gościło już niejednokrotnie! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i przy okazji zerknijcie na przepis: ciasto na białkach z brzoskwiniami - klik . (Tortownica o średnicy 18 cm) 3 białka 100g cukru 100g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g masła/margaryny Dodatkowo: 150g truskawek + 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 50g czekolady (u mnie(...)wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Umyte oraz osuszone truskawki bez szypułek przekroić na pół, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć (przecięciem do góry) na wierzchu ciasta. Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu udekorować czekoladą roztopioną z odrobiną mleka. (*) Pamiętajcie, że ciepłe białko, czyli
Di gotujemasę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego
Kuchenne WariacjeSkładniki: 3 szklanki maki tortowej 1 margaryna palma 1 szklanka cukru 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 1 łyżka masła 600 g rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, 3/4 szklanki cukru, margarynę, oraz
kgwjanczewociasto, idealne na Kinderbal ,ale dorośli też go lubią :) Można użyć dowolnych galaretek , tak aby był kontrast, kombinacji sporo :) Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK) Biszkopt : 6 jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki maku(...)osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem
Takie tam pichcenieteż galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej
Pink Envelopewzięłam się do pracy - na pierwszy ogień próba przygotowania biszkoptu, później masa i pianka. Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty , zaś biszkopt robiłam według Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki
pink envelopeMini bułeczki drożdżowe - miękkie, puszyste i lekkie. Bogate w smaku, bo przygotowane z ciasta z dodatkiem masła i jajek. Po uformowaniu i napuszeniu, dodatkowo posypane nasionami chia (lub makiem). Są dosyć małe, dzięki czemu nadają się na imprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza. Oczywiście, można też uformować i upiec większe bułki, które będą(...)wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek), dolewamy wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko lub wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut. Podczas miksowania, dodajemy po kawałku miękkie masło, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec ciasto powinno odchodzić
cool and mintyWitajcie :) Lubicie ciasteczka ? Pewnie tak jak każdy hihi A co powiecie na cebulowe i to z makiem ? Ciekawy pomysł na obiad lub np. na party ze znajomymi. Ostatnio zabraliśmy je na ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek. Cebulowe chrupiące ciasteczka(...)Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną
vegetanieJabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 4 ½ szklanki maki pszennej · 2 łyżki proszku do pieczenia · 1 szklanka cukru(...)cukier, kakao 2. Następnie wbijamy jajka, wlewamy jogurt, mieszając łyżką wlewamy stopniowo mleko oraz olej 3. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem 4. Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm 5. Na koniec robimy kleksy z serka mascaropne 6. Ciasto pieczemy 40 minut
Kulinarna Chwila