ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:278/571)

Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem 9394

kruchym spodzie z dodatkiem maku. Sernik jest bardzo prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest bardzo kolorowy i ślicznie się prezentuje. Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta

AniaGotuje.pl
Sernik dyniowo makowy 125

wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra. Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut. Wyjąć sernik

Kuchnia Danusi
Smaczne ciasto cytrynowe 179

świat się do mnie uśmiechnął 😉 . A teraz reakcje moich pociech: - znowu ciasto jak mnie nie ma! - znowu z cytryną ! - i tam, znowu ciasto! I bądź tu mądry i pisz wiersze. Składniki: 2 jajka 250 dag maki pszennej 120 dag masła w temp. pokojowej   szklanka cukru ½ łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia ¾  kubeczka jogurtu greckiego

Tylko pysznie
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 186

Margarynę, czy też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe. Aby ciasto miało aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju smak, użyłam do jego wytworzenia maki uzyskanej ze zmielenia orzechów włoskich. WYKONANIE: Orzechy włoskie zmiksuj blenderem na sypką mąkę. Uważaj aby zbyt długo ich nie miksować bo wtedy otrzymasz

SMYKWKUCHNI
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 184

Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek

Gotowanie...to proste !
Czysty barszcz grzybowy z uszkami 241

Składniki: zakwas: 5 łyżek maki żytniej 3 żabki czosnku kromka chleba ze skórą dodatkowo: garść suszonych grzybów ciasto na uszka: ok. 0,2 kg mąki 1 jajko sól wrzątek ile mąka … Czytaj dalej Czysty barszcz grzybowy z uszkami

czarrna od kuchni
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 245

boku układamy farsz, zawijamy do środka. Kroimy na małe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy  cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut

VioletoweKucharzenie
Chałka na miodzie 151

pszennej mąki Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania 2 łyżki nasion do posypania, u mnie sezam biały i czarny oraz mak Rozpuść drożdże w wodzie razem z miodem. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw

codojedzenia
Rogaliki z makiem 112

Mak kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki

Cakes By Kejt
Chleb z makiem II 72

pszennej razowej typ 1850 (graham) 4 łyżeczki soli 14 g drożdży instant 700 g letniej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek maku Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Ciasto makowo-jabłkowe 63

się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny

Milion Smaków
Racuchy z karmelizowana gruszka czyli Niedzielne Sniadanie odc.58 122

jajko olej Drożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne 176

świeżych lub 5 g suchych 1 łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Reniferki z makiem 103

mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około

Pyry na Gaz
Pączki 178

cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju

Salonik smaków